Piemonte óvárosa, régi belváros

A torinói élet központja a divatos Via Roma árkádos bevásárlóutcája, amely a Stazione Porta Nuovát köti össze a Piazza Castellóval, ezzel az 1584-ben megépített hatalmas, négyszögletes reneszánsz térrel. Közepén áll a Palazzo Madama 15. századi kastélya, ez ad otthont a Museo Civico di Arte Anticának. A múzeum gyűjteményébe tartozik Berry herceg Jan van Eyck által illusztrált Hóráskönyve.

A Piazza Castellón áll a barokk San Lorenzo-templom is, amely valamikor királyi kápolnaként működött. Az uralkodó a Palazzo Realéban lakott a közeli, azonos nevű téren. A palota balkonjáról üzent hadat Károly Albert herceg Ausztriának 1848 márciusában. Ugyanezen a téren találják az Armeria Reálét.

A Palazzo Reale mögött, a Piazza San Givannin foglal helyet a Duomo és a Campanile. A dóm reneszánsz épületét a toszkán Meo del Caprino tervezte, a harangtorony egy barokk építész munkája. A székesegyház leégett az 1997 áprilisában kiütött tűzvész során, szerencsére azonban a lángok nem emésztették fel a Capella della Sacra Sin- donét (a Szent Lepel kápolnáját), Guarino Guarini munkáját. Itt őrzik a híres torinói leplet, amelyről úgy hiszik, hogy ebbe csavarták a Megváltót, miután levették a keresztről. A leplen szakállas, töviskoronás férfi arcának lenyomata látható. Noha a radiokarbonos kormeghatározás szerint a leplet a középkorban hamisították, a legújabb vizsgálatok mégis kereszthalálra utalnak. Négy évszázadon át a Savojai királyi család birtokolta a leplet, 1983-ban (halálakor) a száműzött Umberto a Vatikánra hagyta az ereklyét. Ez Torinóban maradt ugyan, ám csupán másolata látható. Az igazit csak minden 25 évben mutatják meg egyszer, úgymond a lepel születésnapján. A következő alkalom 2025-ben lesz.

Bár az avatatlanok nem gondolnák, hogy Piemonte fővárosa az egyiptológia egyik fellegvára, az Egyiptomi Múzeum Kairó után a világ második legnagyobb ilyen gyűjteményét őrzi. A múzeum a Palazzo dell’Accademia delle Scienzé-ben kapott helyet. A múzeum anyagát III. Károly Emánuel gyűjtötte össze, itt csodálhatják meg Ká építész remekmívű szarkofágját. A palotában jó minőségű képtár is található a 2. emeleten, a Galleria Sabauda, több szép flamand és holland festménnyel meg a helyi mesterek alkotásaival.

Torino tartósnak bizonyuló jelképe, a Mole Antonelliana ad otthont a nagyszerű Museo Nazionale del Cinemának. Az olasz filmipar Torinóban született meg 1904-ben, s a múzeum a laterna ma- d’Ao gicától a 21. század legújabb herkentyűvívmányaiig követi nyomon a mozi történetét. Ha felvonóval felmennek a Mole tetejére, lélegzetelállító látványban lesz részük.

A GAM (Galleria Civica d’Arte Moderna e Con- temporanea) állandó anyagában olyan nagyságok szerepelnek, mint Picasso, Modigliani, Chagall, Renoir és Klee, de időszakos kiállításai is kitűnőek.

Nyilván nem meglepő, hogy az ország gépkocsigyártásának szívében jól berendezett autómúzeumra talál a látogató. Itt állították ki a legkorábbi Fiat-modellt, az Italát, amely megnyerte a világ leghosszabb automobil-versenyét (Peking és Párizs között 1907-ben), valamint egy elegáns ezüst Rolls-Royce kísértetet.

A Pó túlpartján egy kis dombot, a Monté dei Cappuccinit a kapucinusok kolostortemploma koronázza meg. Innen busszal és drótkötélpályával mehetnek tovább a Supergára, hogy ott megtekintsék a Basilica di Superga „nagy fogadalmi templomát” (Henry James), Juvara munkáját, ahol Szardínia királyai és Szavoja hercegei nyugszanak. A bazilika hegyéről csodálatos kilátás nyílik az Alpok ormaiból kiképzett természetes amfiteátrumra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük