Igazából szerelem – utazás függőség nélkül, életünk fénye

Az ‘Igazából szerelem’ /Love Actually/

Egy jól is mert és kiváló alkotás, egy angol romantikus vígjáték, 129 perces, 2003-ból. Mivel egy igaz történet szálai is bele vannak szőve a filmbe, így még inkább közelinek érezhetjük magunkhoz.

Mi nem erről írunk, én nem erre gondolok, amikor az utazás blogot igyekszem életre kelteni 5 év szünet után újra. Érdemes végigolvasni a konkrét tippekig. Az élet valójában rengeteg körutazásból áll, aminek a része rengeteg sok lecke, amit vagy megértünk, vagy újra és újra megkapjuk ugyanazt a feladatot. Ez a körforgás akkor tűnik fel igazán, ha ugyanott találkozunk valakivel, főleg egy volt nagy szerelemmel, és ő is rájön erre. A szerelemnek olyan hajtó ereje van, amit nem lehet kivonni az emberiség fejlődéséből. India kultúrája és történelme igyekezett rácáfolni erre, de már ott is szövődtek romantikus történetek, amik milliók életét változtatták meg.

Mi érdekli az utazókat? Mi indítja meg őket? Erre mutatjuk meg a trendeket az alábbi 15 éves kutatást elemző cikk részletben.

○ Az utazók 45%-a rendelkezik bakancslistával
○ Az emberek 82%-a szeretné a következő évben újra utazni (én is)

A fentieken belül, kicsit konkrétabban kifejtve ők vannak a toplista elején:
● A világ egyik csodáját megtekinteni (47%)
● Kipróbálni helyi finomságokat (35%), gasztronómia és természetes élelmiszerek
● Egy üdülőparadicsom sziget meglátogatása (34%)
● Kirándulás egy világhírű vidámparkba (34%)
● Valamely egyedülálló kulturális eseményen részt venni (28%)
● Új készség elsajátítása, tanulmányi út (7%)
● Egy olyan úton/sínen haladni, ami közismert (25%), pl. a 66-os országút az Egyesült Államokban
● Távoli / kihívásokkal teli helyszín (25%), Sivatag, Afrika, Ázsia, Dél-Amerika, Északi-sark, Vitorlázás óceánon, Hegymászás

Te is merj nagyon álmodni, hiszen a lehetetlen elég messze van a képzeleted határaitól. Itt most nem a lottó ötösre gondolok, ami után természetesen megállás nélkül utazhatsz egész életedben. Néha megéri lazítani, hiszen a nászút se a rohanásról szól ideális esetben.

A magyar utazók pénztárcája a legérdekesebb, 70%-ban folyamatosan üres. Egy szűk réteg, kb. 10% pedig megállás nélkül utazik, értem ezalatt, hogy minden szabadidejében. Ennek megfelelően alakulnak a tipikus célpontok. Egy sátras hegymászáshoz, kerékpározáshoz kevés pénz kell, ezzel szemben a fapados (diszkont) légitársaságok elterjedésével is meglepően kevesen utaznak a Kanári-Szigetekre (ott található Spanyolország legmagasabb pontja, a Teide, a hegycsúcs és a körülötte lévő nemzeti park). Mindig a Kanári-Szigeteket fogom mostantól kiemelni, mert ez úgy Európa része, hogy közben Dél-Amerika és Afrika kultúrája is erősen befolyásolta. Itt ismerhetjük meg a természetet (körülöttünk lévő élővilág) és az emberi kultúrák sokszínűségét egyszerre (kis területen).

Hogyan kerülhető el az utazás függőség? Van-e utazásfüggő gén? Kicsit azt mondanám, hogy van ilyen gén, bennem is. Az elkerüléshez és a megelőzéshez egy saját kert nyújt kiváló segítséget. Rengeteg magot és palántát elültetve nem szívesen hagynám veszni az egészet. 8-10 napokra szűkítettem az utakat, és öröm volt úgy hazatérni, hogy minden rendben van. Vagy elintéztem egy-két locsolást, vagy az égiek segítettek ki. 2019-re jósolják az elmúlt 70 év legaszályosabb évét, így ez most különösen aktuális. Persze mindig vannak szerencsés területek, ahová jókor érkezik egy zápár/zivatar (és nem kíséri romboló jégeső). Télen lehet időt szakítani hosszabb utakra, amikor a kert pihen, akkor tartsuk a szemünk előtt, hogy a kultúrát ápoljuk, és ne ‘élvezkedni’ menjünk, ahogy az idősebb gondolkodók is igyekeznek tanítani az újabb generációkat.

Néhány egészen konkrét tipp azoknak, aki elvesztették közben a fonalat:
– 1. Bérelj autót Tenerifén, és kóstold végig a helyi finomságokat! (Burgonya, batáta, banán, paradicsom, avokádó, citrom, mangó és például a helyi gyömbér)
– 2. Damanhur öko-csoda, az Emberiség Temploma (közel is van, és sosem feleded el, mert elég a szívdobogásodra figyelni, és a légzésedre mindenképpen).
– 3. Madeira, az örök tavasz szigete. Nem kell sok kommentár, aki onnan visszatér, annak fülig ér a szája. Te legyél náluk is okosabb, és vegyülj/beszélgess a helyi emberekkel.
– 4. Angol nyelvtanfolyam Málta. Ezernyi nyelviskola, amik között igazán kiválóakat is találni. Megéri 2-4 hétre (még a hülyének is). Más országban főzni tanulhatsz meg, Máltán azzal ne is kísérletezz. Bali Indonézia, Kuta Beach, jó kiindulási pont a fűszerek és ízek birodalma felé.
– 5. Eurodisney Párizs, bizony ő is az elit top10 része, megkerülhető, mégis megkerülhetetlen része lett a nyugati jóléti ‘éhség’-nek.
– 6. Marokkó. Ha lenne/lehetne testvér országunk Afrikában, akkor az ő lenne. Egy egykoron mesés kultúra éppen összeomlás közben, üres tekintetek az egykoron virágzó és mesésen gazdag területen. Ötgyerekes családok teljesen elsivatagosodott részeken, 42-47 Celsius hőség napközben.
– 7. Minden út Rómába vezet. Ezt nem kell megértened, nyilván nem is igaz, de sokat elárul a mai világról. Egy mellette lévő helyet ajánlok régóta sikeresen: Lido di Ostia.
Stájerország

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.