Holland tengerparti szállás, kezdő Ezüstszamár szemmel

Strandok, partok és városi kikötők

strand és tengerpart

A hollandiai magyar lakosság, a magyar vendégmunkások és a hozzájuk érkező rokonok miatt kiemelten keresett téma lett a korábban a periférián néha felderengő távoli tengerpart.

Nézzük meg, hogy hová mehetünk Hollandiában strandolni, nyaralni vagy kirándulni a tengerpartokon.

Hollandiában rengeteg a kiadó magánszállás szoba, nem csak hotelek és panziók között lehet válogatni, itt óriási a szállás kínálat, ami az áraknak jót tett, hiszen 10-12 éve nem beszélhetünk nagy emelkedésről az olcsó szálláshelyek terén (Booking.com, Airbnb, kempingek, faházak stb.), az extrém helyeket nem is említjük, elég ott rádöbbenünk, és akkor kiélvezni, ami esetleg eddig kimaradt az életünkből.

Rotterdam a világ egyik legnagyobb kikötőjének ad otthont, a második világháború rombolása után roppant modern városként épült újjá. Leiden a nagy múltú város egy látnivalója a De Brucht, az árvizek elől nagyon sok ember menekült ide, itt átérezhetjük, hogy nem mindig kell egy a pazar természeti látnivaló (pl. vízesés) a szívdobogás felerősödéséhez, kellemes kirándulóhely.

A történelmi kalandokat, a gazdasági és a klíma változás történetét átugorva lépjünk a partik világába be. Nekem a holland tánctanárok és a városi salsa bulik kimondottan tetszettek, Párizs, London, Berlin és Barcelona elé helyezem Amszterdamot ilyen tekintetben. Athén, Krakkó, Bécs, München vagy Málta, közelébe nem érhetnek a holland nagyvárosnak a könnyed tánc-kulturális kikapcsolódás terén. A kikötővárost látni kell, és átérezni, a sötét bugyroktól a kertvároson át egészen a nagyhajó kikötőig, lehetőleg gyalogosan és kerékpárral, hogy mindenre legyen időnk.

A különleges klubok nagy része csak hétvégén nyit ki. A jólét része a rosszullét :), legalábbis a hajnalig tartó bulik másnapokig szoktak tartani, ez összeurópai probléma. A szolid bároktól a nagyágyúkig mindenre találunk jó példát. Híres hely a Parker Beach Club (Web: www.parkerbeachclub.nl – címe: Zuiderstrand 19/20 Kijkduin Den Haag), Hága neve nem parti központként él a fejünkben, de ideje így is megvilágítani. A nagyvárosokban a kiváló múzeumok meglátogatását javasoljuk, hiszen mást ízt a strandolásnak, ha a tudásunk is nő, a sörhas szinte magától fog nőni.

A divat őrülteket a tengerpartokon is fel fogjuk ismerni, igaz inkább este és éjjel van őrület.
Divat

A híres tulipánokat az egész országban megtaláljuk, egy virágkiállítás meglátogatása különleges program lehet. A világhírű régi szélmalmokat csak különleges alkalmakkor láthatjuk működni.

Hollandia a világ egy sűrűn lakott területe, így nem csoda, ha ők elvágyódnak innen más békés tengerpartokra, sokszor hetekre, hónapokra elautóznak, egészen Macedóniáig, Albániáig, Portugáliáig vagy Görögországig. Az északi és a déli országrészben találhatunk némileg csendesebb, kisebb tengerparti településeket, szigeteket.

Kiemelt települések, városok és falvak érdekességekkel címszavakban:
Vlissingen ITT: Hollandia egyik legszebb tengerpartja, kék zászlós. Rengeteg a német turista főszezonban.
Domburg ITT (kifejezetten jó a szállás kínálat, népszerű és drága nyaralás, luxus kategória, a közelében Meliskerke jóval olcsóbb szobákat kínál)
Den Helder ITT (56 ezer körüli lakosság, kevés turista, magas szállás árak)
Alkmaar (99 ezer fő körüli állandó lakos, piactér péntekenként, sajtárusok, szép épületek)
– Den Oever (alig 2 ezer lakos, néha jó ajánlaton apró tengerparti szálláshelyeken)
Ameland-sziget (Frízföld tartomány, megéri megnézni, ha nem a kiemelt főszezoni heteket céloztuk meg)
Emden ITT (Kelet-Frízföld, 112.34 km²-es terület, hosszú tengerpart, érdekes városi és vidéki környezet keveredése, ez már Németország, de szorosan kapcsolódik Hollandiához)
– Terneuzen (Dél-nyugat Hollandia, 55 ezer fő körüli lakosságával komoly város, turisztikailag közepesen aktív, kiesik a fő sodorvonalakból).

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés