Lausanne szálláshelyek: szállodák és látnivalók

Lausanne

Vaud kanton fővárosa Svájc francia ajkú részén. Kereskedelmi, konferencia-, és egyetemi város. 1915-től a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, továbbá a Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU: International Skating Union) székhelye. A Genfi-tó (franciául: Lac Léman) partján, Genftől körülbelül 60 km-re, szőlőtermelő vidéken fekszik.

Szálláshelyek keresése gyorsan, olcsó szállodák mint az IBIS: Lausanne hotel és olcsó szállás ajánlatok és gyors online foglalás magyarul ITT – garantáltan kedvező online ajánlatok Svájcban azonnali visszaigazolással, sok-sok ajánlat keresi Önt. Panzió, vendégház, 2-3-4-5 csillagos szálloda és apartman.

Ha biztosan a legjobb internetes árat akarjuk felkutatni, elég egy perc a feladatra. Nagyon telített időszakra a foglalva szintén megoldás az angol, német (többnyelvű) rendszer: Lausanne összes szállás ajánlata kereshetően ITT – kedvező árak napi és csomag akciós formában egyéni vendégek és kis csoportok részére. Diákszállás, turista kategória feltűnik olykor, a svájciak sokszor csak direktben hitelkártyával fogadnak el foglalást hostel kategóriában, illetve személyes foglalásnál este 6-ig fenntartják a lefoglalt ágyat. Lásd pl.: Auberge de Jeunesse Lausanne címe: ch. du Bois-de-Vaux 36. 1007 Lausanne (VD) – Jeunotel: www.youthhostel.ch/de/hostels/lausanne-jeunotel/, telefon, email és online foglalás.

Kiemelten népszerű szálláshelyek kategóriánként:
Konkrét nevek: Lausanne Palace & Spa, Nash Carlton négy vagy a Beau-Rivage Palace öt csillaga nagyon megérdemelt, és a maguk kategóriájában híresek. Château d’Ouchy, Mirabeau, a belvárosi de la Paix szálloda és a vasútállomás melletti Victoria sokszor teltházas, mert a jó szolgáltatásra mindig van vevő. A Mövenpick Hotel Lausanne a kimondottan drága luxus kategória tagja. A Tulip Inn Beaulieu Lausanne három csillagos kategóriában egy kellemes színfolt, ahol még az IBIS centrumban lévő hotelét érdemes megnézni, mert akciós árakban gyakran az egyik legkedvezőbb. Belvárosi olcsóbb Airbnb apartmant szerencsével kifoghatunk, a kiadó lakások száma itt növekedett 2008 után, később a város lakossága növekedett, így ez a szám visszacsökkent.

Városok, közeli települések, környéke további szállás ajánlói online foglalás lehetőséggel magyarul: Belmont-sur-Lausanne 3.7 km, Epalinges 4.3 km, Crissier 4.9 km 2, Saint-Sulpice 4.9 km, Lutry 5.3 km 2, Romanel 5.7 km, Grandvaux 7.2 km 2, Preverenges 8 km, Cully 8.8 km 2, Morges 10 km 7, Chexbres 12.3 km 2, Servion 13 km, Cossonay 13.9 km, Lugrin 14 km, Meillerie 14.9 km és Granges. Továbbá, turisztikailag kiemelt távolabbi városokkal kiegészítve az előzőeket: Verbier, Gstaad, Genf, Ovronnaz, Villars-sur-Ollon, Montreux, Champéry, Chateau-d’Oex, Leysin, Vevey, Pully, Paudex és Lonay.

Repülőterek távolsága a központtól, belváros szíve: Cointrin (GVA) 51.7 km – Genf, Les Eplatures (ZHV) 63.9 km (Francia-Svájc határvidék), Belp (BRN) 79.4 km – Bern.

Város képek, szállodák fotói, utazás élménybeszámoló pillanatok:

Lausannei történelem, érdekességek:
Területén kelta település állt, majd a rómaiak létesítettek itt katonai tábort Lousanna néven. A város a Savoyai-hercegek, később a lausanne-i püspök uralma alatt állt, majd 1536 és 1798 között Bern fennhatósága alá került. 1803-ban lett az akkor alakult Vaud kanton székhelye. Törökország és az I. világháborús antanthatalmak itt írták alá a Lausanne-i békeszerződést 1923. július 24-én a Sèvres-i békeszerződés revíziójaként. A békeszerződést több kritika érte, elsősorban Anglia és az Egyesült Államok részéről. George Curzon brit külügyminiszter azon a véleményen volt, hogy a lausanne-i szerződés keresztbe-kasul rossz megoldás, amely miatt a világnak a következő száz évben még súlyos jóvátételt kell fizetnie.

A város nevezetességeinek sorából mindenképp kiemelkedik a Lausanne-i székesegyház, Svájc legszebb gótikus temploma. Építését 1175-ben kezdték meg, felszentelésére 1275-ben került sor X. György pápa által. A középkorban zarándokok özönlötték el, hogy az Arany Szűz, a csodatévő Szűz Mária szobor előtt hajtsák imára fejüket.

A középkori tűzvészek ellen a város éjjeliőrökkel próbált védekezni, akiknek minden gyanúsat jelenteni kellett. A legfontosabb éjjeliőr a székesegyházé volt. Az őr minden éjjel megmászta a toronyba vezető 153 lépcsőfokot, majd minden órában lekiáltotta: itt az őr, az óra ütött. Lausanne az egyetlen európai város, ahol a mai napig megőrizték ezt a tradíciót. Igaz, manapság az őr megnyugtató kiáltásai legföljebb a környező park padjain összebújó szerelmeseket és a hazafelé tartó, kótyagos egyetemistákat ijesztik meg.

1536-ban a reformáció és a berni hadsereg egyesült erői jóformán lemeztelenítették a Lausanne-i székesegyház falait, az oltár, a szobrok, a festmények sem kerülhették el végzetüket. Még az imádott Arany Szüzet beolvasztották, hogy érméket öntsenek belőle. A fosztogatók kincstárába csupán egy liturgikus köpenyekből és kárpitokból álló, páratlan kollekció került, melyet most a berni múzeumok egyikében őriznek. A 19. században Viollet-le-Duc restaurátor, építész kezdte meg a székesegyház felújítását, a munkálatok a mai napig tartanak.

Látnivalók, Lausanne nevezetességei:
A székesegyház homlokzatát gazdagon díszítik a faragott szobrok és reliefek, monumentális kapubélzetét bibliai alakok szobrai ékítik, szenteké, püspököké és különböző teremtményeké. A székesegyház csodálatos, gótikus rózsaablakának körei a hónapokat társítják a különböző paraszti teendőkhöz, egyházi ünnepkehez és a szentek napjaihoz. Így a január a kitekintés, a február a melegedés, a március a fametszés, az április a virágszedés, a május a solymászat, a június a szénkaszálás, a július az aratás, az augusztus a cséplés, a szeptember a szőlőszüret, az október a disznóhízlalás, a november a marhavágás fontosságára hívja fel a figyelmet, a december pedig az óév halálának idejét jelzi. A rózsaablaknak csak középső darabja nem eredeti, egyébként teljes egészében a 13. század túlélője. A rózsa a középkorban a világegyetemet szimbolizálta.

Ha netán felülről vetnénk egy pillantást a Geneva-tó és Lausanne környékére, nincs más dolgunk, mint megmászni azt a 225 lépcsőfokot, mely a tornyok egyikének kilátójába vezet. A katedrális ugyan ingyenes látogatható, a kilátóba azonban csekély belépti díjat szednek.

Lausanne nemcsak székesegyházáról, természeti szépségeiről híres. Számtalan zöld park, színes virágoktól hemzsegő folyó menti allék vonzzák a kirándulni, sétálni szerető turistákat. A város aktív kávéházi és klubéletet él, a fiatalok szeretik a szórakozóhelyeket. A középkorban a svájci avantgarde bölcsője volt, később aztán a székesegyház húzta a régió légbefolyásosabbjait a környékre, a reformáció után diákok özönlötték el úttörő egyeteme miatt, a 18-19. században pedig a nyugtalan romantikusok keresték és találták meg Lausannéban helyüket. Fesztiválok, élő zene, opera – mind-mind a ma érkezők rendelkezésére áll. Lausanneban tényleg mindent megtalálhatunk, amit csak szeretnénk. Míg az École Hotelière-ben képzik a legjobb séfeket, Svájc legnagyobb egyeteme, a lausannei, nemzetközi diákok százait vonzza. Talán ez a fiatalos lélek okozza, hogy a város Európa gördeszka paradicsoma legyen. Télen síelni lehet az egészen közeli sípályákon. Egyeteme: www.unil.ch. Hotel, szálloda management (vezetés) iskola: www.ehl.ch/eng, drága nemzetközi képzés egy elit szállodai karrierhez.

Lausanne a közelmúltban számos jelentős nemzetközi vállalatot területére vonzott, közülük csak egy a Philip Morris, aki Lausannet választotta bázisául, hogy értékesítse termékeit a legendás Marlborót és a Chesterfieldet.

Ugyancsak Lausanneban találjuk az Olimpia Múzeumot, mely a világon egyedülálló tanulóközponttal rendelkezik. Az Olimpiai Történetét feltáró kiállításon túl, itt biztos minden ötkarikás kérdésünkre választ kapunk. A múzeum egyénileg és csoportosan látogatható, jelenleg épp a nemzetközi jégkorong 100. születésnapját ünneplik. 1994-ben Lausanne adott otthont az Olimpiai téli játékoknak.

Szállodakereső, vendég értékelések, fotók, szoba képek, leírások több nyelven: Lausanne szállodák, a hotelek ára, kategória és népszerűség szerinti listában ITT.

A svájci város időjárása és előrejelzés: wetter.com/schweiz/lausanne/CH0CH2112.html.

Zoomolható térkép, Googlemaps műholdkép, StreetView fotók egyre jobb minőségben érhetőek el az interneten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük