Sopron látnivalói, kirándulás útleírás

Az ország nyugati kapujának is emlegetett 57.000 lakosú város a Fertő-tó es a Soproni hegység között terül el. Változatos természeti adottságai, hangulatos utcái, történelmi műemlékei számos látogatót vonzanak évente.

Leghűségesebb városunk Hűségkútja bronzfigurái történelmének három kiemelkedő eseményének állít emléket. István bíró, kezében a város kulcsával jelképezi az 1277-ben kapott szabad királyi városi rangot. Soproni Turner Mihály híres polgármesternek meghatározó szerepe juott az 1921.december 14-én hogy a város Magyarország mellett tegye le voksát. Civitas Fedilissima (leghűségesebb város) ma is olvasható a város címerében.

A harmadik a szabadságot jelképező nőalak a vasfüggöny egy darabjával.

A Hűségkút felől az Előkapun áthaladva jutunk a 13. század óta változatlan műemlék épületekkel körbevett Fő térre.

Sopron jelképének számító Tűztorony barokk stílusú hagymakupolájával, kétfejű sassal 58 méter magasba tornyosul. Őreinek szerepe fontos volt ha tűz ütött ki vagy ellenség közeledett vagy idegen bort akartak a városba hozni.

Főtér felőli oldalán találjuk a népszavazásnak emléket állító Hűségkaput.

A Löwenburg Jakab emeltetett barokk alkotás a Szentháromság szobor az 1695-ös pestisjárványtól való megszabadulásnak állít emléket.

Kiemelt értéket képviselő eleme a Fő térnek az eredetileg 1280-ban ferences szerzeteseknek alapított templom, majd a rend 1787-es feloszlatása bencések kezébe adott Kecske templom.

Egyik legszebb épülete a Storno Ház a palotaszerű barokk sarokház. 15 században itt üzemelt Sopron első gyógyszertára a Fekete Elefánt. Az Eszterházy palota ad ma otthont a Központi Bányászati Múzeumnak. Európai jelentőségű, magyar nemesfém -bányászat emlékei mellett a bányászat technikai vívmányai is megcsodálhatóak.

Az évek során a fesztiválok, rendezvénysorozatok száma megnövekedett, felpezsdül a kulturális élet a tavasz és a nyár eljövetelével.Magas színvonalú, változatos események minden érdeklődőt szeretettel várnak.

ExperiDance: Ezeregyév, egész estét betöltő produkció, a magyar történelmet dolgozza fel a Honfoglalástól egészen napjainkig.

Videós, virtuális városnézés: www.youtube.com/watch?v=JnABXc7WyBQ.

Fotó galéria, képek:

Részletes lista: www.sopronikirandulas.hu/sopron.html, kirándulás ötletek komplett listája turistáknak. Fotók és részletes leírások, több mint egy hétköznapi útikalauz, útleírás.

Mindenképpen látni kell kategória:
Hűségkút, Előkapu, Fő tér, Tűztorony a Hűségkapuval, Városháza épülete, Ásatási terület a Városháza mögött, Storno-ház, Lackner- vagy Generális-ház, Fabricius-ház, Szent Háromság szobor, Kecske-templom, Patika-ház, Gambrinus-ház, Bányászati Múzeum, Erdészeti Múzeum, Bezerédj palota, Evangélikus templom, Volt evangélikus lelkészlak, Orsolyiták volt rendháza, temploma és iskolája, Orsolya tér, Középkori Ózsinagóga, Középkori Újzsinagóga, Szent György Dómtemplom, Eggenberg-ház, Lenck-átjáró, Caesar-ház, Szabadon álló városfalak a Várkerületen, Mária oszlop, Zettl-Langer Gyűjtemény.

Érdemes még megtekinteni (ahol lehet belülről is, részben vagy egészében):
Vármegyeháza, Kossow-ház,, Káptalanterem a volt Bencés kolostorban, Kolostor utca palotái, Schreiner-ház, Artner-palota, Hajnóczy-ház, Hotel Wollner, Töpler-ház, Liszt Ferenc Kulturális és Konferenciaközpont, Petőfi tér, Széchenyi tér, Greiner-ház, Új utca palotái, Szent György utca épületei, Várkerület, Kisvárkerület, Festőköz, Ikvahíd, Két mór-ház, Szent Mihály-templom a Szent Jakab-kápolnával és a régi temetővel, Károly-kilátó.

Ha jut rá idő, megéri betérni, fotózni vagy nézni:
Szent Lélek-templom, Bécsi külváros utcái, Bécsi úti pihenőkeresztek, Pékmúzeum, Szent János-templom, Régi amfiteátrum helye, Esernyős ház, Koronázódomb az Emlékművel, Paprét, Kuruc-domb, Evangélikus temető, Deák tér, Erzsébet-kert, Nyugat-Magyarországi (Erdészeti) Egyetem épületei és a botanikus kert, Nepomuki Szent János-kápolna, Villa sor 19. századi nyaralói, Lővér uszoda, Lővérek turistaútvonalai, Sörházdombi kilátó, Várhely-kilátó, Sopronbánfalvi pálos-karmelita kolostor és templom, Mária Magdolna-templom, Sopronbánfalvi Hősi temető, Bányász-templom, a szénbányászat emlékei.

2011 június17-július 10. között tartott Soproni Ünnepi hetek keretében számos programon vehettünk részt 06.18. 20:30 Leigh- Darion Wasserman: La Mancha lovagja a Fertőrákosi Barlangszínházba tekenthető meg a zenés színmű a Soproni Petőfi Színház előadásában. Vajda: Nem tudok élni nélküled, szintén a Fertőrákosi Barlangszínházban. A 40 éves évfordulót ünneplő Apostol ihlette musical-ben az együttes elképesztő sikerű dalai csendülnek majd fel. 06.26.

2011. 06.29- 07.02. (2011.) Volt fesztivál az egyik legnagyobb könnyűzenei fesztivál 1993 óta, zenei repertoárját ez évben is a sokszínűség jellemzi. Nem véletlen, mélyről táplálkozhatnak itt, akik spirituális és természeti energiákat is keresnek. sziget.hu/volt – 2012. június 27-30. Kiváló fellépők é hotels program ajánló.

Szálláshely, hotel, kollégium vagy olcsó turista szállás is kereshető gyorsan online, a legolcsóbbak sokszor csak emailen és telefonon foglalhatóak (nyáron turistákat is fogadó kollégium).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük