Leiden szállások és látnivalók ajánló

Leiden

Leiden angolul és archaikus hollandul Leyden, város / község Hollandia Dél-Holland tartományában. Az öreg és az új Rajna összefolyásánál egy mesterséges dombon fekszik, nem messze Hága és Haarlem városától. A Kaag tavak rekreációs területe Leiden északkeleti részén található. 1575 óta egyetemi város. A kifejezetten sűrűn lakott nagyváros területe 46.2 km², ahol már 2011-ben 256 ezer fő fölé emelkedett az állandó lakosság.

Hotel árak, napi akciók, keresés, szép vagy luxus. Foglalni a következő linken keresztül lehet: Leiden szállások / hotel árak ITT. Garantáltan kedvező árak, internetes szobafoglalás magyarul. Panzió, szállodák 1-2-3-4 csillagos kategóriában, 5 csillagos szálloda élményeket nem itt keresnek az utazók.

A vendég-fórum vélemények alapján népszerű leideni szállások, kiemelten kedvelt szállodák Leidenben:
– Hotel Mayflower 2**, – ibis Leiden Centre 3***, Holiday Inn Leiden 4**** (a város szélén) vagy a központhoz, belváros szívéhez közeli Golden Tulip Leiden Centre 4****, négy csillagos szálloda.

Városok, környéke települései szállás ajánlóval: Leiderdorp 3.1 km 2,Oegstgeest 3.2 km 2, Voorschoten 3.9 km 1, Wassenaar 6.2 km 6, Katwijk aan Zee 6.9 km 7, Sassenheim 7.1 km 1, Kaag 7.7 km 1, Rijpwetering 7.9 km 1, Koudekerk aan den Rijn 8.0 km 1, Hazerswoude-Dorp 9.1 km 1, Leidschendam 10.4 km 1 és De Engel 10.6 km 1. Továbbá: Delft, Amstelveen, Noordwijk aan Zee, Haarlem, Utrecht, Scheveningen, Zandvoort, Hága, Rotterdam, Amszterdam, Katwijk, Warmond, Rijnsburg és Hazerswoude-Rijndijk.

Repülőterek távolsága, két nagy nemzetközi: Rotterdam Airport (RTM) 22.6 km és Amszterdam – Schiphol (AMS) 25.0 km.

Minden szállodai online ajánlat egy helyen: Leiden hotelek, minden B&B és szálláshely összes online ajánlata ITT. Apartman (kiadó privát lakás, ház vagy szoba), diákszállás (kollégium), olcsó munkásszálló jellegű lehetőségek is. Kis csoportok és egyéni utazók részére a legjobb áttekintés az internetes keresők között.

Útikalauz leírás részlet:
Bár igaz, hogy Leiden egy régi város, azt állítani, hogy kapcsolatban állt a római Lugdunum Batavorum provinciával, hamis. Azonban a 4. században mégis csak állt itt egy római erőd. A város legrégebbi említése 860-ból származik, Leithon néven hivatkoznak rá. Leiden 1266-ban szerzett városi jogokat, 1389-ben lakossága elérte a 4000 főt. 1420-ban a bajor János herceg csapatai támadták meg a várost. Az ágyúzásoknak köszönhetően egy hét alatt el is foglalták Leiden várait, majd két hónapos ostrom után a város a bajor herceg kezébe került. Leiden a 16-17. században élte virágkorát.

Szövőgyárai a 15. század végén létesültek, a leideni teveszőr szövet hamar ismerős fogalommá vált világszerte. A könyvnyomtatás is ebben az időben indult el, a legnagyobb könyvesboltot és nyomdát Lodewijk Elzevir létesítette, 1712-ig leszármazottai vitték a vállalkozást, csak a helyesírási szabályok változásának köszönhetően a nevet változtatták Elsevier-re. 1572-ben a város a spanyolok elleni holland felkelés mellé állt fontos szerepet játszva a nyolc éves háborúkban. A 17. században prosperáló textiliparának köszönhetően, a város lakossága jelentős mértékben megugrott. Ebben az időben Amszterdam után Leiden volt Hollandia második legnagyobb városa.

A textilipar a 17. század végén indult hanyatlásnak, a 19. században egyes termékek gyártásával teljesen fel is hagytak, bár maga az ipar továbbra is központi szerepet játszik a leideni gazdaságban. 1807. januárjában más katasztrófa is sújtotta a várost, egy 17,5 ezer kilós puskaporrakománnyal megrakott hajó robbant fel Leiden közepén. 151 ember meghalt, több mint 2000-en megsebesültek, rengeteg lakosnak otthona veszett oda. A városközpont lepusztult területe a történtek után sok éven át lakatlan maradt. 1886-ban a teret nyilvános parkká alakították. 1842-ben megépült a vasúthálózat is, mely némi javulást eredményezett a város gazdasági és szociális helyzetében.

1920 után új iparágak is létrejöttek, mint például a konzervipar és a fémipar. A II. világháború alatt, Leident a szövetségesek bombázták. A vasútállomás környékén lévő területek szinte teljesen megsemmisültek. Ma Ledien fontos szerepet játszik a holland történelemben. Az 1574-es spanyol ostrom végét, minden év október 3-án megünneplik egy látványos parádé keretében, miközben a helyi specialitást, sózott heringes szendvicset fogyasztanak. Azonban a holland történelem legfontosabb momentuma, mely a városhoz kötődik, mégsem ez, hanem a holland alkotmány megszületése, melyet 1848. áprilisában Johan Rudolf Thorbecke itt szövegezett meg. Leiden ma jelentős bevásárló- és kereskedelmi központ, egyeteme számos jelentős, Nobel-díjas tudóst adott a világnak, köztük a cseppfolyós hélium felfedezőjét, Heike Kamerlingh Onnest, de Albert Einstein is megfordult a rangos intézmény falai között.

Az Öreg Rajna két ága a város központjában egyesül. Leident számos kis csatorna és fákkal szegélyezett rakpart szeli át, így rendkívül hangulatos. A Hortus Botanicus botanikus kertet Leiden nyugati oldalán találjuk, de a Van der Werff Parkot is érdemes felkeresni, mely nevét arról a polgármesterről kapta, aki 1574-ben a spanyolok ellen védte a hónapokig ostromlott, éhínség sújtotta várost. A legenda szerint a dühöngő tömeg van der Werffet vádolta, hogy titokban elrejti az élelmiszertartalékokat. Ő persze hevesen tagadta mindezt, és, hogy bizonyítsa őszinteségét, felajánlotta, hogy levágja a karját, hogy jusson azoknak is enni, akik éheznek. Ezek után az emberek már szégyellték bizalmatlanságukat. A parkot az 1807-ben bekövetkező robbanás után alakították ki.

A 17. és a 20. század elején bekövetkező gazdasági hanyatlás következtében, a 16.-17. századi városközpont szinte máig érintetlen maradt. A Herengracht mentén színpompás 17. századi házakat találunk, érdemes elsétálni errefele.

Az Öreg-Rajna két ágának stratégiailag fontos csomópontjában áll a régi vár, a De Burcht. Jellegzetes kör alakú tornyát messziről látni.

Látnivalói, nevezetességei
Leiden régi városkapui közül csak kettő maradt fenn, a Zijlpoort és a Morspoort, mindkettő a 17. századból származik. Eltekintve egy kis őrtoronytól, más nem maradt az egykori városfalakból. Leiden másik híres erődje, a 13. századra datálható Gravensteen, fennállása óta volt már könyvtár és börtön. Jelenleg az egyetem egyik épülete.

Leiden számos egyháza közül a Hooglandsche Kerk, vagy más néven Szent Pancras templom emelkedik ki, mely a 15. században épült, jelentősége, hogy van der Werff polgármester emlékműve itt található. A 1315-ben emelt leideni Szent Péter templom szintén műemlékeinek köszönheti hírnevét, melyeket Scaliger, Boerhaave és más híres tudósok tiszteletére állítottak. Történelmi szempontból a Marekerk érdekes. A templomot Arent van ‘s Gravesande tervezte 1639-ben. A művész további munkái közül a de Lakenhal jelentős, melyben ma az önkormányzati múzeum és a  Bibliotheca Thysiana könyvtár található, melynek gyűjteménye különösen gazdag jogi művekben és népi krónikákban. A Marekerk volt az első templom Hollandiában, melyet a reformáció idején építettek. A holland klasszicizmus ekletáns példája.

A városközpontban számos olyan épületet találunk, melyek a Leideni Egyetem használatában állnak. Az Akadémia épületének egy 16. századi kolostor ad otthont. Az egyetemhez több jelentős intézet kapcsolódik, a Kelet-Indiai Nyelvek Intézete mellett, itt találjuk az 1587-ben létesített botanikus kertet, a régiség, és a néprajzi múzeumot, melynek egy japán magángyűjtemény adja az alapját.

Ugyancsak szép látványt nyújt a 16. századi Városháza épülete, mely bár az 1929-es tűzvészben sérült, reneszánsz homlokzata épségben maradt.

Leiden másik érdekes épülete az úgynevezett Legrégebbi Palacsinta Ház, Európában a híres nagyméretű palacsinták és a delfti cserépedények otthonának tekintik. Utóbbiak, arról ismeretesek, hogy Winston Churchill és a Dalai Láma szereti, ha ezekben szolgálják fel az ételeket. Nemcsak a palacsintaház, a leideni szélmalommúzeum tartogat látnivalókat az ideérkezőknek.

A szálláshelyek komplett listája és hotelek foglalása ITT – Figyelj, hogy ezen a linken keresztül kezd el a keresést/a foglalást!

Időjárási adatok és előrejelzések egész Hollandiában: weather.com/weather/tenday/l/Leiden+Netherlands+NLXX0013:1:NL.

Zoomolható műholdkép és térkép sok információval:

Leiden hotel szálláshelyek, látnivalók és nevezetességek magyarul leírással, Időjárás és térkép. Utazás Hollandia híres városában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük