Rimaszombat szállás és látnivaló tipp

Rimaszombat története és látnivalói

A felvidéki városok közül nekem az egyik legszimpatikusabb. Teljes, 77,55 km²-es területén 2023-ban 21527 fős állandó lakossággal kezdték meg az új évet.

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját, a korábbi vendégek friss élménybeszámolóival, értékeléseivel: Rimaszombat szállás lista leírással ITT – belvárosi, közeli, zöldövezeti, üdülő kemping és kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa ház ajánlatok. Kis csoportok részére ugyanez a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. A beszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban.

A vendég-fórum vélemények alapján népszerű mali lošinji szállások, kiemelten kedvelt hotelek:
Hotel Zlatý Býk 3*** ITT, éttermével, különböző szoba és lakosztály egységeivel minden igényt kielégít gyakorlatilag.
– Kaštieľ Penzion & Restaurant, reggeli kérhető külön, tiszta és szuper kényelmes hely.
– Útulný bytík iba 5 minút od historického centra, egy hálószobás kiadó 40 m²-es apartman, otthonos, jól felszerelt.

Története

A Szlovákia déli részén található Rimaszombat területét már a bronzkorban lakták, igazi történelmi kisváros. A középkorban a Villa Stephani nevet viselte, majd a rendszeres, szombatonként tartott hetivásároknak köszönhetően nyerte el mai nevét. Először 1270-ben említették Rymoa Zumbota formában. Viharos történelme során megviselték a huszita háborúk, a török hódítás és a vallási ellentétek. Egy alkalommal például a kálvinisták megtámadták a katolikusok ünnepi menetét, majd büntetésképpen az uralkodó leromboltatta a kálvinista templomot. 1805-ben Rimaszombaton szállt meg Kutozov serege az austerlitzi csatából hazatérőben, majd a szabadságharcot követően itt kezdte meg az egyezkedést Görgey az oroszokkal.

A Gömöri Múzeum sokszínű gyűjteményében természeti, régészeti és egyéb kulturális kincsek egyaránt helyet kaptak. Az egyik legizgalmasabb „tárgy” egy mumifikált női test: Tasheritnetiak holtteste 1910-ben, egy mecénás ügyvédnek köszönhetően került a városba. A díszes, fügefából készült szarkofág mellett egyéb tárgyak, például szkarabeuszok, amulettek, papiruszok őrzik az ókori Egyiptom emlékét. Az épületben egykor tüzérségi kaszárnya működött.

Petőfi Sándor 1845-ben a városban járt, és erre a helyiek mindmáig büszkén emlékeznek. Ekkor Huszt János főügyész látta vendégül. A nyeregtetős, hangulatos épület ma Múzsák Háza néven ismert, és Petőfi mellett más, a városhoz köthető magyar művészeknek és tudósoknak állít emléket. Érdekesség, hogy ezen a látogatáson a költőt tiszteletbeli táblabíróvá választották: ez volt az egyetlen közéleti kitüntetése. A nevezetes esemény a régi vármegyeházán történt, az épületben ma könyvtár működik. A vízimalom 1823-ban épült, a néphagyomány szerint Petőfi a közelében fürdött meg a Rima folyóban (a Sajó mellékfolyója). Rimaszombati szobra Izsó Miklós alkotása, amelyet az egyik legszebb Petőfi-szobornak tartanak. A mester korai halála miatt az alkotást Huszár Adolf fejezte be. Érdemes megemlítenünk a település egyik híres szülötte, Tompa Mihály szobrát. Alig százéves múltja során kalandos utat járt be: állt a város különböző pontjain éppúgy, mint a múzeumban. Most a vármegyeháza szomszédságában áll.

A város utcái a hangulatos főtérről indulnak ki, ahol Rimaszombat legrégibb temploma áll. A 11. században épült Keresztelő Szent János katolikus templomot többször átépítették, mai formáját a barokk időkben nyerte el. A református templom különlegessége, hogy itt nyugszik Ferenczy István klasszicista szobrászművész. A klasszicista stílusú Farkas-kastélyt egykori tulajdonosa egy borgőzös éjszakán elkártyázta. A kommunizmus idején államosították és mezőgazdasági hivatal működött benne, majd ismét magánkézbe került és megindult a helyreállítása.

A városközponttól mindössze 4 kilométerre fekszik Kurinc, amely a víztározóról, a Zöld víz aquaparkról és tölgyeséről híres. Utóbbit 1952-ben nyilvánították természeti rezervátummá, és ezzel az ország legrégebbi védett területei közé tartozik. 2023-tól tanösvény segíti a természetjárókat. Kedvelt kirándulóhely a város közelében található Kőjankó-szikla, ahol a Pokorágyi-tavak és barlangok fekszenek. A vidék érdekes növényeknek ad otthont, közöttük a húsevő kereklevelű harmatfűnek. A természettudományok kedvelői bizonyára élvezni fogják a városi csillagvizsgálót.

A magyarországi Ózd és Rimaszombat közötti kulturális összefogás eredményeképpen jött létre a Gótikus út. A Szlovák Érchegységen áthaladva mutatja be a két város közötti gótikus épületeket és freskókat.
Kapcsolódó cikkek, források:
gotickacesta.sk/hu/, a falfestmények megkapták az Európai örökség címet.
– Rima folyó: hu.wikipedia.org/wiki/Rima.
– 15 napos időjárás előrejelzés: pocasie.sme.sk/krajina/slovensko/rimavska-sobota/15-dni.
– Múzeum weboldala: gmmuzeum.sk/.

Miért érdemes ide elutazni? Leírások, látnivalói, nevezetességek, története/történelme, aktuális események, program ajánló vagy képek a helyről. Látnivalók és nevezetességei útikalaúz friss hírekkel: hu.rimavskasobota.sk, szlovákiai magyarok fesztivál, és minden egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük