Kaunas szálláshelyek, látnivaló és utazás tipp Litvánia

Kaunas

Litvánia második legnagyobb települése, korábban ideiglenes fővárosa. Az ország két legnagyobb folyójának, a Nemunasnak és a Nerisnek az összefolyásánál fekszik, közel a Kaunasi víztározóhoz, az ország legnagyobb tavához. Szépségei és értékei ellenére rengetegen otthagyták 1990. után a várost. Turisztikailag sokat fejlődött az utóbbi, 2010. utáni években.

Szabad hotel szoba keresés gyorsan, kedvező árak kikeresése percek alatt bármely dátumra itt: Kaunas szállás lista/árak ITT – garantáltan jó egyéni, akciós internetes árak egyre több hotelre, diákszállásra (hostel, kollégium, munkásszállás, turista kategória egyaránt) rövid-/közép-/hosszútávra. Foglalj itt a piros linken keresztül velünk legközelebb! Miután sikerült választanod, mentsd le az oldalunk linkjét a későbbi utazásokhoz kedvenceid közé! A friss vendég értékelések, a vélemények fórum sokat segít a döntésben.

Szállások 2-3-4-5 csillagos olcsó és elit drága szálloda kategóriában. Reggelis, önellátó szállások, kiadó privát lakás és ház, félpanziós és teljes ellátás lehetőség csoportok részére.

Hotelek, szálláshely árak keresése és összehasonlítása magyarul: Kaunas litván város hotel kínálata Ötszáznál több hotel és egyéb szálláshely ajánlat képekkel és leírással. A luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden együtt.

Kiváló négy csillagos hotel a Daugirdas Old City. Laisves Al. 79 cím alatt lvé, Kaunas Hotel szintén nagyon kedvelt és elismert. Reval Hotel Neris, Magnus, Best Western Santakos, Centre Nuova, Klaipeda, Perkuno Namai Park, Daniela vagy a Hermis Hotel a vendégek véleménye alapján nagyon jó szállás lehetőséget takar. Kiadó apartmanok közül sok van a belvárosban. Pl.: Old Town Apartments. A Guest house Moja egy 2015.-től foglalható szép szállás Wifi internettel. A Kaunas Center Apartment egy belvárosi, igazán jó központi elhelyezkedésű teljesen berendezett kiadó lakás. Az Apartamentai Fortuna két egysége szintén nagyon jó elhelyezkedésű, gyalogosan eljutunk a legtöbb helyre tőle., 2016.-tól foglalható modern szálláshely vendégszerető üzemeltetőkkel.

További litván városok távolsága Kaunastól és a szállások száma: Garliava 9.5 km 2, Lapės 10.5 km, Karmėlava 13 km 3, Birštonas 32.7 km 5, Padubysis 38.4 km 2, Sasnava 39.3 km, Kėdainiai 43.5 km, Marijampolė 51.1 km, Šakiai 54.6 km, Alytus 56.5 km 2, Kernavė 60.7 km és Trakai 72.2 km 9. Fórum vélemények, értékelések a hotelek leírása mellett. Továbbá: Rumšiškės, Ringaudai és Piliuona.

Teljes területén (agglomerációval együtt 8,089 km²) állandó lakossága 570 ezer fő körüli, sokat csökkent (1989.-ben 755 ezer fő feletti volt). Sokan otthagyták a várost, a belső részén, 157 km² a lakosság 300 ezer fő körüli.

A város története, érdekességek
A várost feltételezhetően 1310-ben alapították, bár első írásos említése 1361-ből származik. A 13. században a teuton lovagok rajtaütései miatt a várost fallal övezték, bár azoknak 1362-ben így sikerült bevenniük Kaunast, várát lerombolták, csak a 15. században került sor újjáépítésére. A város 1408-ban kapott városi jogokat, ekkor Trakai megye központjává tették. Kaunas jelentőségét folyami kikötője és a rajta áthaladó kereskedelmi útvonalak emelték. 1441-ben a város a Hanza-szövetségbe belépett. A 16. században már állami iskolával, kórházzal és gyógyszertárral rendelkezett, egyike volt a legjobban szervezett városoknak a Litvániai Nagyhercegségben. A 17. században Kaunast az orosz hadsereg ostromolta több ízben, végül 1701-ben a svédek foglalták el. Míg 1657-1708 között a pestis tizedelte a lakosságot, 1731-32-ben tűzvész pusztított területén. A város 1795-ben az Orosz Birodalom részévé vált. 1862-ben kiépült az Oroszországot és Németországot érintő vasútvonal, Kaunas jelentős vasúti csomópont lett. 1898-ban az első erőmű megkezdte működését.

Miután 1919-ben Vilniust elfoglalták a bolsevikok a Litván kormány Kaunasba helyezte székhelyét. Amikor Vilnius visszakerült Lengyelországhoz, Kaunast ideiglenes fővárossá tették, mely pozícióját 1939-ig őrizte. A két világháború között a város ipara fellendült, ebben az időben Litvánia legnagyobb városának számított, gyorsan fejlődött és modernizálására sort kerítettek. Új parkokat és tereket létesítettek, a lovas járműveket felváltották a modern buszok. Három új iskola, könyvtár épült ekkor. A város fontos cionista központ volt, meghatározó zsidó iskolákkal és kultúrával bírt.

1940-ben Kaunast a Szovjetunió kebelezte be, a zsidók többségét Szibériába deportálták. A szovjet megszállást német követte, a zsidók kiirtása szisztematikusan folytatódott. A második világháború után Kaunas Litvánia legfontosabb ipari városává vált. A litván függetlenségi nyilatkozat 1991-ben született meg.

Nevezetességei, látnivalók
A város nevezetességei közül érdemes felkeresni a 14. században épült Kaunasi kővárat, melyet a Nemunas és a Neris folyók összefolyásánál találunk. Ez volt Litvánia első kőerődítménye, mely meghatározó szerepet játszott a város védelmében. Kaunas egyetlen gótikus várépületét kettős fal védi, a város első lakói itt telepedtek le először, a kastély körüli területekről nőtt ki a jelenlegi Kaunas.

Kaunas jelentős építményei közé tartozik a csak Fehér Hattyúként emlegetett Városháza, mely építését 1542-ben kezdték meg. Az épület eklektikus stílusú, gótikus, barokk és klasszicista stílusjegyeket mutat. A középkorban a piactérrel együtt itt volt a város központja. A Városháza utolsó újjáépítésére 1970-ben került sor, napjainkban esküvőket tartanak falai között, illetve alagsorában kapott helyt a Kerámia múzeum.

A város katedrálisa az egyetlen gótikus stílusú s egyben a legnagyobb székesegyház Litvániában. Számos átalakítás után, reneszánsz és barokk stílusjegyeket visel homlokzatán. Kilenc oltárral büszkélkedhet. Itt találjuk Litvánia plébános költőjének J. Mačiulis-Maironisnek síremlékét, de Litvánia első bíborosát szintén itt helyezték örök nyugalomra.

Érdemes felkeresni a Vytautas templomot, mely nemcsak a város, egyben Litvánia egyik legrégibb temploma. A Krisztus Feltámadásának templomát pedig azért ne hagyjuk ki, mert tornyából fenséges panoráma tárul a városra.

A Mennydörgés Háza az egyik legmegragadóbb példája a „lángoló-gótikának” Litvániában. A vöröstégla épület a 15. században a hanza kereskedőknek adott otthont, ma pedig a jezsuiták tulajdonát képezi. Látványossága miatt érdemes felkeresni.

Az iskolává alakított Raudondvars kastély múltja gazdag fordulatokban. A 16. században még a király és felesége lakta, ám haláluk után az épület annyira lepusztult, hogy újat kellett építeni helyette. A Tyszkiewicz palotát 1615-ben emelték, neoreneszánsz és neogótikus stílusban épült, vöröstéglából. A kastélyt csak várnak hívták, szép kert vette körül, melyhez pálmaház tartozott. A kastély képzőművészeti gyűjteményéről híres volt, Da Vinci, Caravaggio, Rubens egy-egy alkotását tartalmazta. A kastély az első világháború végéig a Tyszkiewicz család tulajdonában állt, a litván kormány ekkor államosította és alakította át iskolává.

A városnak két nevezetes sétáló utcája van, a 2 kilométer hosszú Laisvės aleja, vagyis Szabadság út és a Linden utca, mely az Óváros legszebb utcájába, a Vilnius utcába, Kaunas legrégebbi részébe torkollik. Számos 16. századi épülettel találkozhatunk itt, melyek többségét felújították. Ha nem ütköznénk lépten-nyomon egy-egy modern telefonfülkébe, még azt hihetnénk, egyenesen a múltba csöppentünk.

Ha elfáradnánk a városnézésbe érdemes felkeresni a város botanikus kertjét, mely egy valódi kis oázis. Apró hidacskák és a dísznövények mellett, gyógynövények százai ékítik.

Családosok látogassanak el Kaunas állatkertjébe, mely Litvánia egyetlen államilag működtetett zooja. Megközelítőleg 270 állatfajt csodálhatunk meg itt, melyek más-más kontinensről származnak.

Kaunast gyakran nevezik a múzeumok városának, hisz nagy számban nyújt otthont ezeknek az intézményeknek. Míg az MK Čiurlionis Nemzeti Múzeumban 20. századi avantgarde művészek alkotásait őrzik, az Ördögmúzeumban közel kétezer ördög szobrocskát tekinthetünk meg, melyek a világ minden tájáról kerültek begyűjtésre. Különösen figyelemreméltó az az alkotás, melyen Hitler és Sztálin űzi a haláltáncot egy emberi csontokkal szegélyezett mezőben. Találunk sport múzeumot, orvostudományi és gyógyszerészeti múzeumot a városban, mely mellett tucatnyi színház várja a kultúrára éhes  látogatókat.

A város számos fesztiválnak otthont ad, melyek közül a legnevesebb a májusban megrendezésre kerülő jazz fesztivál. Kaunasnak van költészeti, népzenei fesztiválja, sőt a város születésnapját megünneplik, ugyancsak májusban. Érdemes egyszer télen ellátogatni ide, a karácsonyi díszkivilágítás ugyanis kápráztató.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben érhető el az interneten.

Budapest és Kaunas távolsága kb. 1287 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő így kb. 13 és fél óra perc részben gyors autópályákon haladva. Mellékutakon (végig fizetős autópályán kívül) haladva kb. 14 óra 40 perc (1112 km).

Kaunas Műszaki Egyeteme, weboldala: ktu.edu/, a közben megszűnt internet.ktu.lt/en/ helyett.

Egy számunkra sok látnivalót/programot kínáló ország, ahol egy kiemelt jelentőségű város Kaunas.

Régi képek mini galéria, utazás és szálláshelyek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük