Végig a Côte d’Azuron: az Azúr-parton keletről nyugatra

A Côte d’Azur vagy Azúr-part, a Francia Riviéra Franciaország fő nevezetességei közé tartozik, a látnivalók hosszú sorából egy kivonat készítettünk az olvasni vagy utazni vágyónak, rövidített útikalauz. Most 2016-ban sokan autóval fogjuk megközelíteni az olcsó üzemanyag árak és a Foci EB csábítása miatt. Összességében itt van a legtöbb luxus üdülőhely, szálláshely.

Hotel és apartman szállások kedvező árakon (olykor méregdrága csúcs-luxus): Francia Riviéra szállások minden ajánlata településekre és régiókra kereső listák itt. Néhány üdülő-kemping előszezonban 50%-kal olcsóbb, mint a június végétől szeptember elejéig tartó kiemelt szezonban, amikor mindenki tele van vendégekkel. Valójában a kemping sátorhelyek és az ehhez kapcsolódó természetközeli élmény, amire érdemes felkészülni, és az így megspórolt pénzt a finomabb helyi étkekre költeni. A szép lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel.

A ‘riviéra’ egy olasz szó, jelentése partvonal, a part menti terület. A név múlt századi, és Stephen Liégeard költő leleménye, az azúros színben csillogó tengerre utal, és azt a partszakaszt jelöli, amely az olasz határtól nyugatra tágabb értelemben Marseille-ig, szűkebben Toulon városáig terjed. Ezen belül gyakran találkozunk a Francia Riviera elnevezéssel, és az olasz Riviérához kapcsolódik, ez az elnevezés a francia nyelvterületen csak a Menton és Nice (Nizza) közötti szakaszt jelenti, amely hosszú ideig volt olasz uralom alatt, vagy az olasz származású, és franciává lett monacói hercegi család a Grimaldiak birtokában.

A Côte d’Azur kétségtelenül Európa, sőt a világ egyik legismertebb, legnépszerűbb – és legzsúfoltabb – tengerparti üdülővidéke. Az Azúr-parti üdülés a múlt században jött divatba, főként az angolok körében. Ekkor még csak az elegánsabb üdülővárosok jötten számításba, azóta viszont szinte az egész partszakasz beépült.

Riviera Marriott szálloda

A népszerűség érthető: rendkívül kellemes a klíma. A Földközi-tenger partjának e szakaszát a Tengeri-Alpok vonulata elzárja a hideg légáramlatok elől, a napsütéses órák száma meghaladja az évi 2700-at, az évi középhőmérséklet + 19 fok, a legmelegebb nyári hónapokban 40 fok fölé is emelkedik a forróság, télen általában kellemes az idő, a tavasz és az ősz is meleg. A környezet festői, a városok, kisebb települések tele vannak történelmi emlékekkel, az élet kora reggeltől késő éjszakáig zajlik. A környezet latinos, vegyül az olasz és francia kultúra, de nagyon sok külföldi is állandó lakos az Azúr-parton, köztük neves írok, művészek, festők. MENTON. Megközelítése: az A8-as autópályán. Menton a Grimaldiak, korábban pedig Genova tulajdona volt, így a szép fekvésű város rendkívül „olaszos”, ugyanakkor a francia partszakasz nagy üdülővárosai közül talán ez a csendesebb, régies eleganciájú hely. A téli időszakban Franciaország legmelegebb városa, így az első ideköltözők a múlt században a tél elől menekülő jómódú franciák és britek voltak.

Église St-Michel (templom): A tengerpart fölé magasodó domb oldalába épült a nagyméretű barokk templom, amelyhez hozzákapcsolták a korábbi, XV. századi templom tornyát. A másik oldalon viszont olaszos harangtorony, campanille került a homlokzat mellé. A barokk templombelső is olasz mintákat idéz.

Musée Jean-Cocteau: Egy XVII. századi kis erdőben kapott helyet az író-költő-festő emlékmúzeuma.

Jardin botanique exotiqua: A Promenada de la Mer oldalában, az elegáns Garavan városrészben kialakított botanikus kertben távoli kontinensek növényei láthatók.

Palais de l’Europe: A belváros nyugati végében, a Jardin Biovés park mellett áll a szecessziós kulturális központ.

Musée du Palais Carnolès: A városból nyugatra vezető avenue Carnot mentén áll a Grimaldi család XVIII. századi palotája, a földszinten a kortárs festészet állandó kiállítása és az alkalmi állítások termeivel, az emeleten néhány nagy értégá korai olasz és francia festménnyel.

Les Corniches de la Riviera – Út a „párkányokon”

Menton és Nice között csak igen kevesen veszik igénybe az autópályát, mert három további útvonal között választhatnak. Ezek a „párkányok”, a Corniche-ok, három egymással párhuzamos útvonal.

Grande Corniche: Jelzése: D2564. A rómaiak kezdték építeni, és azután nem használták, Napóleon viszont, csapatainak gyorsabb mozgatása érdekében elkészítette. Ez a „legfelső” útvonal, legmagasabb pontja mintegy 450 m-re van a tenger fölött. Sok a kanyar, a viszonylag meredek szakasz, így bizonyos fokú óvatosságot követel a haladás az autóvezetőtől. Sok helyen vannak kiépített kilátok, parkolóval. Nice-ből Mentonba sokszor tűnik úgy, hogy az út a semmi peremén fut, s nincs is mindenütt védőkorlát.

Moyenne Corniche
Corniche inférieure

Donjon. A hegyoldalból kiálló szirten épült a X. században, építtetője Ventimiglia grófja, Konrád volt, célja pedig, hogy megakadályozza a szaracénok esetleges visszatértét a tengerparton.

Olivier millénaire (chemin de Menton). A város határában álló olajfa, a világ legidősebb ilyen fája, több mint ezeréves.

Église St-Marguerite (rue de Château). Barokk külsőt és belsőt kapott templom.

Cap Martin. A hegy lábánál a tengerbe nyúló félsziget valóságos virágoskert, ebből a turista viszonylag keveset láthat: az elegáns kerteket magas falak választáj el az utcáktól, a falak mögött drága és jórészt múlt századi villák állnak. A félsziget partjának keleti oldala azonban nyitva áll mindenki előtt, csodálatos rálátást nyújt a tengerre. Menton városára és az olasz partszakasz egy részére is. A félsziget közepén látható „középkori” vártorony új keletű, tövében viszont egy XI. századi apátság romjai állnak. A félsziget keleti végében vannak a nyilvános strandok.

Képek, fotók, értékelések és élménybeszámoló helyett, mellett:

További részletek, a síeléstől, olcsó turista házaktól a golfon át a luxus kastélyszállodák, paloták külön világáig útikalauz és információk: www.frenchriviera-tourism.com.

Fő települései, a legismertebb városok és üdülőhelyek: Cannes 954, Nizza 818, Sainte-Maxime 184, Fréjus 117, Antibes 107, Saint-Raphaël 102, Mandelieu La Napoule 73, Menton 72, Beausoleil 42, Roquebrune-Cap-Martin 34, Monte-Carlo (Monaco) 27 és Villeneuve-Loubet 25 db egyénileg közvetlenül foglalható szállás ajánlattal.

Egy hozzászólás a(z) “Végig a Côte d’Azuron: az Azúr-parton keletről nyugatra” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Tourette-sur-Loup nyaralás, szállás hotel és apartman fórum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük