Pozsony látnivalói, képek, videó és vélemények blog-fórum

Pozsony látnivalói blog-fórum 2. rész

Külföldi utazáshoz sem kell feltétlenül teljesen kiüríteni a pénztárcánkat. Itt a szomszédban Pozsonyban (Bratislava) gyönyörű látnivalók, hosszú séták a történelmi városrészben és megfizethető szórakozási lehetőségek várnak ránk. Pozsony hamisítatlan közép-európai hangulatának, gazdag történelmének, szépen felújított, élettel teli belvárosának, kulturális műemlékeinek, pazar épületeinek és könnyű megközelíthetőségének köszönhetően ideális kirándulási célpont, Bécshez olyan közel van, hogy egy hétvége alatt két fővárost is megtekinthetünk vele.

Pozsony, Szlovákia fővárosa és kulturális, kereskedelmi központja egykor magyar koronázóváros volt. Nem csak hangulatában hasonlít Budapesthez, hisz ezt a várost is a Duna osztja két részre. Már az újkőkorban lakott település volt, később a rómaiaik vetették meg itt a lábukat. Rengeteg történelmi esemény fűződik a város nevéhez, így például a pozsonyi csata, itt alapított egyetemet Mátyás király, 1526 után az ország fővárosa lett, itt koronázták a királyokat és itt őrizték a Szent Koronát, így a sok magyar vonatkozás révén is érdemes felfedezni ezt a várost.

A legjelentősebb szakrális jellegű építmény a Szent Márton dóm. 11 magyar királyt és 8 királynét koronáztak meg itt, ez a főváros legszebb és legnagyobb gótikus temploma. Az alapjait az 1300-as években fektették le, kezdetben védő funkcióval rendelkezett. Rengeteg barokk szobor díszíti a belső teret, sőt, a torony tartja a 150 kilós Szent Korona-másolatot.

Gyönyörű a város fölé emelkedő pozsonyi vár. A négy saroktornyos vár már a honfoglalás óta őrizte országunk védelmét. IV. Béla alakíttatta kővárrá, majd Luxemburgi Zsigmond a stíluson változtatott. Nemrégiben renoválták, ekkor kapta ragyogó fehér színét, így újra régi fényében figyeli a várost. Legkönnyebben a Váralja negyedből közelíthető meg. Némelyik helyiségben múzeum működik, a vendégek szórakoztatására pedig megfigyelhető a főbejárat előtti őrségváltás. A várpalota teraszáról pedig páratlan kilátás nyílik a városra és a Dunára. A várba hétfők kivételével minden nap be lehet menni, ingyenesen, mindössze a kiállításra kell jegyet venni.

Kihagyhatatlan a séta az Óvárosban. Minden típusú látogató megtalálja itt számítását, a kultúrára szomjazó a főleg barokk kori műemléképületekben számos érdekes múzeum, izgalmas galéria közt válogathat, a nagyvárosi élményeket kereső órákig bolyonghat az élettel teli, nyüzsgő, színvonalas vendéglátóhelyekkel zsúfolt sétálóövezetben. A középkori eredetű utcaszerkezet igazán különleges, itt szinte minden út sétálóutca. A fő nevezetességek itt találhatók, köztük a fent említett dóm, és legnagyobbrészt a következőkben, alább leírtak.

A Fő tér a kulturális és társadalmi élet központja, főként barokk és szecessziós épületek övezik. Itt áll az Óvárosháza, illetve a helyiek népszerű találkozóhelye, a Roland-kút. A Mirbach-palotában napjainkban a Pozsonyi Városi Galéria üzemel, állandó és időszaki kiállításokkal. Izgalmasak az épület belső terei, barokk és rokokó stílusúak. A múzeumban megtekinthetők Rubens Medici-ciklusának másolatai. A palotával szemben áll a barokk Ferences templom, és a gótikus Szent János kápolna. Az Óváros északi kapuja, a Mihály-torony az egyetlen a középkorból megmaradt városkapu. A város egyik jelképe sok átalakításon esett át, mai barokk formáját Mária Teréziának köszönheti.

A legszebb pozsonyi klasszicista palota szintén a központban található. A Prímás Palota nevet viselő építmény sokáig az esztergomi érseknek adott otthont. Sok történelmi esemény helyszínéül szolgált, például itt kötötték meg az austerlitzi csata után a pozsonyi békét, illetve a Tükörteremben írta alá Haynau a végzetes ítéletet szabadságharcunk főtisztjeiről. Az épület ma múzeumként működik, gobelingyűjteményt tekinthetünk meg benne, de a dísztermeket se hagyjuk ki!

A belvárostól nem messze fekszik a Kék Templom, amely a szecesszió egyik legkiemelkedőbb alkotása a stílus legkiemelkedőbb alkotójától, Lechner Ödöntől. A Kék-templom a régi hagyományokat és a történelmi stílusokat igen szépen ötvözi. Az egész külső megjelenésen a népies építészet elemei uralkodnak. Ezzel a templom a népies-szecesszió egyik legtipikusabb példája. A torony gazdagon díszített vonalakkal, mozaikokkal. A torony tetején kettős kereszt van elhelyezve.  Legfeltűnőbb része a 37 méter magas, henger alakú torony, melynek külsejét a Zsolnay-gyár által készített káprázatosan szép kék majolika és a zománcozott tetőcserép határozza meg. A gyönyörű színben pompázó épületegyüttes magából a templomból, egy plébániából és egy gimnáziumból áll.

Szintén kihagyhatatlan látnivaló a Grassalkovich-palota, amely Grassalkovich Antal számára készült. Adott itt egykor koncertet Haydn, és itt rendezkedett be Josif Broz Tito. Az épület régóta a szlovák elnök rezidenciájaként funkcionál. A palotát körülvevő franciakert gyönyörű, érdemes tenni benne egy sétát.

A városban nagy költségek nélkül is kiválóan érezhetjük magunkat, a látnivalók csodásak, az ételek pedig nagyon finomak. Szálláshelyből is akad itt bőven. Egy kis segítség: Szálláskeresés Pozsonyban, ezen az oldalon pedig külön osztályozták a drágább és az olcsóbb szállásokat másképpen: olcsó szállás Pozsonyban.

Képgaléria, nevezetesség ízelító fotók:


Az egyik legelső 4 k videó – 2017-ből. Magával ragadó szerény emberekkel találkoztunk mi is, vidéki és külföldi árusok a sétáló részben egy két napos rendezvény keretében:

2019-es autós városnézés hangulatjelentés részlet:

Útikalauz könyv magyarul, ami nekem is megvan: moly.hu/konyvek/jan-lacika-pozsony-es-kornyeke.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.