Nitra szállás, hotelek Nyitra városa Szlovákia, utazás fórum

Nyitra (szlovákul Nitra)

Szlovákia negyedik legnagyobb, a Kisalföld legészakibb városa, az egykori Nyitra vármegye székhelye, ma kerületi székhely, üzleti, kulturális és kereskedelmi központ. Nagyszombattól 50 kilométerre, a névadó Nyitra folyó két partján fekszik.

Hotel, panzió és kiadó apartman/szoba árak, kedvezményes szálláshely ajánlatok: Nitra hotelek, panziók ITT : nyitrai szálloda, panzió és apartman gyors lekérdezés. Jó online árak képekkel, térképpel és leírással. Vendég értékelések, vélemények fórum segít a jó fotók és leírások mellett.

Nyitrai kiemelt hotelek, szállások Nyitrán:
4**** szálloda kategória:
– Hotel Comfort (négy csillagos 21 szobás ház, edzőterem, wellness száraz és infra szaunával, díjtalan Wifi Internet, modern, tiszta, kényelmes és még a személyzet is jó)
– Hotel Zlatý Kľúčik **** (zöld Zobor-hegyen egy szép ház, wellness)
– Hotel River **** (folyóparti szálloda)
– Mikado Hotel **** (központi elhelyezkedés a városban)
– Hotel De Luxe Nitra (Wifi, edzőterem, 500 méterre a sétálóutcáktól, légkondicionált, modern elegancia és kényelem)

Továbbiak a népszerűbbek közül:
– City Hotel Nitra *** (belváros, sétáló részen)
– Penzion Zoborska * (igényes panzió, a környéken jó éttermek, kocsmák vannak)

A jó vendég fórum vélemények, értékelések alapján könnyű a választás.

Centrum és az Alexander’s hotel is kedvelt a környéken. Városok távolsága: Podhájska 29.1 km 1, Galanta 29.8 km 1, Topoľčany 30.1 km 1, Nové Zámky 36.1 km 1, Nagyszombat (Trnava) 36.8 km 8, Moravany nad Váhom 36.9 km 1, Piešťany 38.0 km 12, Želiezovce 51.2 km 1, Szenc 51.8 km 6, Vrakúň 53.4 km 1 és Vyhne 57.0 km 1. Nehogy kimaradjanak: Verebély, Aranyosmarót, Galgóc, Ürmény, Nagylapás, Cabaj, Mocsonok, Bélád, Mezőkeszi, Appony, Dögös és Sopornya.

Nagy Konferencia-központ, rendezvény helyszín az Agrokomplex Nitra a városban.

Repülőterek távolsága: Piešťany (PZY) 39.2 km, M R Stefanik (BTS – Bratislava) 66.4 km és Sliač (SLD) 86.0 km

Budapest belvárosa és Nitra távolsága az autópályákat is igénybe véve egy szakaszon 164 km, ami valamivel több mint 2 órás út jó időben. Nem fizetős utakat használva 139 km, ami 2 és fél órás utazás Esztergom (Párkány – Sturovo) városán keresztül normál, jó tempóval, a dugókat elkerülve.

Fotó galéria:

Nyitrai történelem, érdekességek:
Ősi város, Szlovákia legrégebbi városa, már a római korban ismert volt. A 8. és 9. század fordulóján itt alakult ki a Nyitrai Fejedelemség. 1248-ban, a tatár ostromot kiállva, kapott szabad királyi város rangot IV. Bélától. Onnantól fogva területén szinte állandósultak a harcok, II. Ottokár után Csák Máté foglalta el, majd a husziták szállták meg, hogy végül Hunyadi Mátyásnak kelljen visszafoglalnia. Míg 1910-ben a város lakosságának csaknem felét a magyarok tették ki, 2001-re ez az arány 1,7 százalékra csökkent a szlovákokkal szemben.

Látnivalók és nevezetességei:
A város tagadhatatlanul legfontosabb nevezetessége a Nyitrai vár, a benne található, 1158-ban épült Szent Emerám-katedrálissal. Ugyancsak a várfalakon belül találjuk a Szent László és Szent István szobrokkal ékített püspöki székesegyházat, mely alsó és felső templomból áll. A mennyezetfreskóiról híres püspöki palota mellett a látogatóknak az empire stílusban épült Kluch-palotát is érdemes megtekinteniük, már csak azért is, mert ez utóbbi sarkán magasodó Atlasz-szoborról kapta nevét a helyi sör, a Corgon is.

Nitra Štefánikova sétálóutcaNitra belvárosaTörténelmi rajz kép

A Felsőváros mai barokk és klasszicista arculatát főképp a Nagyszeminárium épületének köszönheti, mely jelenleg papneveldeként működik és a lakószobáknak helyt adó Kisszemináriummal, valamint a 15.-16. század értékes könyvcsodáit őrző, püspöki könyvtárral egészül ki. A kulturális intézmény vendégkönyvét elsőként Ferencz József írta alá.

Az alsó városrész elsősorban Zsinagógájáról nevezetes. A városi önkormányzat tulajdonában álló épület kulturális rendezvények színhelyéül szolgál. Ugyancsak falai közt tekinthetjük meg a pozsonyi Zsidó Kultúra Múzeum Holokauszt kiállítását és a város híres szülöttének, Shrag Weil festőművésznek grafikáit. Ha már múzeumoknál tartunk, a Misszionárius Múzeum is nem várt érdekességekkel szolgálhat a látogatóknak, az egzotikus tárgyakat szlovák misszionáriusok gyűjtötték össze Európán kívüli országokból.

Egy Zobor-hegyi kirándulással csak megkoronázhatjuk szlovákiai emlékeinket. Utunk során nemcsak a városra nyílik fenséges kilátás, menetközben az egykori Zobor-hegyi bencés apátságot, ma szanatóriumot, vagy Szent Zoerard-András remete barlangját is megcsodálhatjuk. A hegyről lefelé ívelő út Nyitra szőlőtermelő részén halad át, érdemes megpihenni valamelyik helyi borozóban, ahol bizton belefeledkezünk majd a helyi borok kellemes ízébe.

Nitrai szálláshelyek keresése, szállásfoglalás online díjmentesen kedvező feltételekkel: Nitra szállások, hotel ajánló ITT.

Időjárás és előrejelzés: www.wunderground.com/global/stations/11855.html Ez egy egész jó oldal, jól átlátható adatokkal az időjárásról.

A város, Nyitra és környéke zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek:

Szállások Nitra, Szlovákia: hotel, panzió, kis szálloda és apartman (kiadó lakás) keresés, ár lekérdezés, utazás tervek magyarul, vendég vélemények fórum.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük