Basilicata látnivalói, Sassi nevezetességei

A nincstelenség és történelem földjén

Basilicata a legszegényebb és legelmaradottabb délolasz tájék/régió, e változatos vidék ugyanakkor gazdag történelmi örökséggel rendelkezik. Strandjai pedig mindkét tenger partján a délvidék legkitűnőbbjei közé tartoznak, tehát több okból vonzó.
Matera a tartomány második legnagyobb városa Potenza után. Egészen a legutóbbi időkig Matera lakói a szó szoros értelmében barlangokban éltek. E sziklába vájt barlanglakások, a sassi hagyománya a bizánci időkre nyúlik vissza, amikor templom szerepét töltötték be. Később egy részük emberi hajlékká alakult át, ahol az egészségtelenül nyirkos levegőben ember és állat együtt húzta meg magát, miközben a sziklafalakra festett bizánci freskók szenvtelenül tekintettek le nyomorúságukra.

Szállás (üdülés foglalás, nyaralás) ajánlatok összehasonlítása gyorsan egyénileg: Basilicata szállások településlista itt. Kiadó egységek, kivehető egységek minden konkrét dátumra konkrét árakkal. Részletes leírások és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás, panzió, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek, belváros (központ) közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben. Városai és kiemelhető települései: Matera, Maratea, Potenza, Melfi, Castelmezzano, Policoro, Bernalda, Montescaglioso, Metaponto, Venosa, Viggianello és Pisticci. Ma már 160 m²-es modern luxus üdülő is foglalható itt 6 főre, érdemes megnézni a nagy családdal érkezőknek, 2018. októberétől foglalható Matera-ban a a title=”Szállás, apartman és hotel keresés itt” href=”https://www.booking.com/hotel/it/lamia-matera-11.hu.html?aid=324057&label=1Basilicata” rel=”nofollow” target=”_blank”>LAMIA MATERA 11 itt, három hálószoba, két fürdőszoba, nagy nappali közös helyiség, igazi kényelem és luxus érzés.

Amióta a sassit a közelmúltban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította, a turisták érdeklődése is megnőtt iránta. Térképet beszerezhetnek a helyi turistahivatalban vagy vásárolják meg a Cooperativa Amici dél Turista útikalauzát (www.materaturistica.it). A városmagban található Santa Lucia templom büszkélkedhet Matera két leghíresebb freskójával, az egyik a Madonna del Latte, a másik a San Michele Arcangelo e San Gregorio, mindkettő a 13. i század második feléből való. A közeli Duomo az apuliai román építészet jegyeit mutatja, rózsaablaka meghökkentően szép.

Az észak-basilicatai Venosában született Horatius római költő és szatirikus az i. e. 1. században. Itt találhatók a La Trinita romjai; a Benedek- rendi apátságát a 11. században kezdték meg, ám soha nem fejezték be. Az építmény köveit a helyszínen álló római szentélytől kölcsönözték, s így, tetőtlenül is a vésetek, kapuk, szarkofágok és freskók kincsesbányája. A várostól alig egy ugrásra a nyugatra fekvő Melfi szép normann kastélyában j rendezkedett be a Museo Nazionale del Melfese, amely érdekes régészeti anyagot mutat be. II. Frigyes itt tette közhírré a Constitutiones Augustalest, azt az igazságos törvénykönyvet, ami ért az itt lakók a mai napig megőrizték jó emlékezetükben.

Basilicata sok szép parti üdülőhelye közül a legismertebb a Jón-tenger partján fekvő Metaponto. Hírnevét zömmel az itt álló Távolé Palatine; dór templomának köszönheti, amely az i. e. 6. században épült, és 15 oszlopa maradt épen. Metapontum hellén gyarmatváros az i. e. 7. században létesült, s régészeti lelőhelye nyitva áll a nagyközönség előtt. A Tirrén-parton fekvő Maratea kellemes utcáival és lélegzetelállító tengeri kilátásával kápráztat el. Az elhagyott középkori város fölött (Maratea Superior) magasodik a Megváltó monumentális szobra, amelyet Bruno Innocenti alkotott 1963-ban. A part mentén szépséges települések sorakoznak: Porto di Maratea, Fiumicello, Castrocucco. A közeli üdülőhely, Acquafredda bájos szállodája, a Villa Cheta Elite, közvetlenül a strandra néz.

Basilicata óváros, történelmi városközpont

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.