Litvánia nevezetességei, látnivalói magyar leírás

Litván Köztársaság
Lletuva, Lietuvas Respublika (litván)
Litwa, Rzeczpospolita Litwa (lengyel)
Litva Reszpubllka Litva (orosz)

Litvániai szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Litvánia szállások, települései ITT – árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. Minden település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírások mellett fórum szerűen segítenek a döntésben. Turisztikailag valamiért érdekes kisebb települések: Nida, Šventoji, Juodkrantė, Trakai, Neringa, Birštonas, Anykščiai, Molėtai, Zarasai és Karmėlava.

Területe: 65 301 km²
Népessége: 3 491 500 fő (2003) 3 361 100 (2008)
Népsűrűsége: 53,5 fő/km2
Fővárosa: Vilna (Vilnius) 543 500 fő
Államforma: parlamentáris köztársaság
Nemzeti ünnep: febr. 16. (a függetlenség napja, 1918)
Közigazgatás: 10 megye (apskritis)
Fontosabb települések, Litvánia városai: Kaunas 379 800 fő. Klaipéda 193 400 fő, Šiauliai 134 20 fő, Panevežys 120 000 fő és Alytus 71 500 fő. Továbbá: Klaipėda, Druskininkai, Palanga, Marijampolė (Kapsukas), Mažeikiai, Jonava, Utena, Kėdainiai, Telšiai, Tauragė, Ukmergė és Visaginas (Sniečkus régi nevén).
Városi lakosság aránya: 73%+
Pénznem: 2015. január 1-jén bevezették az eurót, korábban litas (1 litas=100 centas), 2004-től az ERM II-ben.
Nyelvek: litván (hivatalos), lengyel és orosz
Népcsoportok: litván 81%, orosz 8%, lengyel 7%, fehérorosz 2%, ukrán 1%. egyéb 1%
Vallások: római katolikus 90%, orosz ortodox 5%, protestáns 3%, egyéb 2%
Születéskor várható élettartam: férfiak 64 év, nők 77 év
Népességnövekedés: -0,25%
Csecsemőhalandóság: 14.34% o
Írástudatlanság: 2% Férfiak/nők aránya: 0,88
Legmagasabb pont: Jouzapines kalnas, 292 m
Legfőbb folyók: Nemunas, Neris, Venta
Gazdaság: ipari agrárország
Hazai össztermék (GDP) /fő (PPP): 8400 USD (2002)
Munkanélküliség: 12,5%
Munkaerő: 1,5 millió fő
Infláció: 0,8% (2002)
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 8%, ipar 31%, szolgáltatások 61%
Exporttermékek: ásványi anyagok, textil, ruházat gépek és berendezések, vegyipari termékek, fa és faipari termékek, élelmiszer
Importtermékek: gépek és berendezések, közlekedési eszközök, vegyipari termékek, textil és ruházat, fémek
Főbb kereskedelmi partnerek: Lettország, Németország, Oroszország, Ukrajna, Lengyelország, Franciaország, Egyesült Királyság.

Gazdaság, földrajz és történelem röviden:
A Balti-alföld déli részén fekvő ország túlnyomó része 100 m-nél is alacsonyabb, hullámos alföld.
A mai Litvánia területén a litván törzsek a 9. században állammá szerveződtek a német Teuton Lovagrend hódításaival szemben. Litvánia a 15. századra már elfoglalta Belorussziát, Oroszország egyes részeit, valamint Ukrajnát egészen a Fekete-tengerig. 1385-ben dinasztiailag, majd 1569-ben politikailag is egyesült Lengyelországgal, majd 1795-ben az Orosz Birodalom része lett. Az orosz forradalom után, 1918 februárjában egy demokratikus litván kormány alakult, de 1939-ben a titkos szovjet-német megállapodás Litvánia nagyobb részét a szovjet érdekszférába helyezte. 1940 júliusában megalakult a Litván Szovjet Szocialista Köztársaság, amely augusztus 3-án csatlakozott a Szovjetunióhoz. 1990 márciusában az újonnan megválasztott Litván Legfelsőbb Tanács kikiáltotta a függetlenséget, az 1918-as függetlenségi törvény érvényessége folyamatosságának elismerésével. Litvánia volt az első állam, amely deklarálta a Szovjetuniótól történő elszakadását. Az európai államok és az USA szinte azonnal elismerték a függetlenségét, amit hivatalosan csak 1991. szeptember 6-án nyert el a Szovjetunió Állami Tanácsától. Két héttel később felvették az ENSZ tagjainak sorába. A volt szovjet csapatokat csak 1993-ban vonták ki teljesen az ország területéről. 1999-ben kezdte meg felvételi tárgyalásait az Európai Unióval, amelynek 2004 májusától teljes jogú tagja.

A legnagyobb területű és népességű balti állam ásványkincsekben és energiahordozókban igen szegény (kevés kőolaj), jelentős importra szorul. Iparának legfontosabb ágazata a gépipar (hajó, műszer, szerszámgépek). A foglalkoztatásban és az exportban is jelentős a textilipar. A vegyipar orosz kőolajat dolgoz fel. Az agrárszektor mintegy 40%-kal járul a nemzeti össztermékhez. A mezőgazdaság vezető ága az állattenyésztés, tejelő szarvasmarha és sertés tartására szakosodott. Termékei jelentős szerepet játszanak a kivitelben. Szántóföldön termesztett növényei a gabonafélék, a takarmánynövények, a burgonya; és a len. A korábban erősen orosz függőségű gazdaságát fokozatosan alakította át a lengyel és a nyugat-európai befektetők felé. A privatizáció 2002-ben kezdődött még. A magas munkanélküliség és az alacsony fogyasztás mértéke erősen gátolja a gazdaság további fejlődését.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?
Központi, hivatalos turisztikai weboldal: www.lithuania.travel, kultúra, aktív programok, sport, városnézés, egészségmegőrzés és wellness, illetve üzleti utak segítése, idegenvezetés online több nyelven.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük