Montreux nevezetességei és szálláshelyek útikalauz

Montreux története és látnivalói

Montreux a Genfi-tó svájci oldalán fekszik. A festői üdülővárost és partvidékét a svájci Riviéraként ismerik.

Apartman és hotel, szálloda-kereső, a piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját, a korábbi vendégek friss élménybeszámolóit, értékeléseit: Montreux szállások lista leírással ITT – közeli, zöldövezeti, kertvárosi üdülő kemping és kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa ház ajánlatok. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban.

A vendég-fórum vélemények alapján népszerű mali lošinji szállások, kiemelten kedvelt hotelek:
Fairmont Le Montreux Palace 5***** ITT, az 1906-ban készült épület a klasszikus luxust ötvözi az elmúlt száz év fejlesztéseivel. Kiváló személyzet, szolgáltatás, reggeli, áraiban svájci.
A 236 szobás szálloda az alapítása óta a maga a fényűzés, olyan hírességeket tudhatott vendégei között, mint Nabokov orosz írót, aki összesen 16 évet töltött a hotelben. A mai vendégeket élő dzsesszműsor és a helyi konyha különlegességei bűvölik el.


– Hotel Victoria Glion 4****, kedvezőbb árú négy csillagos szálloda
– Château du Châtelard 80 m²-es apartman üdülő egység konyhával.
– Au bord du lac, best location in Montreux for 2! – 30 m²-es olcsó studio apartman.

A területet a bronzkor óta lakták. A kis település a római időkben vált fontossá, ugyanis jelentős utak csomópontjánál feküdt. A középkorban hol világi, hogy egyházi birtok volt, ekkor szőlészete tette ismertté. A Montreaux név feltehetően a kolostor latin megfelelőjéből (monasterium) származik. A 16. században a berni svájciak foglalták el a savoyai hercegtől és egészen a napóleoni háborúkig megtartották. A 19. században az idegenforgalom vált a legfontosabb gazdasági ágazattá, és mindmáig szilárdan őrzi jelentőségét. A modern idők egyik zenetörténeti érdekessége az 1971-es Zeppelin-koncert, amelyen egy őrült néző felgyújtotta a mennyezetet. A tömeg miatt a Casinón kívül rekedt Deep Purple-t a Genfi-tó és a lángoló épület látványa ihlette a „Smoke on the Water” megírására.

Chillon vára a Genfi-tó keleti végében áll, a középkorban vámőrségnek adott otthont. A szobákat falfestmények, kazettás mennyezetek és kandallók tették elegánssá, így szükség esetén rangos vendégeket fogadhatott. A reformáció idején itt raboskodott a reformációért és Genf szabadságáért felszólaló Bonivard apát – állítólag annyit járkált cellájában, hogy mélyedést koptatott a kőpadlóba. A sziklán magasodó vár a romantika legnagyobb szerzőit ihlette meg, többek közt Rousseau-t és Lord Byront. A szárazföldről egy 18. században épült fapallós hídon átsétálva érhető el.

A Ruzo Múzeum Victor Ruzónak állít emléket. A pályája első szakaszában alkotott mintegy 200 plakáton rendkívül eredeti és kreatív látásmód jelenik meg, és gyorsan nemzetközi hírnévre tettek szert. Legismertebb műve a „Tableau Tournant” című gigantikus festmény. A 15 éven át készülő mestermű a születés, a szerelem és a halál örök háromsága köré fonódik.

A Montreux-i Jazz Fesztivál a világ egyik legrangosabb dzsesszrendezvénye. 1964 óta minden júliusban 16 napig a névadó műfaj mellett a blues, a soul, a rock, a pop és a világzene legjobb dalait hallgathatják a látogatók. A Queen rockegyüttes gyakran élvezte Montreux szépségét: itt készült a JAZZ és a Made in Heavens albumuk. Az ő emléküket őrzi az énekes bronzszobra a part menti sétányon, valamint a Freddy Mercury fesztivál, amelyet 2003 óta minden szeptemberben megrendeznek.

A Montreux Noël Svájc egyik legkedveltebb adventi vására, több mint félmillió látogatót vonz. Itt nyoma sincs tucatáruknak: az igényes kézműves termékeké és a gasztronómiai különlegességeké a terep. Az ünnep tiszteletére számos egyéb programot szerveznek a városban: a Chillon várban például jelmezes történelmi játékokon vehetünk részt, a Rochers-de-Naye meghódítói pedig magával a Mikulással találkozhatnak.

A kirándulóknak két környékbeli helyszínt ajánlunk. Epesses falu szőlészetének köszönhetően vált az UNESCO Világörökség részévé. A teraszosan elterülő tőkék és az apró, háromemeletes kőházak egyedi látványt nyújtanak. Ez a régió az ország legjobb borainak szülőföldje. A város fölé magasodik a 2045 méteres Rochers-de-Naye. A csúcsra a „Mormota-vonat” fogaskerekű visz fel. A névadás nem véletlen, a lélegzetállító kilátás mellett megtekintheted a mormotafarm lakóit: európai, ázsiai és amerikai fajok élnek itt. Ne hagyjátok ki a több mint ezer fajnak védelmet nyújtó alpesi növénykertet sem! A nárcisztenger lenyűgöző látványt nyújt.

Időjárása, aktuális és előrejelzések, hőmérséklet, szél, csapadék, páratartalom és szél értékek: www.srf.ch/meteo/wetter/Montreux.

Miért érdemes ide elutazni? Leírások, látnivalói, nevezetességek, története/történelme, aktuális események, program ajánló vagy képek a helyről. Látnivalók és nevezetességei útikalaúz friss hírekkel: www.montreuxriviera.com/en/.

District de la Riviera-Pays-d’Enhaut, ahogy ők hívják a térségüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük