Budapest környéke: híres nevezetességek, helyek

Akár túráznál, akár kiállításokat keresel, Budapest körül bőven találsz remek kirándulási célpontokat, adunk hozzá tippeket.

A fővárosi nyüzsgés elől sokan menekülnek a környező hegyekbe: az egyik legnépszerűbb célpont Dobogókő. Télen lesiklópálya működik rajta, az év többi szakában pedig remek túrák közül lehet választani. A legnehezebb, ugyanakkor legszebb panorámát a Thirring ígéri. A kiterjesztett szárnyú turult formázó körutat a vulkanikus eredetű sziklaformációk, valamint a Dunára és a Rám-hegyre nyíló kilátás teszi emlékezetessé. Kevesebb kihívást tartogat a Zsivány és a Rezső, utóbbi nagyobbik részén a babakocsi sem jelent akadályt. A Holdvilág-árok köré színes legendákat szőtt a néphit, és a szurdokösvény mélyén járva nem nehéz hinni bennük. A sziklák szemléletesen mutatják az egykori tűzhányó kitörésének köszönhető rétegeket: a vulkáni hamuból keletkezett világos tufát a legkönnyebb felismerni. Kalandvágyók zseblámpával bemerészkedhetnek a Remete-barlangba vagy megmászhatják a Meteor-létrát. A Duna-Ipoly Nemzeti Park izgalmas tanösvényekkel várja a turistákat. Ha figyelmesen barangolsz a Fóti-Somlyón, kis szerencsével egy 3D-s biológiaórán érezheted magad: számtalan gyíkféle és 650 pillangófaj él a területen, köztük a nagyon ritka zörgőlepke.

Ha gyönyörű épületekben barangolnál, a legjobb választás a gödöllői Grassalkovich. A barokk kastély a család kihalása után Ferenc József és a felesége koronázási ajándéka lett. Sisi azonnal beleszeretett a lovagláshoz ideális vidékbe, és sok időt töltött itt. Ma a legnépszerűbb bemutató az ő emlékét őrzi, továbbá ajánlom a 20. századdal foglalkozó részleget – akkoriban szintén számos híresség megfordult a falak között. Martonvásár fő nevezetessége a Beethoven-kiállítás. A zseniális komponista nem szeretett tanítani, de a Brunszvik-lányok kedvéért kivételt tett, és az oktatás során családi baráttá vált. Megtekintheted többek közt a zongoráját és az egyik tanítványával, Jozefinnel folytatott levelezését. Budafokon a Sacelláry-család egykori otthona úgy fest, mintha egy operett díszletei közé csöppentél volna. A szecessziós palota Törley József feleségének készült. A Nagytétényi Kastélymúzeum üvegkollekcióját, valamint a gótikától a biedermeierig terjedő bútorgyűjteményét Európa legjobbjai között tartják számon. Fóton a galéria a 19. század legnagyobb magyar festőinek művészetéből ad ízelítőt: előzetes egyeztetést követően többek közt Munkácsy, Lotz és Ligeti alkotásait csodálhatod meg. Ne hagyd ki a reformkor nagyjai által gyakran látogatott Fáy Présházat: egyik híres vendége volt például Vörösmarty Mihály.

A 40 hektáros Alcsúti Arborétum magját József nádor 19. századi kastélykertje adja. 300 olyan növényfajt ültettek el, amely azelőtt nem volt honos hazánkban, és máig ez számít az ország legértékesebb élőfa-gyűjteményének. A tavi szigeten élő mocsárciprusok látványos légzőgyökerei a törzs 15 méteres körzetében bárhol felbukkanhatnak. A tűlevelűek közül számos faj él a parkban, köztük olyan különlegességek, mint a mamutfenyő vagy a narancsillatú duglászfenyő. Alcsút akkor sem okoz csalódást, ha virágokat nézegetnél: hatalmas hóvirágmezője egyedülálló Magyarországon. Feledhetetlen élmény júniusban a szentjánosbogarak tánca, ez minden évben rengeteg látogatót vonz.

A veresegyházi medveotthon igazi paradicsom az állatkedvelők számára. Közép-Európa egyetlen medvemenhelye 1998-ban nyílt meg, első lakóit rossz körülmények közül menekítették. Az alapítók a lehető legtökéletesebben reprodukálták az állatok eredeti élőhelyét: a másfél hektáros fenyőerdőben barlangokat alakítottak ki és a területen több tó található. Ha szeretnéd, egészséges csemegével (répával, mézzel) megetetheted a barátkozó kedvű jószágokat. A névadó nagyvadak mellett farkasok, mosómedvék, ormányos medvék, oroszlánok és rénszarvasok élnek a parkban. A Barátkozoo-ban házi- és egyéb szelíd állatok kaptak helyet. Extraként hétvégenként és ünnepnapokon negyvenperces Predator előadást tartanak, továbbá népszerű élményelem a kisvonat, a Macikaland kötélpálya és a macilift.

A történelem iránt érdeklődőknek javaslom az ócsai Árpád-kori templomot, amely Magyarország egyik legszebb román kori erdőtemploma. A falu másik érdekessége a tájházegyüttes. A hangulatos környezet ideális esküvői fotózáshoz. A zsámbéki román-gótikus templom romos állapota ellenére szintén impozáns hatást kelt.

A különleges borok kedvelőinek az Etyeki Borutat ajánlom. A „Budapest szőlőskertjeként” ismert vidék fő profilját a fehérborok és a pezsgők adják. Aki megismerkedne a minőségi termékek múltjával, nézze meg a Törley kiállítást – természetesen jár hozzá a kóstoló.Grassalkovich-kastély Gödöllőn

Kapcsolódó linkek, magyar és külföldi források, további részletes információk:
– Grassalkovich. barokk kastély kiralyikastely.hu/
– Dobogókői jurtaszállás, www.dobogoko.org, 1994-ben jött létre a Dobogókőért Alapítvány.
– Gödöllő Kastély: kiralyikastely.hu.
– Budafok, kisebb szép kastély: sacellary.hu
– Nagytétényi kastélymúzeum: www.imm.hu/hu/contents/nagytetenyi_kastely.Vadásznap hagyományosan Gödöllőn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük