Nizza látnivalói és szálláshelyek tipp

Az időtlen szépségű város, Nizza tökéletes nyaralóhely. A francia riviéra fővárosa az ország ötödik legnagyobb települése, és turisztikai értékeiben az elsők között áll. Bármi legyen az elképzelésünk egy felejthetetlen nyaralásról, Nizza megadja nekünk. Ez igaz is meg nem is egyszerre. A túl sok fény mögött ott a sötét valóság, üzlet, erkölcstelenség, igénytelenség, ez is tény.

Történelmi épületek, művészetek, kultúra, ezernyi szabadidős tevékenység, városi és természetközeli barangolás, pazar konyha és kikapcsolódás vár mindenkit. Aki egyszer itt jár, az rögtön beleszeret a városba.

Nizza főtere, a Place Messena, amit vörös, okker, olasz stílusú házak határolnak. Koncertek, fesztiválok, a karnevál, téli-, karácsonyi vásárok helyszíne, innen indul a katonai felvonulás is, július 14-én. Érdemes innen kezdeni körutunkat.

Nizza legnagyobb temploma a Notre Dame, de ez nem összekeverendő a párizsi katedrálissal. A francia kifejezés jelentése „Mi Asszonyunk”, és az országban sok templom viseli ugyanezt a nevet. A neogótikus építmény tornyai 65 m magasak, és nagyon szép az aranyozott díszítés, illetve az elmaradhatatlan rózsaablak. A templom gyönyörű, nem lehet kihagyni.

Nagyon érdekes épület a Saint Nicholas ortodox templom. Ne lepődjenek meg a keleti stílusjegyeken, hisz a templom orosz alkotás, mivel a városban számottevő orosz közösség él, akik úgy döntöttek, emelnek egy templomot. Ez az első orosz templom Nyugat-Európában, színes kialakítását érdemes saját szemmel látni.

A város sok évszázad építészetét őrizte meg, a városkép igazán sokrétű. Az olyan helyek, mint a Cimiez, a római kori fürdők és arénák otthona, a középkori romokat pedig a Collin de Chateau-n találjuk. A legmeghatározóbb korszak azonban a Belle Epoque, ekkor születtek az olyan épületek, mint a  Château de l’Anglais, a Szépművészeti Múzeum, a Château de Valrose, amely jelenleg a Tudományok Egyeteme, Európa egyik legszebb campusa.

Nagyon érdekes ellátogatni a nizzai Obszervatóriumba, amely már az 1800-as évek óta működik, a benne lévő távcső pedig 1888 óta kémleli az eget, akkoriban a világ legnagyobbja volt. Plusz érdekesség, hogy az épület kupoláját Gustave Eiffel tervezte.

Meglepően sok múzeum található a városban, és mindegyik jobbnál jobb témájú. A Musée Matisse a festő munkáit mutatja be, egy belvárosi palotában. A MAMAC kihagyhatatlan hely a városban, a modern művészeti múzeum tetőteraszáról nagyon szép a kilátás, itt Yves Klein munkáit láthatjuk. A belépés mindkét helyre ingyenes. Szintén látogassák meg a Chagall Múzeumot, és a rendkívül érdekes Ázsiai Művészetek Múzeumát, amely igazi kuriózum.

Nem szabad kihagyni a sétákat az óváros árnyékos utcáin, ha fel akarjuk fedezni a város igazi lelkét. A XVII. századi Palais Lascaris,Palais de Justice,Palais de la Préfecture, régi nevén Palais des Rois Sardes, a régi Palais Communal Masséna vagy a régi szenátus mind lenyűgöző látványosságok. Az esti sétánk legalkalmasabb helyszíne a Promenade des Anglais, a nevét  onnan kapta, hogy évekkel ezelőtt angol turisták érkeztek a városba és hiányolták, hogy ennek a gyönyörű városnak nincs sétánya, ekkor született meg a sétány ötlete. A sétányon mindig rengeteg az ember, hiszen a part kiváló a futóknak, görkorcsolyásoknak, gördeszkásoknak, bicikli út is kiépült, és számos bérelhető bicikli állomással találkozhatunk. Séta közben megcsodálhatjuk a Hotel Negresco és a Palais de la Méditerranée impozáns épületét.

Nizzára és a nizzai öbölre a legszebb a kilátás a Parc de Château-ból nyílik, a város felett 92 m magasan emelkedik ez a szikla. Aki nem szeret “hegyet” mászni, annak érdemes a strand végén található Ascenseur du Château liftet használni.

A strandok fantasztikusak, mindig sok ember nyüzsög a tengerparton. A tenger látványa szintén lenyűgöző. Itt bérelhető napágy, napernyő. A part nyugati végében strandröplabda-, strandfoci pálya található, ahol sokszor késő estig játsznak a fiatalok. A tenger csodaszép, néha sima, de gyakrabban nagy hullámokkal, tiszta, kicsit hirtelen mélyülő, nagykavicsos…Az állandó szél mindig enyhiti a meleg nyarakat.

A tenger és a hegyek között fekvő Nizza (és környéke) a sportoláshoz és a természet élvezetéhez remek lehetőségeket kínál. Itt található a tengeri emlősök nemzetközi rezervátuma, és mindenféle tengeri sport is űzhető itt. A hegyekben a téli sportoknak hódolhatunk, tavasztól pedig a Mercantour Nemzeti Parkban nagyszerű kirándulásokat lehet tenni, ahol láthatunk mormotát, királysast, zergét és akár farkast is, ha éppen nem a via ferraták, a hegymászás vagy a canyoning vonz minket jobban.

A nizzai konyha híresen finom, alapanyagai a fűszernövények, és az olivaolaj. Épp ezért sokan az olasz konyha ízéhez hasonlítják. Bármelyik étterembe lépjünk is, biztos nem fogunk csalódni az olyan specialitásokban, mint a nizzai saláta, a ratatoullie vagy a pain mouillé. Ha barátságosabb áron szeretnénk ezeket megkóstolni, egy kis éttermet, a La Merendát javasolnám. Végül nem mehetünk haza anélkül, hogy ne kóstoltuk volna meg az ország legfinomabb fagyijait a Fennocchio fagylaltozóban. Olyan különlegességeket kóstolhattunk, mint a kókuszos fagyi vagy a sörös fagyi. Az igazi nizzai hangulatot a piacokon találjuk meg, ahonnan szintén nem térünk haza üres kézzel.

Repülőgéppel csak átszállással lehet Budapestről Nizzába jutni. Pl.:Budapest-Paris(CDG)-Nizza vagy Budapest-Milánó-Nizza. A bécsi repülőtérről van közvetlen járat is, az Austrian Airlines üzemelteti.

A városban pazar szálláshelyeket találni, ezen az oldalon és olcsóbb szállások ITT. Itt mindenki a luxus kategóriába tartozik, tisztelet a kivételnek, az olcsó kempingezést biztosító kert tulajdonosoknak például. A nyaralás tuti tippeink között jó ideje nem szerepelt a top 50 között sem a nyáron párizsiakkal teletömött nagy kikötőváros. A nyaralás fórumok, ismerősök kemping, üdülés élményei is erősen különböznek.

Képek a nyaralásról, látnivaló ízelítő:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.