Salzburg látnivalói, érdekesség és képek télen-nyáron

Salzburg

Salzburgi útikalauz és élménybeszámoló részletek:
Nagy múltra visszatekintő kulturális hagyományokkal az Óváros, 1997 óta az UNESCO a világörökség részének nyilvánított, és a Hellbrunni kastély rendelkezik, de az Alpok kapujában található Ausztria legöregebb alagútja (Sigmundstor), a világ legrégebbi, fennmaradt kötélvasútja (Reissbahn) és Közép-Európa legnagyobb épen maradt katonai építménye (Festung Hohensalzburg) is. Mindig tud új élményt adni, a közelben vagy a városban lakók is csodájára járnak időről időre.

Salzburg mai területe kb. i. e. 4500, az újkőkor óta lakott. A római bevonulás után a város hegyeinek lakossága az Óváros területére települt. A Germániába vezető úton a „Iuvavum” névre keresztelt provincia volt az egyik legjelentősebb város. Ma 14 közigazgatási egység tagolja. Az egyesítések kora a 20. század, 1939-ben csatolták Salzburghoz Hellbrunn és Leopoldskron idegenforgalmi szempontból jelentős területeit.

A város elsősorban történelméről és barokk építészetéről híres. A barokk kor különösképp meghatározó Salzburg számára, ekkor született híres zeneszerzője, Wolfgang Amadeus Mozart is. Járjunk bármerre, mindenfelé az ő zenéjétől visszhangzik a város, a helyiek két Mozart Múzeumot is létesítettek, sőt a világhírű marcipános csokoládéba, a Mozart golyóba is majd minden sarkon beleharaphatunk. Szintén a 18. században, Franz Josef von Colloredo- Mannsfeld érsek kormányzása alatt vált Salzburg a későfelvilágosodás központjává. Ekkor épült a Salzburgi dóm is, a sok közül talán az egyik legcsodálatosabb templom a városban.

Látogatásra méltó Hohensalzburg vára is, Európa legnagyobb, teljes valójában megmaradt, középkori építménye. Az invesztitúraharc idején épült, eredetileg fából készült várat 1077-ben Gebhard hercegérsek emeltette. Az idők folyamán egyre több bástyát, védfalat toldottak hozzá, mai méretét 1527-ben érte el. 1816-tól a második világháborúig kaszárnyaként üzemelt. A folyó másik oldalán emelkedik az 1606-ban épült Mirabell kastély, mesebelien nyírott bukszusaival kihagyhatatlan élményt jelenthet az arra látogatóknak.

A világörökség része is a történelmi belváros whc.unesco.org/en/list/784.

A szállás és utazás keresés cikk ITT, hotel fórum, panziók, vendégházak olcsó és luxus szálloda ajánló, vélemények és értékelések.

Mirabell kastély

Látnivalók útikalauz, hírek, aktuális program ajánlók és látványosságok részletesen: www.salzburg.info/hu/sights/top10/, a fő nevezetességeken túl németül és angolul mindenről olvashatunk részletesen, 4 napos kiránduláson van időnk végigjárni a javát. Museum der Moderne – Salzburgi Modern Művészetek Múzeuma, Haus der Natur – A Természet háza, Ghezzi – Salzburgi Residenzgalerie , Erzdiözese Salzburg – Salzburgi Dóm, Schloss Hellbrunn – Hellbrunni Kastély és Vízi Játékok, Salzburg Múzeum, Salzburger Burgen & Schlösser – Hohensalzburg vára, Mozart szülőháza, Mozart lakóháza, Zoo Salzburg – Salzburgi Állatkert További épületek, templomok és közeli kilátók, kirándulóhelyek leírását is láthatjuk az útikönyvekben.

Kisebb és nagyobb kiállítások, rendezvények, színházi műsorok, szabadtéri programok színesítik az életet, folyamatosan aktívan tartják a turizmust.

Képek még a látnivalókról:
Vár, várhegy: Hohensalzburg
Getreidegasse: sétálóutca fotó
Mozart főtér Salzburg
csoport a szökőkútnál Hellbrunn kastély

2014-es utazás, élménybeszámoló pillanat-képek:

Salzburg városnézés séta, gyalog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.