Pozsony, Bratislava környéke látnivalók

Pozsony környéke látnivaló

Bratislava környéke bővelkedik várakban, amelyek általában izgalmas kiállításokkal várják a látogatókat. Vöröskő a tizenhatodik században a korabeli katonai-védelmi technika élvonalát képviselte. Ma egyedülálló antik bútorkiállítás tekinthető meg benne, amely a nemesség lakáskultúráját mutatja be. Nyaranta extra programokat szerveznek, például várjátékokat, solymárbemutatókat vagy éppen éjszakára nyitják meg az erőd kapuit. Különleges atmoszférájának köszönhetően szerepelt több film, például a Sárkányszív forgatási helyszínei között. A Duna és Morva összefolyásánál, egy sziklaszirten magasodó dévényi vár lenyűgöző látványt nyújt. Két egységre osztható: a gótikus Garai-palotára és a 16. századi reneszánsz részre. A várjátékokon kipróbálhatod a korabeli fegyvereket: például a gerelyvetést és a baltahajítást. A várfal és a Duna között vezető úton séta közben szép kilátás nyílik. Dévény és a szemben fekvő Hainburg között rendszeresen járnak sétahajók. A szomolányi várkastélyt közép-franciaországi mintára építették: a romantikus lovagvár tökéletes példája. Legjellegzetesebb eleme a kilátóterasszal ellátott torony. Érdekes kirándulócélpont továbbá Detrekő, Korlátkő és Jókő. Egynapos és többnapos túrák tervezhetőek ezekkel a tippekek, amik alább folytatódnak.

A közeli Kis-Dunán rendszeresen szerveznek csónaktúrákat, egy vagy többnapos változatban egyaránt. Utóbbi esetben a szállást táborozással oldják meg. Kiváló lehetőség baráti társaságnak vagy akár céges csapatépítő programnak. Kellemes kirándulócélpont a jókai vízimalom, amely festői környezetben, a Kis-Duna partján áll. 1983 óta műemléknek számít. A főváros közelében emelkedő Pezinská Baba legtöbb sípályája ideális a kezdőknek. A gyermekeket speciális terepek, sőt „síóvoda” várja, a sífutók egy 8 kilométeres pályán tehetik próbára tudásukat. A terep nagy részét műhó borítja. A Zochova Chata – csoportok részére és előzetes foglalást követően – éjszakai síelést is lehetővé tesz. A Stupava központ wellness-szolgáltatásokat és rengeteg sportlehetőséget kínál. A hagyományosnak mondható medencék, tenisz, tollas- és strandröplabda mellett berendeztek egy pétángue-pályát, a bárban pedig bio rágcsálnivalókat kóstolhatsz.

A Kis-Kárpátok dombvidéke Szlovákia egyik híres borvidéke. A kiskárpáti borút Pozsonyból indul, és Szentgyörgyön, Bazinon, Modoron és számos falun áthaladva Nagyszombaton ér véget. A túra a nemes italokon és a hozzájuk illő ételeken túl a helyi folklórt szintén bemutatja. Megismerkedhettek a jellegzetes szőlőhegyi házakkal, a népdalokkal és a népművészet egyéb elemeivel. A Bazinban (Pezinokban) található Kis-Kárpátok Múzeum várostörténeti és néprajzi kiállításai mellett a szőlőművelésnek állít emléket. Itt tekinthető meg Európa legnagyobb borprés-gyűjteménye. Pezinokban pár éve nyaranta sörfesztivált rendeznek.

Ha szereted a nagymacskákat, ki ne hagyd az egyházfalvi alapítványt! Itt 24 szibériai tigris él hatalmas területen, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a lehető legjobban hasonlítson eredeti élőhelyükre. Vizes részeket, kidőlt fákat és magasabban fekvő pontokat egyaránt kialakítottak jóllétük érdekében.

Ez a kis útikalauz remélhetőleg jó gondolatindító volt a túránk tervezéséhez, és így a lelkesedésünk sokat nőtt. Korábbi tippek a szlovák fővároshoz ITT. Autóval és kerékpárral egyaránt jól bejárható ez a térség, így kifogást se kell keresnünk, ha meg akarjuk ismerni, csak el kell indulni.

Linkek:
– Nagymacskák: tigre19.webnode.sk/.
– Sörfesztivál: goslovakia.sk/en/events/14113-pezinok-drinks-beer-2022.
– Borút: www.travelslovakia.sk/blog/small-carpathians-wine-route-slovakia.
Pozsony város napja, kultúrális események: bratislava.sk/en/culture-and-communities/events/events-organised-by-the-city.
– Wellness és Hotel: www.intersportpark.sk/.
– Népszerű sípálya kezdőknek és gyerekeknek: www.lkbaba.sk/sk/, hójelentés, webkamera, időjárás stb. infók együtt.
– Várkastély: varlexikon.hu/szomolany.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.