Genf látnivalói: utazás, nevezetesség és élménybeszámoló képek

Genf, Genève

Jó program lehetőség nyáron szép időben az ingyenes tóparti strand, egyfajta ingyen uszoda ez a megfelelő tisztaságú tóban. Az ételek és az italok ára szinte mindenütt elképesztő drága a magyar ABC, Supermarket (bevásárlóközpont) árakhoz képest, egy kivétel a LIDL például.

Legutóbb 2011. júliusban sikerült ide elutaznom, szép idő volt, így a sportosan hűvös vízben a szabad-strandon természetesen megmártóztam a híres Genfi-tóban.

Látnivalók útikalauz, nevezetességei és egy kis történelem magyarul:

Genf tagadhatatlanul az egyik legnépszerűbb kirándulócélpont, melyet nemcsak a Genfi-tó közelségének köszönhet.  Rakpartok, tóparti sétányok, parkok, elegáns üzletek és az óvárosi nyüzsgő utcái várják, hogy felfedezzék őket. A Rhone-folyón csónakos kirándulásokra szintén jó alkalom nyílik.

A városnézést kezdhetjük mindjárt a magasból. A Szent Péter székesegyház északi tornyába, ahonnét mesés panoráma tárul Genfre és a tóra, 157 lépcső vezet fel. Az 1160-ban épített székesegyház csodálatra méltó darabja az a „harangok királynőjeként” tisztelt szerkezet, a Clémence, mely közel 6 tonnát nyom és 1407-ben került méltó helyére.

A város szimbólumaként emlegetett Jet d’eau (ivókút) eredetileg egy egyszerű biztonsági szelep volt, mely a Coulouvrenière üzemhez tartozott, 1891-ben vált Genf egyik fő turisztikai attrakciójává, a maga140 méter magasra felszökő szökőkútjával a tavon.

Az Angolkert szélén található Virágóra a világhíres genfi óragyártás jelképe. 6500 virágával korábban csak ámulatra méltó darabként szolgált. Ma mutatójára, mely a világon a legnagyobb, több mint 2,5 méter hosszú, sokan rácsodálkoznak.

A Bastions parkban találjuk a híres Reformációs Falat, melyet 1909-ben, Kálvin 400 éves évfordulójának tiszteletére kezdtek építeni. A fal közepén a kálvinista mozgalom négy híres alakjának szobra magasodik, az 5 méteres alakok mögött a reformáció és Genf jelszava, a „Post Tenebras Lux” felirat olvasható.

A genfi kultúra gyújtópontja a Place Neuve. Az Operát (Grand-Théâtre), a híres Konzervatóriumot és a Rath Múzeumot foglalja magába a negyed, utóbbi nemzetközileg ismert időszakos kiállításairól. A tér központjában a genevai tábornok, Henri Dufour szobra magasodik.

Ha Genfben járunk, nem érdemes kihagyni az Avenue de la Paix-n található ENSZ székházat sem. Az 1929 és 1936 között emelt épület 1946-ban vált az ENSZ székházává. Hatalmas parkja a tóra tekint. Ma az ENSZ második legfontosabb központja New York után. Mintegy 25000 küldött találkozik itt évente a világbéke fenntartása érdekében.

Genf külvárosa, a Carogue megéri a hosszú sétát. Az 1754 után fejlődésnek indult városrész mára mediterrán hangulatú turistacsalogatóvá nőtte ki magát, örökké hangos utcáival, árnyékot nyújtó tereivel invitálja a sétálni vágyókat. Divatos üzletei, régiségkereskedői, hangulatos éttermek és bisztrók biztosítják a meleg és rokonszenves környezetet.

A város híres szülötteinek listája elég hosszú, Jean-Jacques Rousseau filozófus, a felvilágosodás nagy alakja mellett, itt látta meg a napvilágot Ferdinand de Saussure nyelvész, a strukturalizmus atyja. De Liszt Ferenc, akiről teret neveztek el, szintén megfordult Genfben, 1835 és 1836 között, kerek egy esztendőt töltött a béke fővárosában. A mai napig kulturális hatása van ezeknek a helyi gondolkodóknak.

Szerény és kicsi szórakozóhelyeket találunk itt, és nagyon emberséges, világot látott, baráti kapcsolatokra vágyó emberek laknak itt, akik nem bankok vagy multik alkalmazottai. Legyünk nyitottak, ez itt egy kincsesláda több értelmezésben. Arany, aranyórák, pénz és melegségre vágyó szívek, nem csak drága luxusszállodák lakosztályainak szórakoztató társalkodónői kalandoznak erre. A táncos, salsa bulik családiasabbak mint Európa nagy városaiban.

Történelem, története röviden az emberiség korszakából:
Már az ókorban határvárosként funkcionált, egy kelta törzs, az allobrogok hozták létre Genava néven. 433-ban a népvándorlás következtében a burgundiak fővárosa lett. 534-ben csatolták a frank birodalomhoz. A középkorban a genfi püspökök uralták. A reformáció térhódításához a polgárság elégedetlensége járult hozzá. Kálvin János 1536-ban érkezett először a városba, ekkor kiáltották ki függetlenségét. Kálvinnak időlegesen ugyan távoznia kellett, visszatérése után mégis megalapíthatta akadémiáját, Genf a kálvinizmus bölcsője lett. Később a jakobinus diktatúra Genfre átterjedt. A város 1798-tól 1814-ig Franciaországhoz tartozott. A bécsi kongresszus idején csatlakozott a Svájci Államszövetséghez. Az első világháború után Svájc semlegessége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy1920 és 1939 között itt működhetett a Népszövetség (az ENSZ elődje). A város a második világháború befejezése óta számos ENSZ szervezet és nem kormányközi nemzetközi szervezet (pl.: Nemzetközi Vöröskereszt) székhelye.

Szállodakereső online: Szállás keresés és foglalás ITT, genfi hotelek, ifjúsági és turista szállások (egy, kettő-, négy-, 6, 8 és esetleg 10 ágyas olcsó kollégiumi szobák) az interneten.

Fotó ízelítő, utazás blog élménybeszámoló képek:

Növényvilág, állatok, halak, madarak, szökőkutak, hajós kirándulások, vitorlázás, strandolás és napozás egy helyen.
Egy videó újabb HB videó, drón, a tó, a természet és a helyi élet, a turisztikai, látnivaló felsorolástól eltérő kiváló szemlélettel:

Cern közelsége megkerülhetetlen, ahogy Franciaország közelsége is lényeges a város történetében, ennek fényében készüljünk fel, és szánjunk időt mindenre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.