Madeira, az örök tavasz szigete, útikalauz jellemzés

Időjárása, kiváló klímája miatt kapta ezt a nevet. Madeirán a nyári és a téli átlaghőmérsékletek között minimális a különbség. A január a leghűvösebb hónap, a nappali csúcshőmérsékletek akkor is 17-19 °C körül mozognak. A legmelegebb hónap a július, amikor nappal 24-27°C körüli csúcshőmérsékletek jellemzőek, a rekord hőmérsékletek ennél jóval magasabbak (35-37 °C). Télen több az eső, mint nyáron, de inkább a hegyekben és a sziget északi részén fordul elő jelentősebb mértékben. Madeira déli részén télen is jellemző a sok napsütés, olykor kellemes a 20°C körüli tavaszi meleg van (árnyékban).

A vulkáni eredetű sziget magasan kiemelkedik a tengerből, nagy részét hegység borítja. A jelentősebb településeket, emiatt a védett tengeröblökben, mindenekelőtt a kellemes klímájú déli partszakaszon hozták létre. Madeira központja, a 110 ezres Funchal a sziget délkeleti részén található. A sziget éghajlata a jelentős szintkülönbségek és a közepén átnyúló hegylánc miatt nagyon változatos: a tengerszint közelében mediterrán, ám 1200 méter fölött már hegyvidéki. A Golf-áramlatnak köszönhetően az óceán nyáron 22, télen 16 fokos. A levegő hőmérséklete ettől nem tér el lényegesen, de nyáron több fokkal magasabb.

A portugál gyarmati időkben a domborzati adottságokat kihasználva hozták létre a hegyekről a szárazabb, part menti területekre vizet szállító csatornákat – a “levadákat”-, amelyek behálózzák a sziget nagy részét. Ezeket eredetileg a cukornádültetvények öntözésére alakították ki, míg napjainkban elsősorban a banánültetvények és a települések vízellátására szolgálnak. A víz hol lépcsőzetes, kő- vagy betonelemeken, hol oldalfallal is ellátott, teknőszerű elvezetőkben csordogál felfelé, másutt sziklákba vájt alagutakban fut.
A mintegy kétezer kilométernyi csatornarendszer jó ideje Madeira egyik nevezetessége, a vízelvezetők mentén kiváló túraútvonalak vannak, főleg a sziget nyugati és délkeleti részén.

Egészségügyi előírások tudnivaló: extra védőoltásra nincs szükség utazás előtt.

Kilátó- és kirándulóhelyek

Madeira bővelkedik a hihetetlen panorámát nyújtó kilátó- és kirándulóhelyekben. A Funchal központjából induló kabinos felvonó például 11 perc alatt éri el a 600 méter magasan fekvő Montét, a célállomást. A 3,7 kilométernyi libegőút a katlanszerű, meredek oldalba épült lakónegyedek felett halad el, és egyre szélesebb panorámát kínál a városra, a kikötőre és az óceánra.

Funchaltól közúton 40 percre van a sziget legmagasabb pontja, ahol gyakran a nyári óceánparti meleg után késő őszies hűs fogadja az utazókat. Az 1862 méter magas Pico Ruivo a sziget közepén átnyúló, vízválasztó hegygerinc csúcs, amely több turistaúton közelíthető meg.

Méltán vonz sokakat Cabo Girao, a világ második legmagasabb sziklafala, amely Funchaltól csupán 20 percre van autóval. Az 580 méteres mélység feletti kilátó egy részén üvegezett járófelületű teraszt lakítottak ki – innen nemcsak a távolba, hanem lefelé is szédítő a látvány, én biztos nehezen viselném.

Az Atlanti-óceán virágoskertje

Madeira fővárosát 1419-ben érte el Joao Goncalves Zarco portugál hajós, aki hamarosan megalapította a várost. Bronz emlékműve Funchal egyik főutcáján, az Avenida Arriagán áll. A település a nevét a partvidéken bőven termő édesköményről kapta (funcho). A 16. századtól Funchal a portugálok fontos kikötőjévé vált, egyebek között a szigeten gyors fejlődésnek indult cukortermelés felpörgetése miatt.

Kolumbusz Kristóf szintén kötődött Madeirához, illetve a szigetcsoport egyik szigetéhez. Feleségül vette ugyanis Porto Santo gyarmati elöljárónak lányát, akitől gyermeke született. Hosszabb-rövidebb tartózkodására Madeirán és Porto Santón egyaránt bronzszobor emlékeztet.

Funchalban lépten-nyomon meggyőződhetünk arról, miért nevezik Madeirát az Atlanti-óceán virágoskertjének. Egymást érik a csodálatos színekben játszó közparkok, privát kertek, a káprázatos sokféleség része a sziget egyik jelképe, a strelitzia, vagyis a papagájvirág. Rendkívül látványos a tavaszi virágkarnevál: a rendezvényen jelmezes tánccsoportok, virgádíszíbe burkolt kocsik vonulnak fel a helybéliek és a turisták szórakoztatására.

Különleges, minőségi helyi étel- és italkínálat

A tipikus ételek egyike a fekete kardhal, banánnal készített változata például kiemelt helyen szerepel az étlapokon (peixe espada preto com banana frita). Érdemes belemerülni Funchal központi piacának forgatagába, inkább erre költsünk, mint a szállodára (Mercado dos Lavradores), és megfigyelni minden részletet, bátran kóstolni. A mélytengeri halaktól, az egyedi eszközökön át a számunkra szinte biztosan ismeretlen gyümölcsökig van mit felfedezni.

Nevezetesek a madeirai borok, ha sokat nem is tudnak produkálni. A szőlőtermesztésnek évszázados hagyománya van, akkor terjedt el a szigeten, amikor a cukornádból előállított cukor elvesztette stratégiai szerepét. A borexport a 18-19. század fordulóján érte el csúcspontját, kétharmada az amerikai piacra irányult. A madeirai bornak, amely a turizmus után a második legfőbb bevételi forrás lett, ma már a nemzetköti versenyben is helyt kell állnia, ami valljuk be, hogy nehezen megy. Hírnevét máig sikerült megőriznie, főleg az aromás, édes desszertboroknak köszönhetően, így a jó évjáratokból érdemes kóstolni.

Időzóna: Magyarországhoz képest mínusz 1 óra. Pontos idő Funchal www.timeanddate.com/worldclock/portugal/funchal.

Repülési idő: Közép-Európából Madeiráig a repülőút hossza négy és fél óra körülbelül.

Kapcsolódó cikk: Szállás és általános útikalauz Madeira ITT, villák, apartmanok és hotelek egész évben jó árakon a kedvelt zöldellő szigeten.

Fővárosa Funchal.

Ronaldo fiatalonFunchaltól a világhírig?

A sziget leghíresebb szülötte Cristiano Ronaldo, az ötszörös aranylabdás, Európa-bajnok labdarúgó, hatalmas kultusz övezi. Szülővárosában, Funchalban a kikötői sétányon valóságos turistalátványosság a róla alkotott magas bronzszobor, rendkívüli sportolói pályafutásának trófeái, egyéni elismerései az onnan mindössze néhány percre lévő, nevét viselő múzeumban tekinthetők meg. Külön üzlet forgalmazza a monogramját és mezének számát egyesítő CR7 brand márkatermékeit, a pólóktól a fülbevalókon át a legkülönbözőbb ajándéktárgyakig. A funchali repülőtér 2017 márciusában vette fel a nevét, és ez olvasható egykori klubja, a Clube Desportivo Nacional főépületén. Cristiano Ronaldo Madeira International Airport, eszementül hangzik, de ők ezt így élték meg. Ha még létezik olyan rekord, amit nem döntött meg, és elérhető, akkor nagy valószínűséggel ő ezt el is fogja érni.

Ronaldo élete és pályafutása a helybéliek szemében példa arra, hogy a legszegényebb családi és lakóhelyi környezetből elindulva is lehet sikeressé válni. Az ellenkezőjére több példát látni, ami a fő tanulság az életben. Ronaldo büszkén vállalja gyökereit, és igyekszik minél többet adni szülővárosának. Időközben beszállt a szállodaiparba, első – a Pestana hotelcsoporttal közös – négycsillagos szállodáját Funchalban adták át. 2019-es videó, ami mutatja, hogy a legnagyobb sztároknak is lehet békés élete hazaérkezve a szülőföldjére:

Képek, régi utazás fotók:

Madeira sziget időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom, térkép: www.tempo.pt/madeira-provincia.htm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.