Észtország nevezetességei, látnivaló tipp, érdekességek

Észtország útikalauz

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Tipikusan nem egy olyan ország, amiről sokat hallottunk, ismerjük a nyelvét. Egyáltalán bármit akartunk tőle? Aki meglátogatja, így tér vissza: “VÁO!“. Hogy képes erre egy északi, hideg, rideg, alig 1,3 millió fős állandó lakosságú ország?

A túlzásba vitt lelkesedés helyett, alább adatok, tények, ami után mindenki tervezhet egy európai körutat a nyárra, aminek a csodálatos Észak-Európa a része. Ma ez fillérekből kihozható, de a luxus kategóriájú szállást keresők igényeire is felkészültek szerencsére. Konkrétan Tallinnból a Ryanair-rel most (2018. március) volt 72 eurós repülőjegy július 26.-án Páfosz-ra (Ciprus), mondani se kell, Európa két széle, csodás kontrasztok minden téren.

A legészakibb balti köztársaság a szovjet függés utóhatásait magán viselve fejlődik. Fővárosa Tallinn. A fővárosi önkormányzat területe is mindössze 159 km². Észtország teljes területe 45227 km², alacsony a népsűrűsége.

Gondoltad volna, hogy kerékpárral (gyengébbeknek 11 nap alatt) és olcsó fapados repülőjáratokkal egyaránt elérhető?

Összes ár, szálláshelyek és települések teljes listájával: Észtország szállások: hotel és apartmanok ITT kereshetően – az internetes egyéni és kis csoportos utazási irodai napi árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő online rendszerekből, mindig foglalható szálloda lista, luxus lakosztálytól az olcsó ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok részére is ugyanez az online hotelkeresők kínál szobákat jó feltételekkel.

Történelme – Története – Érdekességek – Biztonság – Élet

A 15 egykori szovjet köztársaság közül az 1991 szeptember óta független Észt Köztársaság a legsikeresebb. Élvezi azt az előnyt, hogy jóval rövidebb ideig állt szovjet uralom alatt, mint sok más volt szovjet köztársaság, továbbá kedvező földrajzi fekvése miatt könnyebben kereskedik a Ny-i és É-i országokkal.

A korábbi Szovjetunió valamennyi tagállama közül Észtország állította elő a legtöbb fogyasztási cikket, szolgáltató ágazata pedig a legfejlettebb volt. E tényezők alapján arra lehetett számítani, hogy a turizmus és a tőkebefektetések bővülése nyomán hirtelen megélénkül a gazdaság.

Észtország valóban nagy erőfeszítéseket tett gazdaságának megújítására. Ipara jelentős részben magánkézben van, s bár korábban az ország túlnyomórészt az egykori Szovjetunió államaival kereskedett, ma már élénk kereskedelmet folytat az Európai Unióval. A valuta stabil, az infláció mindössze 4%-os, a munkanélküliek aránya 3%. Észtország jelenleg az Európai Unió társult állama, és teljes jogú tagállam kíván lenni.

A fiatal köztársaság számára komoly próbatételt jelent annak a kérdésnek a megoldása, hogy mit kezdjenek a népesség jelentős részét képező orosz etnikummal. A II. világháború végén Észtország lakosságának csak 5%-a volt orosz; 1994-ben már az országban élők 30%-a orosz anyanyelvű. A kormány elkötelezte magát az orosz lakosok észt állampolgársága és az azzal együtt járó jogok biztosítása mellett, de bizonyos feltételeket szabott. A reménybeli észt állampolgároknak észt nyelven vizsgát kell tenniük az ország alkotmányából, ami érthető módon meghaladja az orosz nemzetiségűek jelentős részének erejét. Az előírást nemcsak Oroszország ítélte el, hanem több nyugati országban bírálták.

A Balti-tenger mentén, a Rigai- és a Finn-öböl között elhelyezkedő ország valamivel nagyobb, mint Dánia. Az észt balti-tengeri finn nép; nyelvük a finnugor nyelvcsalád finn ágához tartozik. Mintegy 5000 éve élnek ezen a területen; a 10-12. sz.-ban már kereskedő- és kikötővárosokat alapítottak. Országuk gyarmatosításának hosszú története a 13. sz. elején kezdődött, amikor lélekszámuk még alig haladta meg a 100 000 főt. Először a dánok jöttek, 1347-től a Német Lovagrend. Amikor a lovagrend ereje a 16. sz.-ban hanyatlani kezdett. Észak-Észtországot a svédek vették birtokba. D-i területe a kurlandi litván-lengyel hercegség része lett. 1629-ben az egész észt szárazföld svéd uralom alá került.

Ott voltak azonban az oroszok, akiket az ország főként az év nagy részében jégmentes balti-tengeri kikötők miatt érdekelt, amelyek kijáratot jelentettek az egész Baltikumra. Az orosz cárok először a 16. sz.-ban kísérelték meg uralmuk alá vonni a területet, de Nagy Péter volt az, aki a balti államokat az északi háború idején (1700-1721) Oroszország számára megszerezte. A következő két évszázadban Észtország volt a három orosz balti tartomány legészakibb tagja.

Az orosz forradalom zűrzavarában azután az észtek kiszabadultak Oroszország vasmarkából. 1918 februárjában megalapították a független Észt Köztársaságot, amely 1940 júniusáig állt fenn, amikor Sztálin a rövid életű szovjet-német szövetség idején elfoglalta és a Szovjetunióhoz csatolta az országot. Emberek ezreit deportálták, köztük sok német származású baltit. 1941-től 1944-ig német megszállás alatt volt, 1944-ben újra szovjet fennhatóság alá került; ekkor kezdtek tömegesen betelepülni az oroszok.

Tallin a fővárosa

Fő, legnagyobb lakosságú települései, top 10:
1 Tallinn 426,538
2 Tartu 93,124
3 Narva 57,130
4 Pärnu 39,620
5 Kohtla-Järve 35,187
6 Viljandi 17,711
7 Rakvere 15,526
8 Maardu 15,077
9 Kuressaare 13,382
10 Sillamäe 13,288

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Észtország szállások ITT. Kiadó egységek külön-külön. Részletes leírások/árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman (Airbnb keresés), üdülő-villa, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek, belváros (központ) közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

Turisztikailag a további települések jelentősek még a fenti nagyobb, városokon túl: Haapsalu, Otepää, Narva-Jõesuu, Rakvere, Võru, Kärdla, Nasva, Põlva, Toila, Jõhvi, Kohtla-Järve, Võsu és Paide.

Egy pöttöm balti állam 25 év alatt lehagyott minket‘, 2018. decemberének végén ezt olvashattuk az Index.hu oldalán, és tényleg ez történt, minden ottani gond ellenére, és minden itthoni fejlesztési kísérlet ellenére. Elöregedtünk, lebetegedtünk, és az oktatás színvonala is csökkent (jelentősen). Novemberben együtt töltöttem három teljes napot egy észt párral, egyetemi dolgozók (kutatók), akik az erdő-gazdálkodást gyakorolják vidéken rövid ideje, néhány háziállattal óriási területen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.