Holland tengerparti szállás, ajánló a szememmel, szívemmel

Strandok, partok és városi kikötők

strand és tengerpart

A hollandiai magyar lakosság, a magyar vendégmunkások és a hozzájuk érkező rokonok miatt kiemelten keresett téma lett a korábban a periférián néha felderengő távoli tengerpart.

Nézzük meg, hogy hová mehetünk Hollandiában strandolni, nyaralni vagy kirándulni a tengerpartokon.

Hollandiában rengeteg a kiadó magánszállás szoba, nem csak hotelek és panziók között lehet válogatni, itt óriási a szállás kínálat, ami az áraknak jót tett, hiszen 10-12 éve nem beszélhetünk nagy emelkedésről az olcsó szálláshelyek terén (Szálláskereső: minden település ajánlatai itt, a Booking.com régóta megbízható rendszer. Az Airbnb, kempingek, faházak stb.), az extrém helyeket nem is említjük, elég ott rádöbbenünk, és akkor kiélvezni, ami esetleg eddig kimaradt az életünkből. Panzió-vendégház, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, diákszállás üdülő, szerencsére több lehetőség van az üdülésre.

Rotterdam a világ egyik legnagyobb kikötőjének ad otthont, a második világháború rombolása után roppant modern városként épült újjá. Leiden a nagy múltú város egy látnivalója a De Brucht, az árvizek elől nagyon sok ember menekült ide, itt átérezhetjük, hogy nem mindig kell egy a pazar természeti látnivaló (pl. vízesés) a szívdobogás felerősödéséhez, kellemes kirándulóhely.

A történelmi kalandokat, a gazdasági és a klíma változás történetét átugorva lépjünk a partik világába be. Nekem a holland tánctanárok és a városi salsa bulik kimondottan tetszettek, Párizs, London, Berlin és Barcelona elé helyezem Amszterdamot ilyen tekintetben. Athén, Krakkó, Bécs, München vagy Málta, közelébe nem érhetnek a holland nagyvárosnak a könnyed tánc-kulturális kikapcsolódás terén. A kikötővárost látni kell, és átérezni, a sötét bugyroktól a kertvároson át egészen a nagyhajó kikötőig, lehetőleg gyalogosan és kerékpárral, hogy mindenre legyen időnk.

A különleges klubok nagy része csak hétvégén nyit ki. A jólét része a rosszullét :), legalábbis a hajnalig tartó bulik másnapokig szoktak tartani, ez összeurópai probléma. A szolid bároktól a nagyágyúkig mindenre találunk jó példát. Híres hely a Parker Beach Club (Web: www.parkerbeachclub.nl – címe: Zuiderstrand 19/20 Kijkduin Den Haag), Hága neve nem parti központként él a fejünkben, de ideje így is megvilágítani. A nagyvárosokban a kiváló múzeumok meglátogatását javasoljuk, hiszen mást ízt a strandolásnak, ha a tudásunk is nő, a sörhas szinte magától fog nőni.

A divat őrülteket a tengerpartokon is fel fogjuk ismerni, igaz inkább este és éjjel van őrület.
Divat

A híres tulipánokat az egész országban megtaláljuk, egy virágkiállítás meglátogatása különleges program lehet. A világhírű régi szélmalmokat csak különleges alkalmakkor láthatjuk működni.

Hollandia a világ egy sűrűn lakott területe, így nem csoda, ha ők elvágyódnak innen más békés tengerpartokra, sokszor hetekre, hónapokra elautóznak, egészen Macedóniáig, Albániáig, Portugáliáig vagy Görögországig. Az északi és a déli országrészben találhatunk némileg csendesebb, kisebb tengerparti településeket, szigeteket.

Kiemelt települések, városok és falvak érdekességekkel címszavakban:
Vlissingen ITT: Hollandia egyik legszebb tengerpartja, kék zászlós. Rengeteg a német turista főszezonban.
Domburg ITT (kifejezetten jó a szállás kínálat, népszerű és drága nyaralás, luxus kategória, a közelében Meliskerke jóval olcsóbb szobákat kínál)
Den Helder ITT (56 ezer körüli lakosság, kevés turista, magas szállás árak)
Alkmaar (99 ezer fő körüli állandó lakos, piactér péntekenként, sajtárusok, szép épületek)
– Den Oever (alig 2 ezer lakos, néha jó ajánlaton apró tengerparti szálláshelyeken)
Ameland-sziget (Frízföld tartomány, megéri megnézni, ha nem a kiemelt főszezoni heteket céloztuk meg)
Emden ITT (Kelet-Frízföld, 112.34 km²-es terület, hosszú tengerpart, érdekes városi és vidéki környezet keveredése, ez már Németország, de szorosan kapcsolódik Hollandiához)
– Terneuzen (Dél-nyugat Hollandia, 55 ezer fő körüli lakosságával komoly város, turisztikailag közepesen aktív, kiesik a fő sodorvonalakból).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük