Madeira, az örök tavasz szigete, útikalauz jellemzés

Időjárása, kiváló klímája miatt kapta ezt a nevet. Madeirán a nyári és a téli átlaghőmérsékletek között minimális a különbség. A január a leghűvösebb hónap, a nappali csúcshőmérsékletek akkor is 17-19 °C körül mozognak. A legmelegebb hónap a július, amikor nappal 24-27°C körüli csúcshőmérsékletek jellemzőek, a rekord hőmérsékletek ennél jóval magasabbak (35-37 °C). Télen több az eső, mint nyáron, de inkább a hegyekben és a sziget északi részén fordul elő jelentősebb mértékben. Madeira déli részén télen is jellemző a sok napsütés, olykor kellemes a 20°C körüli tavaszi meleg van (árnyékban).

A vulkáni eredetű sziget magasan kiemelkedik a tengerből, nagy részét hegység borítja. A jelentősebb településeket, emiatt a védett tengeröblökben, mindenekelőtt a kellemes klímájú déli partszakaszon hozták létre. Madeira központja, a 110 ezres Funchal a sziget délkeleti részén található. A sziget éghajlata a jelentős szintkülönbségek és a közepén átnyúló hegylánc miatt nagyon változatos: a tengerszint közelében mediterrán, ám 1200 méter fölött már hegyvidéki. A Golf-áramlatnak köszönhetően az óceán nyáron 22, télen 16 fokos. A levegő hőmérséklete ettől nem tér el lényegesen, de nyáron több fokkal magasabb.

A portugál gyarmati időkben a domborzati adottságokat kihasználva hozták létre a hegyekről a szárazabb, part menti területekre vizet szállító csatornákat – a “levadákat”-, amelyek behálózzák a sziget nagy részét. Ezeket eredetileg a cukornádültetvények öntözésére alakították ki, míg napjainkban elsősorban a banánültetvények és a települések vízellátására szolgálnak. A víz hol lépcsőzetes, kő- vagy betonelemeken, hol oldalfallal is ellátott, teknőszerű elvezetőkben csordogál felfelé, másutt sziklákba vájt alagutakban fut.
A mintegy kétezer kilométernyi csatornarendszer jó ideje Madeira egyik nevezetessége, a vízelvezetők mentén kiváló túraútvonalak vannak, főleg a sziget nyugati és délkeleti részén.

Egészségügyi előírások tudnivaló: extra védőoltásra nincs szükség utazás előtt.

Kilátó- és kirándulóhelyek

Madeira bővelkedik a hihetetlen panorámát nyújtó kilátó- és kirándulóhelyekben. A Funchal központjából induló kabinos felvonó például 11 perc alatt éri el a 600 méter magasan fekvő Montét, a célállomást. A 3,7 kilométernyi libegőút a katlanszerű, meredek oldalba épült lakónegyedek felett halad el, és egyre szélesebb panorámát kínál a városra, a kikötőre és az óceánra.

Funchaltól közúton 40 percre van a sziget legmagasabb pontja, ahol gyakran a nyári óceánparti meleg után késő őszies hűs fogadja az utazókat. Az 1862 méter magas Pico Ruivo a sziget közepén átnyúló, vízválasztó hegygerinc csúcs, amely több turistaúton közelíthető meg.

Méltán vonz sokakat Cabo Girao, a világ második legmagasabb sziklafala, amely Funchaltól csupán 20 percre van autóval. Az 580 méteres mélység feletti kilátó egy részén üvegezett járófelületű teraszt lakítottak ki – innen nemcsak a távolba, hanem lefelé is szédítő a látvány, én biztos nehezen viselném.

Az Atlanti-óceán virágoskertje

Madeira fővárosát 1419-ben érte el Joao Goncalves Zarco portugál hajós, aki hamarosan megalapította a várost. Bronz emlékműve Funchal egyik főutcáján, az Avenida Arriagán áll. A település a nevét a partvidéken bőven termő édesköményről kapta (funcho). A 16. századtól Funchal a portugálok fontos kikötőjévé vált, egyebek között a szigeten gyors fejlődésnek indult cukortermelés felpörgetése miatt.

Kolumbusz Kristóf szintén kötődött Madeirához, illetve a szigetcsoport egyik szigetéhez. Feleségül vette ugyanis Porto Santo gyarmati elöljárónak lányát, akitől gyermeke született. Hosszabb-rövidebb tartózkodására Madeirán és Porto Santón egyaránt bronzszobor emlékeztet.

Funchalban lépten-nyomon meggyőződhetünk arról, miért nevezik Madeirát az Atlanti-óceán virágoskertjének. Egymást érik a csodálatos színekben játszó közparkok, privát kertek, a káprázatos sokféleség része a sziget egyik jelképe, a strelitzia, vagyis a papagájvirág. Rendkívül látványos a tavaszi virágkarnevál: a rendezvényen jelmezes tánccsoportok, virgádíszíbe burkolt kocsik vonulnak fel a helybéliek és a turisták szórakoztatására.

Különleges, minőségi helyi étel- és italkínálat

A tipikus ételek egyike a fekete kardhal, banánnal készített változata például kiemelt helyen szerepel az étlapokon (peixe espada preto com banana frita). Érdemes belemerülni Funchal központi piacának forgatagába, inkább erre költsünk, mint a szállodára (Mercado dos Lavradores), és megfigyelni minden részletet, bátran kóstolni. A mélytengeri halaktól, az egyedi eszközökön át a számunkra szinte biztosan ismeretlen gyümölcsökig van mit felfedezni.

Nevezetesek a madeirai borok, ha sokat nem is tudnak produkálni. A szőlőtermesztésnek évszázados hagyománya van, akkor terjedt el a szigeten, amikor a cukornádból előállított cukor elvesztette stratégiai szerepét. A borexport a 18-19. század fordulóján érte el csúcspontját, kétharmada az amerikai piacra irányult. A madeirai bornak, amely a turizmus után a második legfőbb bevételi forrás lett, ma már a nemzetköti versenyben is helyt kell állnia, ami valljuk be, hogy nehezen megy. Hírnevét máig sikerült megőriznie, főleg az aromás, édes desszertboroknak köszönhetően, így a jó évjáratokból érdemes kóstolni.

Időzóna: Magyarországhoz képest mínusz 1 óra. Pontos idő Funchal www.timeanddate.com/worldclock/portugal/funchal.

Repülési idő: Közép-Európából Madeiráig a repülőút hossza négy és fél óra körülbelül.

Kapcsolódó cikk: Szállás és általános útikalauz Madeira ITT, villák, apartmanok és hotelek egész évben jó árakon a kedvelt zöldellő szigeten.

Fővárosa Funchal.

Ronaldo fiatalon

Képek, régi utazás fotók:

Madeira sziget időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom, térkép: www.tempo.pt/madeira-provincia.htm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.