Galánta szállások, Szlovákia

Galanta (Galánta)

“és egy képzelt szerelemi történet” helyett a tények a városról
Galánta a szocializmus után

Szálláshelyek, szoba hotelben, panzió vagy apartman keresése: Galanta összes hotelének ajánlatai ITT kereshetőek. Minden lehetséges hely, vendég vélemények és Galánta környéke települések is sorban.

Galánta (szlovákul Galanta) a Mátyusföld központja, a Nagyszombati kerület Galántai járásának székhelye. Nagyszombattól 26 kilométerre, a Dunamenti-síkság északi részén fekszik. A város a dunamenti régió egyik közigazgatási, kulturális és gazdasági központja.

Területén már az újkőkorban letelepedtek. Galánta első írásos említése 1237-ből származik, IV. Béla király a pannonhalmi apátság egykori birtokaként hivatkozik rá oklevelében. Bár a településnek már 1570-ben vásártartási joga volt, csak a 17. században szerzett városi előjogokat. Galánta döntő fejlődését az Eszterházyanak köszönheti. A nemesi család jelenléte, két fontos történelmi nevezetességet hagyott maga után, a 17. századi reneszánsz és az 1860-ból származó neogótikus kastélyt. A 18. században elsősorban kézműipara fejlődött dinamikusan, ekkor alakultak ki céhei is. 1850-ben a vasút is elérte a várost, bankok, bíróság, közhivatalok létesültek területén. A 19. századra virradóra a város a régió adminisztratív központjává vált. A trianoni békeszerződésig Pozsony vármegye Galántai járásának székhelye volt. Magyar lakosságának felét 1945 után telepítették ki. A város mai arculata is ekkor alakult ki döntően. Az eredeti történelmi épületek nagy része a szocialista urbanizációs politikának esett áldozatul.

Galánta legjelentősebb látnivalói közé elsősorban a két Esterházy kastély tartozik. A reneszánsz 1600 tájékán épült Eszterházy Ferenc megrendelésére. Jelenlegi arculatát az utolsó felújítás után nyerte el 1992-ben. A kastélyban házasságkötő terem működik, továbbá a városi galéria és a honismereti múzeum állandó kiállítása található benne. Pincehelyiségei helyi kulturális és társadalmi eseményeknek adnak otthont. A későbbi, neogótikus 1633-ben épült Eszterházy Pál és Dániel megrendelésére. Az eredetileg reneszánsz stílusban emelt épületet 1736-ban barokk stílusban építették át, végső formáját 1861-ben nyerte el Eszterházy József kezdeményezésére, akit az átépítéskor az angol gótikus stílus inspirált.

Ha Galántán járunk, érdemes még felkeresni a város fő utcáján található, 1805-ben épült Szent István templomot a felújított óratoronnyal. A templom belsejének legszebb darabja az 1741-ből származó oltár, melyet a lebontott barokk Hétfájdalmú Szűz Mária kápolnából szállítottak át. A régi temetőben az Eszterházy család temetkezési kriptáját is megtaláljuk.

A város és környéke sok lehetőséget nyújt a pihenésre is. A sportolni vágyókat a sportcsarnok, a foci-, az atlétikai-, a teniszpálya, a fedett uszoda, a szauna-masszázs központok és az edzőtermek várják. A Galandia termálközpontban és a helyi termálfürdőkben kipróbálhatjuk a csúszdát, a vízi örvényt, a ringató öblöt és az aláfúvásos fekpadot is, melyet a masszázsközpont és a játszótér szolgáltatásai tetőznek be. A várostól öt kilométerre található a Kaskády üdülési és oktatási központ, ahol olyan vízi sportoknak is hódolhatunk, akár a szörf, a vízisí vagy a vízi motorozás. A Kaskády központ ezenfelül szállást és étkeztetést is biztosít az arra vetődő turistáknak, illetve egyéb sportlehetőségeket is kínál.

A város látogatóinak nem szabad kihagyniuk a minden augusztusban megrendezésre kerülő Galántai vásárt és a májusban megrendezésre kerülő Kodály Zoltán napokat sem. A híres zeneszerzőről annyit mindenképp érdemes tudni, hogy gyermekkorában Galántán lakott, apja itt volt állomásfőnök. Valamint, hogy egyik illusztris alkotását, a Galántai táncokat a helyi népzene ihlette. Szobrát az újabb kastéllyal szembeni parkban csodálhatjuk meg, ha Galántára vezet az utunk.

Ez a város nem a turizmus fellegvára, de néhány pici szálláshely, vendégház itt is akad, ahol tudunk szobát bérelni hosszabb távra vagy 1 éjre. Az euro-ra való átállás a számunkra egy picit megdrágította a szlovákiai árakat.

Galánta panzió, szállás oldal (szlovák): http://cz.delia.sk/penzion-galanta
több más szálláshely: http://www.uby.sk/ubytovanie-galanta

Szálláshelyek, hotel árak:
Szlovákia más városai
– egyelőre csak a környék városaiban vannak online is foglalható hotelek.

[geo_mashup_map]

Linkek:
Lap.hu
http://www.galanta.sk/

Házak és tömbházak

Házak és tömbházak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük