Szováta szállás, hotelek és utazás tipp Székelyföldön

Szováta szálláshelyek, a híres nagy Danubius hotel, látnivalók és más lehetőségek. Apartman magánszállás, panzó kiadó szoba és lakás (ház), félpanzió vagy reggelivel árak keresése. Óriási nagy, teljes 162 km²-es területén az állandó lakossága mindössze 10385 fő volt 2011-ben.

Szováta (románul is Sovata) romániai város Maros megyében. A Székely-Sóvidék központja, európai hírű fürdő- és üdülőváros. Marosvásárhelytől 60 kilométerre ( a marosváráshelyi (Târgu Mureș) repülőtér (TGM) távolsága légvonalban 51.6 km a központtól), a Mezőhavas délnyugati előterében, a Szovátai-medencében fekszik. A Kis-Küküllőbe siető Juhod, Sebes, Szováta és Szakadát patakok hordalékkúpjaira épült. A település két részből áll: Szováta város és Szováta-fürdő.

Szováta, Sovata szállások: A szovátai szálláshelyek, hotelek akciós ajánlatai rendezve ITT. Vendég vélemények, élménybeszámolók a piros linkre kattintva érhetőek el a szállodakereső oldalon.

2014-től foglalható online a Motel Sora *** ITT, nem véletlenül sok vendég kedvence. Különágyas modern és tiszta szobák, és a környezete kiváló.
Motel Sora Szováta

3-4 csillagos szint a Danubius hotel az igazi megfizethető árú luxus. A közeli kínálatban hotelek / Szováta környéke szállások, települések távolsága (légvonalban): Ernei 31.9 km 1, Reghin 34.7 km 1, Acăţari 34.9 km 1, Corunca 35.2 km 1, Sîngeorgiu de Mureş 35.7 km 1, Székelyudvarhely 36.2 km 4, Marosvásárhely 38.4 km 20, Gheorgheni 44.6 km 1, Sighişoara 45.6 km 20, Csíkszereda 61.7 km 4, Biertan 65.4 km 1 és Mediaş 71.7 km 2. Panziók, apartmanok és szállodák minden igényre. Olcsó, wellness és üzleti elegáns szállás csoportnak, rendezvényre. Sok kiváló hegyi túra útvonal, kirándulóhely van itt ezen a vidéken.

Lefoglalni az alábbi piros linken keresztül kezdjük! Van olcsó panzió, és felszerelt konyhás privát apartman. Fizetni ott helyben kell érkezéskor vagy egy minimális előleget kérnek a kiemelt időszakokra: Szováta szállások, foglalás ingyen, Sovata és környéke ITT. Garantáltan jó egyéni szobaárak azonnali visszaigazolással magyarul. Hallgass ránk! Megéri. Keress itt szép, csendes szálláshelyet!

Szováta Danubius Health Spa Resort Sovata

Szováta rövid története, történelme:

A környéken már a rómaiak bányásztak sót, mely tevékenység a középkorban folytatódott. A régi mélyedéseket idővel csapadék és folyóvíz töltötte ki, így keletkeztek Szováta első sóstavai. 1578-ban a só termelésre elszegényedett, szabad székely családokat telepítettek ide, akiket 1581-ben elűztek ugyan, ám rövidesen visszatelepülhettek. Szováta első fürdőjét a 19. század közepén építették. Gérafürdő a Sós-patak Szovátába ömlésénél volt, innen került Felső-Szovátára. A fürdőélet a mai fürdőközpontba helyeződött át, ahol 1901-ben nyitották meg a fürdőtelepet. A trianoni békeszerződésig Szováta a Maros-Torda vármegye Nyárádszeredai járásához tartozott. 1955 óta város, középiskolával, kórházzal, egészségügyi intézményekkel rendelkezik.

Utazás élménybeszámoló, hotel, szállás és látnivaló ízelítő képek:

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Szováta a Székelyföld tündéri szépségű települése, ahol a só és karsztformái, a fenyvesek koszorújában pompázó virágos rétek, a tisztavizű hegyi patakok, és a varázslatos dolina tavak kápráztatják el a látogatót. Szovátán hét országosan védett növényfaj él, de állatvilága igen sokszínű, fajokban gazdag. A hegyi patakok legszebb és legfinomabb húsú hala a sebespisztráng, de különösen érdekes a pénzes pér, az itteni lakosok szerint, forráspisztráng. A szovátai Fürdőtelep és környéke természetvédelmi terület.

A város elsősorban sóstavairól és sószikláiról nevezetes. Legnagyobb tava a Medve-tó (Lacul Ursu), mely nevét kiterített medvéhez hasonló alakjáról kapta. 1875-ben, a Cseresznyés hegység alatt keletkezett. A tóban 66 000 tonnára becsült oldott sómennyiség van, a felszíntől lefelé haladva hőmérséklete ezért folyamatosan növekszik. A tó kialakulásakor legmelegebb rétegében 80°C-ot mértek. A tó vizét a múlt század óta használják a meddőség gyógyítására, de különböző reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére ajánlják.

Szováta további jelentős tavai közé tartozik a sósvizű Mogyorósi-tó, a Rigó-tó, a Fekete-tó, a Vörös-, és Zöld-tó, valamint az édesvizű Piroska-tó és a Kígyós-tó. A sósvizű tavak esetében a víz sótartalma magas, melynek következtében a fürdőző a víz felszínén marad.

Szováta első, hivatalosan engedélyezett gyógyfürdője a híres Géra-fürdő volt. Megalapítója, Veress József. A Géra építése 1872-ben kezdődött, 1876-ban hivatalosan bejegyzett, engedélyezett fürdő volt, nőknek és férfiaknak egy deszkapalánkkal kettéválasztott, nyitott medencéből, 6 kabinból és fűzfából kivájt kádakból állt. A medencében a szovátaiak ingyen fürdőzhettek. 21 féle betegséget gyógyítottak itt. A fürdő 1969-ig működött, míg az 1970-es árvíz teljesen el nem pusztította. 1925-ben a Nemzeti Parasztpárt vásárolta meg a területet. Hamarosan megalapították a Szováta Fürdővállalat Részvény Társaságot, mely 1990-től igazi turisztikai központtá kezdett válni, nagy nehézségek árán elindult magánosítása. Mára a Szovátafürdőn végzett gyógykezelések messze földön híressé váltak.

Szováta látnivalóinak sorából sóstavai mellett, templomai emelkednek ki. A fürdőtelepen lévő, 1934-ben épült kápolnát nagyon szép, korondi aragonitból készült oltára és szenteltvíz tartója teszi nevezetessé. A Tyukász-dombi római katolikus kápolnát az előtte álló 9 keresztből álló kálvária. A Főút melletti református templom, mely 1937-39 között, Joós Andor építész irányításával épült, gyönyörű kazettás mennyezettel és karzattal büszkélkedhet.

Szováta érdekessége továbbá az 1912-ben Marosvásárhely és Parajd között épült, 165m hosszú és 12 m magas kőlábas viadukt. De érdemes felkeresni a Rózsák útja mellett található Mária forrást, azt sem bánjuk meg, ha iszunk hűsítő vizéből.

Mindezeken felül, Szováta nevezetességei közé sorolhatóak a helyi villaépületek. Egy részük vadászház stílusú, sok népies motívummal, székely mesterek munkáját dicsérő, kopottságukban szép faragásokkal, érdemes megnézni őket.

Angolul sok hasznos turisztikai információ a térségről, fotók, adatok és leírások: romaniatourism.com/spa-romania-sovata.html. Wikipedia magyarul: hu.wikipedia.org/wiki/Szov%C3%A1ta, románul: ro.wikipedia.org/wiki/Sovata.

Szállás lista, egész évben minden lehetőség/ajánlat: Hotel foglalása gyorsan és ingyen online, Sovata és környéke magyarul ITT.

Időjárási adatok és előrejelzések, hőmérséklet, szél, csapadék és páratartalom értékek. Sajnos kevés ilyen használható weboldalt találtunk Romániára: www.vremea.net/Vremea-in-Sovata-judetul-Mures/prognoza-meteo-pe-7-zile ill. pl. vremea.ido.ro/Sovata.htm.

Zoomolható műholdkép, térkép, StreetView fotók sok információval a GoogleMaps-on találhatóak. Az internet egy jobb minőségű segítséget nyújt az eligazodni/tervezni vágyóknak.

2 hozzászólás a(z) “Szováta szállás, hotelek és utazás tipp Székelyföldön” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük