Genf környékének látnivalói, extra nevezetességei

Fedezzük fel, milyen természeti és kulturális kincseket érdemes megnézni Svájc második legnagyobb városa környékén!

Engem kedves emberi emlékek fűznek ide, kanapészörf és hostel-ben beszélgetés sokféle turistával, és anélkül is sejthetjük, hogy egy ilyen régóta lakott határvidék számos érdekességet rejt. Jómagam a repülőtérről gyalog mentem be a belvárosba, és talán ez a legkisebb dolog, hiszen a távolság tényleg nagyon rövid. Node abba is belegondolni, hogy a híres cerni kutatóközpont (Large Hadron Collider), az óriási részecskegyorsító (ütköztetú stb.) is itt van, ami dollármilliárdokat emésztett eddig fel, az még sokkal érdekesebb.

A kifli alakú Genfi-tó 15 ezer évvel ezelőtt született: a visszahúzódó Rhone-gleccser vájta ki. Egy öböl két részre osztja: a kisebbik fekszik Genf közelében. A madárvonulás egyik fontos állomása, Lausanne mellett például egy 200 méter hosszú szigetet a csérek és a szárcsák kedvéért hoztak létre. Mindenesetre a turisztikai szempontokat sem hanyagolták el: kialakításának köszönhetően a partról kiválóan megfigyelhetők a pihenni térő szárnyasok. A tó igazi paradicsom az extrémebb vízisportok kedvelőinek: kipróbálhatod a széllovaglást, a wakeboard-ot vagy a búvárkodást. Ha egy sétahajó fedélzetéről, eredeti nézőpontból szemlélnéd a környékét, számos hajókirándulásból választhatsz. A régió kellemes, enyhe mikroklímája ideális a szőlészet számára. Genf és Lausanne között terül el a lankás La Cote, innen Montreux-ig a meredekebb terepen teraszos művelést folytatnak. Ez utóbbi a lavaux-i borvidék, amelyet 2007-ben vettek fel az UNESCO-világörökségek közé. Az első tőkéket a burgundiai szerzetesek ültették a 12. században.

A tavat saját múzeummal tisztelték meg: az izgalmas kiállításon festmények, műtárgyak és gőzhajómakettek segítségével ismerhetjük meg ezt a csodaszép természeti kincset és múltját. A régió színes kulturális kínálattal büszkélkedhet. A coppeti kastély a 18. századról mesél, amikor ez a nemesi rezidencia a korabeli szellemi élet központja volt. Nyonban a régmúlt idők értékeiben és porcelánritkaságokban merülhetsz el, a morgesi Musée Militaire Vaudois ismeretanyagát tízezer ólomkatona teszi szemléletessé. A hihetetlen precizitással megalkotott figurákat nézve megelevenedik a stratégia tudománya. A település másik nevezetessége a tulipánfesztivál: a több mint százezer szálból álló virágszőnyeg felemelő látvány. Minden évben más a központi tematika, idén „a világ országai” hívószó köré szerveződnek a programok. Az eseménysorozatnak ősfákban gazdag park ad otthont: a palettán szerepelnek ételkülönlegességek, kulturális és gasztronómiai rendezvények, családi nap, valamint mesedélután. Prangins-ban a Svájci Nemzeti Múzeumot tekintheted meg.

Lausanne-t „az olimpia fővárosaként” emlegetik, mivel itt található a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelye és a rangos sportversenynek szentelt múzeum. Szintén érdemes felfedezni a történelmi negyedet, amelynek legszebb épülete a gótikus katedrális.

Montreux világhírű programja a dzsesszfesztivál, amelyen a nemzetközi mezőny legjobb előadói lépnek fel. A Place du Marche téren álló Freddie Mercury-szobor a város üde színfoltja, és mindmáig a Queen-rajongók zarándokhelyének számít. A közelben található Svájc legnépszerűbb történelmi emléke: Chillon vára. A gyönyörű lovagvárat egy fahídon lehet megközelíteni, a komplexum 25 épülete három udvar köré csoportosul. Az alagsor gyönyörű boltívei a katedrálisokat idézik, a savoyai grófok idejében azonban kevésbé emberséges célt szolgáltak: a legveszélyesebb foglyokat verték itt rabláncra. A legszebb terem falfestményei állatokat ábrázolnak – akkoriban közérthetőnek számított a figurák szimbolikája. A remekbe szabott kápolna különlegessége, hogy túlélte a reformációt. Ez ugyanis Svájcban nem sok egyházi építménynek sikerült.

A Genfből mindössze 45 perces vezetéssel elérhető Annecy méltán nyerte el az „Alpok Velencéje” címet. A francia települést tökéletes keretbe foglalja a hegylánc és a türkizkék vizű tó, amelyről a nevét kapta. Az olasz példaképhez hasonlóan sűrűn átszövi a csatornahálózat, hangulatos óvárosa pedig hosszú, ráérőssétálgatászera csábít.A híres kastély
Antianyag, tudomány, szinte scifi magyar szakemberekkel és tudósokkal több évtizede:

Kapcsolódó linkek, források, további részletes információk:
– Szinte közvetlen szomszéd a francia határ túloldalán a Réserve naturelle nationale de la Haute Chaîne du Jura: www.rnn-hautechainedujura.fr.

– Nagy Hadronütköztető (LHC): hu.wikipedia.org/wiki/CERN, a CERN (franciául: Conseil européen pour la recherche nucléaire) az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a részecskefizikai kutatások európai szervezete, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma és a World Wide Web (WWW vagy röviden Web) születési helye.
– Búvár-, Búvárkodás lehetőség: www.go-dive.ch/, egyénileg és kis csoporttal Stefan Meincke vezetésével.
– A kastély állandó múzeumi kiállítása: chateau-morges.ch/expositions/exposition-permanente/.
– Fura kimondani egy soknemzetiségű, soknyelvű országnál a nemzeti múzeum jelzőt, pedig itt ilyen is akad: www.chateaudeprangins.ch/en.
– Montreaux Jazz: www.montreuxjazzfestival.com/en/news/mjf-2024-a-stage-on-the-lake-and-a-return-to-the-casino/.
– Kastélylátogatás, kiállítások: www.chillon.ch/de/.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük