Tallinn hotelek foglalása, látnivalók, élmény-vélemények

Tallinn (németül: Reval) Észtország fővárosa. A Finn-öböl partján található. A régió jelentős kulturális, oktatási, politikai, pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági központja.

Legalább száz hotel és egyéb szálláshely ajánlata (3, 4 és 5 csillagos illetve olcsó szoba): Tallinn szállások, szabad szobák árai ITT. Díjtalan, online, gyors rendszer akciós árakkal. Szálláshelyek garantáltan a legjobb árakon 4-5 csillagos kategóriában is. Tallink Spa & Conference, Telegraaf, Nordic Forum, Swissotel, Metropol és Baltic Hotel Imperial, aki sokat utazik ide üzleti ügyben, az tudja, hogy milyen szálláshelyek kényeztetik a fekvő izmaink itt. St. Petersbourg, Domina Inn City, Exrpress és Uniquestay Mihkli Hotel, új és régi versenyzők az utasok igényeihez. 1-2-3-4-5 csillagos szállodák, egyénileg és csoportosan, diákszállás, apartman (kiadó lakás), panzió és luxus butik hotel (mini szálloda) is.

Városok, közeli települések, ahol további szállás foglalható online is: Haabneeme 8.9 km 1, Maardu 11.3 km 1, Laagri 13.1 km 1, Keila 24.5 km 1, Kata 29.6 km 1, Laulasmaa 30.3 km 1, Padise 41.7 km 1, Aegviidu 51.4 km 1, Vihterpalu 53.8 km 1, Rannaküla 66.0 km 1, Noarootsi 74.2 km 1 és Sagadi 74.4 km 2.

Repülőtér távolságaok: Ülemiste (TLL) 5.2 km és Helsinki – Vantaa (HEL) 98.8 km

Érdelességek, mai nevezetességei, látnivalók és történelem:
A városban 4 egyetem és közel húsz, jelentős részben magán felsőoktatási intézmény található. Legnagyobb egyeteme a Tallinni Műszaki Egyetem. Itt van az Észt Tudományos Akadémia központja, a Nemzeti Könyvtár, az Észt Drámai Színház és az Észt Nemzeti Opera is. Napjainkban Tallinn legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazatai a bankszektor, az informatikai és elektronikai ipar. Történelmi belvárosa 1997. óta az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Tallint Helsinki elővárosának is szokták nevezni.

A mai Tallinn kikötőjének helyén található halászfalut először Livóniai Henrik krónikája említi. Eszerint a 13. század elején II. Valdemár dán király hajóhada kötött ki itt, minek köszönhetően Tallinn és Észtország északi része dán fennhatóság alá került. A település 1248-ban emelkedett városi rangra, kiváltságait IV. Erik dán királynak köszönhette. A 13. század második felében Tallinn is a Hanza-szövetség tagja lett, a Balti-tenger északi medencéjének meghatározó kereskedelmi központjává vált. 1347-ben a dán király a Livóniai Lovagrendnek eladta a várost és vele együtt az északi észt területeket is. A 16. században, a Livóniai háború idején az Orosz Birodalom, Svédország, Lengyelország és Dánia harcolt egymással a Balti-tenger medencéje feletti hegemóniáért. A tallinni kereskedők és a lovagok végül 1561-ben önként megadták magukat a svédeknek, így a város másfél századra svéd fennhatóság alá került. Ezt követően az oroszok vették birtokba, de városi kiváltságait és helyi törvénykezésében a német nyelvet, a városi tanácsot német kereskedők alkották, egészen 1783-ig megtarthatta. Tallinn ipari fejlődésének kezdete is erre az időszakra, 1714 -re tehető, amikor is I. Péter orosz cár haditengerészeti támaszpontot és hajóépítő üzemet alapított a városban. Tallin kiváltságait végül II. Katalin szüntette meg 1783-ban, a várost a Rigai Kormányzósághoz csatolta. A 19. század első felében nyílt meg a város papírgyára, gyufagyára, de gépipari üzemek is létesültek ekkor. Az 1877-ben alapított Luther bútorgyár világhírre tett szert. 1870-ben a Tallinnt Szentpétervárral összekötő vasútvonalat is megnyitották. Az első világháború elkerülte a várost, 1918. februárjában a független Észt Köztársaságot is kikiáltották. A Molotov-Ribbentrop-paktum értelmében Tallinn és Észtország 1939-ben lett a Szovjet érdekszféra része, így létre is hozták a Vörös Hadsereg hadi bázisát. A németek 1941-ben foglalták el a várost, a szovjetek csak 1944-ben szerezték vissza, megalakítva az Észt Szovjet Szocialista Köztársaságot. Észtország függetlenségét 1991. augusztus 20-án kiáltották ki.

A Finn-öböl festői partszakaszán fekvő város páratlan építészeti remekmű, csaknem teljes egészében megőrizte középkori, hanza jelleget mutató óvárosát, melyet a régi falak, a csúcsos templomtornyok és a macskaköves utcák jellemeznek. A város 8 kapujából, 11 tornyából és 27 bástyájából 26 építmény még ma is áll, a városfal, mely a 15. században Észak-Európa legjelentősebb védműve volt, csaknem egésze épségben maradt fenn az idők folyamán. Tornyainak egy része lakás, míg mások közintézményeknek, múzeumoknak adnak otthont. Itt működik a világ egyik legöregebb patikája is, mely1422-ben nyitotta meg kapuit. Érdekessége még, hogy több mint háromszáz éven át a magyar származású Burchart Bélaváry család működtette. A városfal két legnevezetesebb tornya a Városi Múzeum kiállítótermének otthont adó, 16. századi, kerek tüzérségi torony, a Kiek in de Kök („Kukkants a konyhákba”), ahonnét az éppen őrt álló katonák bepillanthattak a konyhák rejtekeibe, és a tengerészeti múzeumként működő Kövér Margó, ahol az észt tengerészet és halászat történetével ismerkedhetünk meg.

Az Óváros tulajdonképpen két részből áll, az Alsó- és Felsővár alkotja, mindkettőnek megvannak a maga nevezetességei. Az Alsóváros egyik legbecsesebb műemléke a Piactér közelében található Niguliste templom, mely ma az észt művészeti múzeumnak ad otthont. Falai közt számos középkori műalkotást őriznek, 15. századi oltárokat és Bernd Notke középkori mesterművét, a Haláltánc-töredéket. Itt találjuk azt a három, egymáshoz épített gótikus kereskedőházat is, melyet a helyiek csak Három Nővérként emlegetnek, valamint a Feketefejűek házát, mely a nőtlen kereskedők céhének székháza.

Keressük fel  Tallinn híres Gótikus Városházát, mely a Baltikum legszebb eredeti állapotában megmaradt késő gótikus építészeti emléke! Szép az élettel teli Városház tér, ahonnét például az egykori Lovagvár legmagasabb bástyájára, a Hosszú Hermannra nyílik kilátás. Érdemes megszemlélni a 14. századi városháza tornyán őrködő katona alakú szélkakast, az Öreg Tamást is.

Tallin egyházi épületeinek sorából kiemelkedik az 1267-ben emelt Szent Olaf-templom, mely jelen formáját 1450-ben kapta és egész az 1800-as évek végéig a világ legmagasabb épületének számított, nevét II. Olaf norvég királyról, a tengeri utazók védőszentjéről kapta. A legenda szerint, amikor a templom elkészült, Olaf nevű építője leesett a tetőről és halálra zúzta magát. Amikor a földön feküdt, szájából egy kígyó és egy béka mászott elő. A jelenetet magunk is megtekinthetjük, a szomszédos Miasszonyunk-kápolnában egy freskó örökíti meg. 1944-1991 között a templomtornyot a szovjet KGB rádiótoronyként és figyelőállásként használta. Ma baptista templomként működik. Valamint érdemes felkeresni még a Tallinni Dómot, melyet szintén a 13. században emeltek, mai barokk arculatát 1779-ben kapta.

A tallinni éttermek és kávéházak központja, ahol az utazót könnyű szendvicsekkel, hot-doggal, tradicionális kotlett-tel, és töménytelen Saku sörrel kényeztetik, szintén az óváros, mely egyben a virágzó tallinni éjszakai életnek is színhelye.
A város felé emelkedő mészkősziklán, a Toompea dombon ugyancsak számos látványosságot találunk. A Livóniai lovagrend 1229-ben épült lovagvárának területén túl, itt magasodik a 19. században emelt, ortodox Alexander Nyevszkij Katedrális öt kupolájával, és azt észt parlamentnek otthont adó Toompea Várkastély is, melyet a lovagvár déli és délkeleti falának lebontása után, a 18. századi orosz kormányzó építtetett kormányzói palotának. Ugyancsak itt áll az 1233-ban alapított Toomkirik katedrális és az Észt Művészetek Múzeuma.

Az óvárostól mindössze két kilométerre fekszik Kaidrog, mely palotája arról nevezetes, hogy az orosz cárnak, Nagy Péternek készült. A cár állítólag saját kezével épített bele három téglát. A Palota mögötti kis villában, mely az építkezés folyamán Nagy Péter otthonául szolgált, ma a Nagy Péter Múzeumot találjuk. A palotához tölgyfával, orgonával és gesztenyefával beültetett, impozáns park is tartozik.
Tallinntól ugyancsak nem messze a Rocca al Mare városrészt is felkereshetjük, itt ál ugyanis az Észt Szabadtéri Néprajzi Múzeum épülete, melyet 1964-ben rigai mintára alakítottak ki. Erdős környezetében régi épületeket állítottak ki. Ha tengerparti strandolásra vágyunk, vagy a botanikus kertben pihennénk ki a városnézés fáradalmait, kiránduljunk el Piritába is.

Egyetemek oldalai többnyire angolul: www.tlu.ee/?LangID=2, www.ttu.ee/?lang=en ill. www.ip.ttu.ee/, www.bfm.ee/web/.

Turizmus, turista info: www.tourism.tallinn.ee/ – ill. a város oldala: www.tallinn.ee/eng. Zoomolható térkép:
[geo_mashup_map]

Ez volt a szálláshelyek Tallinn blog bejegyzése, Észtország fővárosa komoly változások után várja a városnéző turistákat. Jó hotel kínálat és éttermek. A hotel és apartman keresés online percek alatt elvégezhető. Történelmi leírások és látnivalók várják az érdeklődőket.

Tallinn

Tallinn kapuja

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb kategória

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük