Amszterdam külvárosai és környéke nevezetességei

Amszterdam a főváros és az ország legnagyobb városa. Napjainkra meglehetősen zsúfolttá vált, ezért most már hangsúlyos a környező települések fejlesztése. Turisztikai szempontból régóta jelentősek: válogatásunkban érdekes természeti és kulturális nevezetességekről olvashattok.

A Zaanse Schans szabadtéri kiállítás életre kelti a történelmet. Megismerheted a 16-18. századi vidéki élet jellegzetességeit, valamint a térség ipari örökségét: egykor ugyanis ez volt Hollandiában a lenmagolaj-, mustár-, papír- és festékgyártás központja. A skanzenben fény derül a hagyományos olaj- és sajtkészítés titkaira. A hangulatos faházak látványát nyolc felújított szélmalom koronázza meg.

Ha szereted a virágokat, az alsmeeri virágtőzsdén a paradicsomban fogod érezni magad, Royal FloraHolland vagy Blumenbörse / Blumenauktion. A milliónyi tulipán, liliom, rózsa, jácint és egyéb színpompás virágok bódító illatorgiát teremtenek. Hasonlóan feledhetetlen élmény a Keukenhof Garden: a Lisse melletti mező minden március és május között hatalmas virágszőnyeggé változik.
Besuchen Sie die niederländische Blumenauktion Royal.

Hollandia sokáig versengett Angliával a „tengerek ura” címért. Bár végül a britek kerekedtek felül, e korszakot méltán tekintik a holland hajózás aranykorának. Előtte tiszteleg a lelystadi Bataviawerf múzeum. A névválasztás figyelemreméltó, ugyanis a Batavia vitorlás az első útján zátonyra futott és elsüllyedt. Sokkal fényesebb karriert ért meg a nyolcvan bronzágyús csatahajó, a „De 7 Provincien”: élethű másolata megtekinthető a kiállításon. A környéken ötévente impozáns hajósfelvonulást rendeznek: a SAIL Amsterdam legközelebb 2025-ben várja a látogatókat.

Zandvoort toplistás nyaralóhely az ország lakói körében. A délebbről érkező turisták kissé ugyan hidegnek találhatják az Északi-tengert, de a víz tisztasága bőségesen kárpótol ezért. A széljárás ideális a vízisportok kedvelőinek és lenyűgöző dűnéket formál a partvidék homokjából. A dűnék mésztartalmának köszönhetően számos ritka növényfaj él a régióban: ez a fajgazdagság kitűnően megfigyelhető a Zuid-Kennemerlandban. A nemzeti parkban a vadállatokon kívül felföldi szarvasmarhák és shetlandi pónik élnek. 2007-ben nagy eredmény volt egy kisszámú bölénypopuláció szabadon engedése, továbbá a szakértők szerint a terület alkalmas lenne farkasok és hiúzok számára.

Bár a korán polgárosodó Hollandiáról nem a várak jutnak először eszünkbe, a De Haart és a Muiderslotot kár volna kihagyni. Utóbbi a lovagvárak iskolapéldája: a vizesárokkal körbevett soktornyú erődítmény remekül megidézi a páncélos hősök korszakát. A De Haart belső tereit díszítő gazdag fafaragások templomi hangulatot teremtenek. Értékes gyűjteményéből kiemelkednek a flamand faliszőnyegek és a távol-keleti porcelánok. A legkülönlegesebb darab egy japán sógunfeleség gyaloghintója.

Haarlem sokáig a tulipántermeléséről és a textiliparáról volt nevezetes. A fotogén épületek, a macskaköves utcák és a hangulatos óváros rengeteg turistát vonzanak. A település múzeumi közül a hazai barokk festészet remekeit bemutató Frans Halst, illetve a Treylerst ajánlom, utóbbi fő kincse egy rajzgyűjtemény Michelangelótól. Aki szereti az extrém élményeket, a Het Dollhysban nem fog csalódni. A 14. században megnyílt intézmény – nevével ellentétben – az elmeháborodottakon kívül más súlyos betegeket is befogadott, például leprásokat.

Amstelveen külvárosban, a névadó folyó közelében fekszik a Rembrandt Sajtmanufaktúra. A kézműves Gouda sajtokat egyedi ízekben kóstolhatod meg: van itt például fokhagymás, pepperonis és mustáros. A családi vállalkozás a minőségi tejtermék mellett tradicionális facipőket kínál – igény szerint névre szóló kivitelben. Nyári utazás esetén próbáld ki az elektromos vasutat, amely Amszterdammal teremt összeköttetést. A kisvonat kialakítása a vasúti közlekedés hőskorát idézi. A modern művészet rajongóinak a Cobra és az üvegkollekciójáról híres Jan Múzeumot ajánlom.

Hoofddorp ikonikus alkotása a Mannetje. Ez a hétméteres, férfialakot ábrázoló szobor 22 kavicsszerű elemből készült. Sokan keresik fel a 19. században épült Eersterling szélmalmot.

Ha kitombolnád a mindennapok feszültségét, a diemeni Street Jump trambulinparkban vagy a Monkey Town-ban megteheted. A csúszdák, trambulinok és a lézerjáték aréna gyorsan előhozza az önfeledt gyermeki énedet.Keukenhof térképe

Linkek, közvetlen kapcsolatok és további információk:
– Tulpenfest Amsterdam – Tulipán vásár és fesztivál minden évben: tulpenfestamsterdam.de/event/tulp-festival-amsterdam/
– Szabadtéri történelmi kiállítás: www.dezaanseschans.nl/en/.
– A Világ egyik legcsodálatosabb/legszebb kertje, a Keukenhof: keukenhof.nl/en/.
– 2024 hajós, vitorlás kiállítása: www.sail.nl.
– Kastély, park, szabadtéri és beltéri programok: muiderslot.nl/en/.
– Nemzeti park, védett terület: www.np-zuidkennemerland.nl/299/national-park-zuidkennemerland.
– A szellem, a psziché múzeuma, pszichológia érdekes megközelítésben: en.wikipedia.org/wiki/Museum_van_de_Geest.
– Elektromos kisvasút, villamos retró túra: www.amsterdamsebos.nl/english/museumtram/.
– Hivatalos önkormányzati weboldal sok hasznos információval: haarlem.nl/.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük