Alicante környéke, útikalauz ajánlások röviden

Alicante (Alacant) a Costa Blanca legnépszerűbb üdülővárosa. Ha itt töltöd a szabadságodat, érdemes egy-két napot a környező települések felderítésére szánni, ugyanis bőven tartogatnak szín-vonalas programokat. Hosszú útikalauz olvasgatás helyett itt alább rividen áttekinthetünk jópár érdekességet.

Elche különlegessége Európa legnagyobb pálmaligete: a 200 ezer fa együttese lenyűgöző hatást kelt, 2000 óta a Világörökség részévé nyilvánították. Inkább a titokzatos kihalt fajok érdekelnek? Akkor térj be a Paleontológiai Múzeumba! A történelemkedvelőknek a 13. századi Altamira kastélyt ajánlom. Villajoyosa színes házai ma-napság jókedvre derítik a turistákat, régen azonban fontos szerepük volt: az élénk árnyalatú fa-lak segítettek a halászoknak hazatalálni. Ezzel szemben Altea labirintusszerű utcái és hófehér házai a hagyományos helyi építészetet képviselik. Nézzétek meg a La Mare de Déux del Consol templomot, amelyet kék mázas kerámiakupolája tesz egyedivé. Alicante borvidéke sokáig csak a hazai fogyasztást szolgálta ki, az utóbbi időkben azonban egyre népszerűbb a külföldi vásárlók körében. Jellegzetes desszertbora a fondillon. Válogass a legjobb borkóstoló túrák közül!

Guadalest a régió egyik leghangulatosabb települése a hegyek között, alig több mint hatvan kilométerre Alicante-tól. Az egykori muszlim erődből (San José) két földrengés és a viharos századok következtében már csak romok maradtak. Sokan keresik fel a barokk templomot és a 17. századi Orduna-rezidenciát, amelyben festményeket, térképeket és egyéb korabeli tárgyakat helyeztek el. Csak erős idegzetűeknek javaslom a régi börtönt, ahol a program résztvevői megtekinthetik a középkori kínzóeszközöket. Barátságosabb élményt ígér a néprajzi, illetve a történelmi járművek múzeuma. Utóbbiban a veterán autók és motorkerékpárok mellett varrógépeket, telefont és kávéfőzőt állítottak ki. Egyedi bemutatókra a környék több te-lepülésén bukkanhatunk: Torrevieja sómúzeuma izgalmas tárgyakon keresztül mesél a tengerhez kötődő város múltjáról. Láthatsz itt sóból készült kézműves termékeket, hajómodelleket, régi fényképeket és régészeti leleteket.

Kár volna tagadni, hogy a kulturális és természeti értékek mellett Costa Blanca fő vonzerejét a tengerpart adja. Több strand vizének tisztaságát kék zászlóval jutalmazták, például Benindorm partvonalán a Playa de Ponientét és a Playa de Levantét. A fürdőzés mellett általában lehetőség nyílik szörfözésre, vitorlázásra, búvárkodásra és egyéb vízisportokra. Az ország talán legszebb promenádjával Alicante büszkélkedhet: ez az Esplanada d’Espana.

Ha az aktívabb pihenést kedveled, a Sierra d’Aitana számos túraútvonalat kínál. Nagy részük a hegygerincen húzódik, így séta közben élvezheted az eléd táruló panorámát. Útközben olyan érdekességekre bukkanhatsz, mint a sziklából épített jégtárolók maradványai: egykor innen lát-ták el a völgyben élőket jéggel. A Passet de La Rabosa botanikai tanösvényen táblák ismertetik azokat a szívós növényeket, amelyek alkalmazkodtak a hóviharok gyakori támadásaihoz. A mészkőhegységben található a régió legmagasabb pontja, a csúcsot több ízben tűzték ki a Vuelta a Espana kerékpárverseny céljául.

Benidorm felhőkarcolóinak köszönhetően elnyerte a „spanyol Manhattan” nevet. Kontrasztként tegyél egy sétát az óváros macskaköves utcáin! Az egyik legszebb nevezetesség a tengerparti Mediterrán erkély: a hófehér, mór stílusú kilátóról varázslatos panoráma nyílik. A Sierra Helada Park 400 méteres sziklái impozáns látványt nyújtanak, a vidék népszerű túracélpont. A vidám-parkok gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt emlékezetes élményt adnak, például az (átmeneti-leg zárva tartó) Terra Mítica. Az öt tematikus zónáraHa oszló létesítmény végigkalauzol Egyiptom, Görögország, Róma, Ibéria és a szigetek történelmén. Hasonlóan remek időtöltést ígér a Terra Natura állatkert, a Mundomar delfinshow vagy az Aqualandia víziparadicsom.

Ha egy kiépített, teljesen nyaralásra kialakított megfizethető helyet keresünk, akkor La Manga már évtizedek óta ránk vár, közel húsz éve, 2005-ben én is itt kezdtem Spanyolország megismerését, utána jártam sokkal szebb helyeken, például Barcelonában már tizenegyszer.

Ez volt a mai bejegyzés. Miért érdemes ide elutazni? Leírások, látnivalói, nevezetességek – események, program ajánló és képek a helyekről.

Kapcsolódó linkek, magyar és külföldi források, további részletes információk:
– Elche pálmaliget: hu.wikipedia.org/wiki/Elche_p%C3%A1lmaligete, ill. fotók és hosszabb leírás: www.visitelche.com/patrimonios-de-la-humanidad/palmeral-de-elche/.
– Wellness, vizes élménypark: www.aqualandia.net/.
– Állatkert, delfinpark: www.mundomar.es/en/ ill. benidorm.terranatura.com/en/Benidorm.
– Világhírű és világszínvonalú kerékpárverseny: www.lavuelta.es/es – La Vuelta.
– Helyi turisztikai központ, iroda: www.alicanteturismo.com/fr/explanada-de-espana/.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük