Amszterdam látnivalói, múzeumok és épületek

Amszterdam látnivalóinak köréből a múzeumok emelkednek ki toronymagasan, nem csoda, ha belevesszük, hogy a főváros, több mint 50 ilyen jellegű intézménnyel büszkélkedhet. Hollandia nemzeti múzeuma, a Rijksmuseum mellett, melyben többek között Rembrandt Éjjeli őrjárat című híres festményét is megcsodálhatjuk, nagy népszerűségnek örvend a Van Gogh múzeum is, mely évente több milliós forgalommal büszkélkedhet. Szintén jelentős a trópusi múzeum, mely kiállításait a forró égöv problémáinak szenteli, valamint a hajózástörténeti múzeum, mely holland tengerjáróival tart számot a látogatók érdeklődésére. De ennél pikánsabb dolgokkal is találkozhatunk, Amszterdamban még Szexmúzeum, a Piros lámpás negyedben Hasis és Marihuána múzeum, valamint a Kínzások múzeuma is működik. Utóbbi ugyan egy kicsi és sötét helység, ahol az elvont emberi fantázia legborzalmasabb szüleményeit nézhetjük meg, a változatosság kedvéért mégis érdemes megtekinteni.

Szállások, szállodák áttekintése ITT. Kattints a linkre, és láthatod a tippeket, hotel keresési lehetőségeket.

Közkedvelt épület még a Rembrandt ház, valamint a Prinsengracht 26 szám alatt található ház, melynek egyik lakásában Anna Frank bujkált s vetette papírra híres naplóját a német megszállás éveiben. Az újságpapírokkal fedett szobák, a porcelán mosdócsésze mindenkiben garantáltan mély nyomot hagy. A londoni mintára létrehozott Madame Tussaud viaszmúzeumában pedig sok híres ember élethű másával találkozhatunk, egyúttal betekintést nyerhetünk Hollandia történelmébe is. A belépő borsos ugyan, 23 Eurót kóstál, jó hír a kultúra szerelmeseinek, hogy Amszterdamban létezik egy úgynevezett Museumkaart, mely kedvezményes megvásárlásával, a múzeumok zöme ingyen látogatható.

Amszterdam főterén, a Damon, áll a Királyi Palota, mely korábban városházaként funkcionált, ma is látogatható. Mellette magasodik az Újtemplom, mely időszakos kiállításoknak ad otthont, de falai közt orgonakoncerteket is rendeznek. Az épület munkálatai a XV. században kezdődtek, az amszterdami nép tiszteletére. Napjainkban ez az egyik utolsó gótikus templom a városban.

Amszterdam déli részén, a Van Gogh Múzeumtól mindössze tíz percnyi sétára találjuk a Vondelparkot, 10 milliós éves forgalmával, Hollandia leghíresebb parkját. Pihenni vágyó turisták, szerelmespárok, családok és futók is megfordulnak erre, a 2 kilométer hosszú zöldövezetben hely jut mindenki számára, aki kikapcsolódásra vágyik.

Gyerekkel érkezőknek érdemes felkeresni még a Növénykertet, melyet 1638-ban létesítettek azzal a céllal, hogy a helyi orvosok gyógyszereikhez szükséges gyógynövényeket biztosítsák, az Artis ZOO állatkertet, mely 14 hektáros alapterületén 700 féle hal-, madár-, és emlősfajjal dicsekedhet, valamint a NEMO Technikai és tudományos múzeumot. A Centraal Station közelében található futurisztikus, hajó alakú épület interaktív kiállításával várja a szórakozásra, tanulásra vágyó kicsiket, nagyokat egyaránt.

Egy amszterdami városnézés persze nem volna teljes anélkül, ha nem néznénk meg a város híres csatornáit, adott esetben ne hajókáznánk rajtuk egyet. Amszterdam négy fő csatornája a Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht és a Singel. A 30 perces hajótúrákra a Centraal Station környékén lehet befizetni.

Legalább ilyen nevezetesek a város piaca és kávézói. A hollandiai coffeshopok, annak köszönhetik népszerűségüket, hogy kis mennyiségben, legálisan árusíthatnak marihuánát. A piacok közül kihagyhatatlan élményt nyújt az Albert Cuyp piac, Európa egyik leghíresebb és legforgalmasabb, Hollandia legolcsóbb szabadtéri piaca. Több mint 300 stand található itt. A friss zöldségektől kezdve a ruhákon át a legelkésztőbb dolgokig mindent megtalálhatunk. Megkóstolhatjuk a heringet, a hamísítatlan holland sajtokat is. Vasárnap kivételével, minden nap 17 óráig várják a vásárlókat. Zárás előtt fél órával még olcsóbban vásárolhatunk. A turisták másik nagy kedvence a Waterloo téri piac itt használt holmikat, bőrkabátot, emléktárgyakat, könyvet, lemezt is beszerezhetünk. Ez a piac ugyan kisebb, mint az Albert Cuyp, nagy előnye, hogy a belvárosban van. Érdemes alkudni. Ha fekete tulipán magot szeretnék vásárolni, irány a Virágpiac.

Akik a város éjszakai, erotikától fülledt atmoszférájára kíváncsiak keressék fel a híres-hírhedt Piros Lámpás Negyedet, ahol a házaktól a hidakig valóban minden bíborszín fényárban úszik. A legális prostitúció fellegvára ez a negyed, ahol az üvegablakok mögött táncoló lányok még adót is fizetnek szolgálataik után. Rengeteg peepshow szexshop és coffeeshop, bár is akad ezen a környéken, a lányokon kívül a negyed legfelkapottabb látványossága a Casa Rosso, mely egy igencsak borsos belépőt elkérő szexszínház.

Amszterdam éjszakai életének másik vibráló központja a Leidse tér. A városból ide vezető utcán szétnézni is érdemes, ha vásárolni szeretnénk. A téren rengeteg étterem, pub, coffeeshop, mozi és színház várja az érdeklődőket. Errefelé gyakran találkozhatunk utcai zenészekkel, mutatványosokkal, tűznyelőkkel is. A helyiek ugyancsak előszeretettel látogatják a környéket.

A Rembrandt tér a Leidse tér párja. Bárok, hotelek, éttermek láncolatává nőtte ki magát s mágnesként vonzza a turistákat. A tér közepén egy kicsi, de annál kellemesebb parkot is találunk, melyet Rembrandt szobra ékít.

Végül, ha valami igazán különlegeset szeretnénk kipróbálni, látogassunk el a Heineken sörfőzdébe, ahol nemcsak a világhírű sör történetével, de előállítási módjával is megismerkedhetünk.

Élménybeszámoló és vélemény galéria, képek:

Események, programok útikalauz, egyre több hír, látványosság és érdekesség egy helyen itt: www.iamsterdam.com/en-GB/experience/what-to-do/whats-on/event-guide.

Egy hozzászólás a(z) “Amszterdam látnivalói, múzeumok és épületek” bejegyzéshez

  1. Hírek Szerző

    Újra nyitva a Rijksmuseum

    Befejeződött az amszterdami Rijksmuseum 10 éve tartó felújítása és átépítése, a világhírű intézményt a hétvégén adták át. A felújítás után a korábbi évi egymillió látogató helyett másfél-kétmilliót is fogadhat az intézmény. A 12 ezer négyzetméternyi kiállítótérben a látogatók összesen 8 ezer műtárgy segítségével ismerkedhetnek meg a holland történelem 800 évével. Aki végigjárja majd a termeket, annak mintegy másfél kilométeres sétát kell tennie. A munkálatok 375 millió euróba (több mint 100 milliárd forintba) kerültek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük