Sassari látnivalói: szálláshely, nyaralás és utazás Szardínia

Sassari

Olaszul: Sassarese, szardíniaiul: Tàthari, olasz város a szardíniai Sassari tartományban. A Tirrén-tenger és a Földközi-tenger között fekszik. Lakosságát tekintve a sziget második legnépesebb városa, valamint egyike a legrégebbi szardíniai városoknak, a szardíniai művészet jelentős gyűjteményével büszkélkedhet. Szardínia földművelésének központja.

Szálláshelyek napi online jó árakkal magyarul: Sassari szálláok ITT – képpel és térképpel, forint árak. Ill. a város és környéke mégtöbb szállás információval. A luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden együtt.

Szomszéd városok távolsága, Sassari környéke szállások: Sorso 8.2 km, Codrongianos 13.5 km, Olmedo 17.2 km 3, Tottubella 17.9 km, Porto Torres 18.2 km, Santa Maria la Palma 24.4 km 4, Castelsardo 24.5 km 11, Fertilia 27.5 km 6, Alghero 27.7 km 75, Perfugas 29.7 km, Palmadula 31.2 km és Valledoria 31.4 km 4. Nyaraláshoz, üdüléshez gyönyörű vendégházak, romantikus villák és kiadó szobák/apartmanaok.

A fenti keresődobozban az összes többi településre is megkapjuk az elérhető szállás ajánlatokat, az összes helyről kigyűjti az interneten. Villák, apartmanok és luxus és olcsó szállodák és a kínálatban.

Repülőterek távolsága a központtól: Fertilia (AHO) 25.0 km, Olbia (OLB) 82.8 km, Sud Corse (Dél-Korzika) (FSC) 97.3 km. Transzfer árak, busz és taxi is gyorsan választható.

Története, történelméből útkikalauz részletek

Sassarit valószínűleg a középkor elején alapították az ókori római kikötő, Turris Lybisonis (jelenlegi Porto Torres) lakói, akik menedéket kerestek a kontinensen, hogy megóvják maguk a szaracénok tengeri támadásaitól. A város első említése 1113-ból származik, Tathari néven említik, a dokumentumot a Szent Péter Kolostorban őrzik, Silkiben. 1166-ban a genovaiak érkeztek területére. A bevándorlások a 13. század elejéig folytatódtak, Sassari volt a jogerőre emelkedett Torres leghíresebb városa és egyben utolsó fővárosa is. A város utolsó bírája ellen elkövetett merénylet után, 1274-ben Sassari a Pisai Köztársaság fennhatósága alá került, megőrizve félig független státusát. 1294-ben a Meloriai csatában a pisaiakat megsemmisítette a genovai flotta, a város szabaddá vált. Sassari lett Szardínia első és egyetlen szabad kommunája, Genova szövetségese, mely örömmel szemlélte, hogy a várost kivonják a pisai ellenőrzés alól. 1323-tól Aragóniához került, és ott is maradt a következő századokban. Az aragóniai király, V. Alfonz királyi városként támogatta Sassarit, vagyis a városon közvetlenül a király uralkodott, így nem alakult ki a feudális rendszer.

A genovaiak hódítási kísérletei rendre meghiúsultak. Az aragóniaiakat a spanyolok váltották fel a trónon 1479-ben. 1527-ben a franciák következtek. A katalán és a spanyol uralom idején a város Sasser néven vált ismerté. Sassari az elkövetkezendő években, hol válságokon ment keresztül, hol a gazdasági és kulturális jólét volt rá jellemző. Egyrészt szenvedett a gazdasági kizsákmányolástól, a tengeri kereskedelem jelentőségének csökkenésétől, a szaracén kalózok napi támadásaitól, uralkodóinak politikai korruptságától, és két nagyobb csapástól 1528-ban és 1652-ben. Másrészt a krízis éveit kedvező időszakok tagolták, 1562-ben például a jezsuiták Sassariban alapították meg Szardínia első egyetemét, ugyanebben az évben vezették be a nyomtatást és a reneszánsz humanista mozgalom is terjedt. A manierista és a flamand iskola számos jelentős művésze a városban dolgozott ekkor. Sassari 1708 és 1717 között az osztrákok kezében volt, majd a piemontiak uralkodtak fölötte 1861-ig, amikor is a város az egyesült Olasz Királyság része lett.

Sassari Egyeteme a legrégebbi Szardíniában, nagy hírnévnek örvend. Különösen a jogi tanulmányok, az állatorvosi, a gyógyszer-és agrártudományok terén emelkedik ki. Könyvtárában számos régi dokumentumot őriznek, köztük a Condaghest, Szardínia első jogi kódexét, valamint a 11. századból származó szardíniai nyelvtan első írásos dokumentumát, és a híres Carta de Logut (a IV. Mariano d’Arborea által kiadott alkotmányt, melyet később lánya, Giudichessa Eleanor a Arborea újított meg a 14. században).

Látnivalói, nevezetességek ma:
A Sassariba utazóknak mindenképp érdemes megtekinteni a főtér, a Piazza D’Italia érdekes épületeit, a gót Palazzo Giordanot, vagy a Palazzo Civicot, és a Palazzo del Ducat, a nagyhercegi palotát (jelenleg a Városháza otthona, 1775-1806), melyet Asinara hercege emelt a 18. században. Ugyancsak itt találjuk a neoklasszicista Sassari Palotát, mely egykor a Savoy ház ősi királyi lakosztálya volt. A D’Usini palota pedig a szardíniai reneszánsz polgári építészetének legkiemelkedőbb példája. Jelenleg a Központi Könyvtárnak ad otthont, épp ezért nyitva áll a látogatók előtt. A város ékessége Azuni jogtudós szobra is, melyet 1556-ban emeltek.

A középkori városmag főutcája a Corso Vittorio Emanuele. Az öt részre osztott Sassari történelmi belvárosának központjában áll a 13. században épült San Nicola dóm. Román stílusban emelték, majd 1480-ban katalán gótikus stílusban bővítették. Homlokzatát, mely az 1650-1723 között zajló spanyol barokk restauráció eredménye, egy téglalap alakú csarnok díszíti, melyet három fülke ural, otthont adva a szentek szobrainak. A székesegyház harangtornya a román korszak stílusjegyeit tükrözi. Ebben a templomban találjuk az 1802-ben elhunyt Maurienne hercegnek, I. Viktor Emánuel testvérének síremlékét is.

A város szíve napjainkban is felidézi a középkor lovagi hangulatát. A városka egyes részein még ma is találhatunk maradványokat az 1800-ban lebontott régi, piasai városfalból, melyek a 13. századból származnak. Egykor 36 toronnyal vették körül a várost, közülük ma csak 6 látható.

A különleges hangulatú Sassariban számos templom, és középület található. A belvárost leginkább ezek az épületek díszítik. A Frumentariat, a régi gabonatőzsdét is a város középpontjában találjuk, épületén ma is látható nemcsak Sassari, Aragónia címere is.

Magába a városba négy oldalról, négy kapun keresztül juthatunk be. Ha a porta Rosello irányából közelítünk, megtekinthetjük Szardínia leghíresebb díszszökőkútját, a Fontana di Rosellot, melyet 1606-ban genovai mesterek építették. Két négyzet alakú részből áll, melyet két boltív ural, helyt adva Szent Gavins szobrának.

Dél felől, a porta Castellon át juthatunk a városba, egykoron itt állt a kapu, melynek közelében Szardínia egyik legnagyobb aragóniai vára emelkedett, melyet 1877-ben lebontottak ugyan, de romjait, köztük néhány szobát, az alapzatot és a torony egy részét 2008-ban helyreállították.

Sassari több nevezetes épülete mellett, érdemes megemlíteni a pisai uralom korából való, a 13-19. század között épült Santa Maria di Betlem templom csodálatos régi gót homlokzatát, és a San Pietro di Silki kolostori templomot. Mindkettő a városfalon kívül található. A San Pietro templom a 12. században épült, majd a 17. században felújították, jelentősége, hogy falai közt egy igen jelentős ókori kódexet is találtak.

A mostani város a középkori Sassari köré épült. Az ide látogatóknak mindenképp megéri ellátogatniuk a Palazzo del Provinciába. Ez a 19. század végi épület őrzi a szárd művészeti alkotásokat, és itt tekinthetjük meg a „Gia Maria Angioy bevonulása Sassariba” című cataniai Giuseppe Sciuti által készített falfestményt is.

A Monte d’Accoddi régészeti terület egy egyedülálló őskori emlék, ahol a mezopotámiai Zigguratra jellemző, lépcsős építési rendszerrel ismerkedhetünk meg.

A Szentháromság temploma a falai közt őrzött csodás festményről híres, melyet ismeretlen művész festett a quattrocentóban.

A város múzeumainak sorából kiemelkedik a Nemzeti Régészeti és Néprajzi Múzeum, valamint a Tudomány és Technológia Múzeuma, utóbbiban több egyetemi kar gyűjteménye is megtalálható, köztük ásványtani, botanikus, entomológiai, zoológiai, anatómiai gyűjtemények. A Kortárs Művészeti Múzeum, a Masedu a jelen művészeinek munkáit mutatja be. Az EXPO I.S.O.L.A pedig, a szardíniai kézművesek pavilonjainak ad otthont.

Ha már itt járunk, ne csak a csodálatos régi városrészekben gyönyörködjünk. Sassari környékén a tengerpart is csodálatosan smaragdzöld, így nem csoda, ha a turisták egyik legkedveltebb, leglátogatottabb helyei közé tartozik. Mártózzunk meg az ezerarcú tengerben, csodáljuk meg annak különlegesen sokszínű állatvilágát mi is.

Érdemes a város környékén is körül nézni. Az Argentiera-i bányászközpont mindenképp megér egy kirándulást, igaz a bánya ma már nem működik. Nagyon érdekes látványt nyújt. Akárcsak a Sassarival szomszédos, középkori települések, mint például Castelsardo, amelyet még a Doriák alapítottak, vagy a katalán hagyományokkal rendelkező Alghero. Érdemes olyan műemlékeket is felkeresni, mint a román stílusban épült grandiózus San Gavino bazilika Porto Torresben. 28 antik oszlopával, római hídjával és több sziklasírjával kihagyhatatlan élményt jelent. Porto Torres, vagy más néven a római Turris Lobyssonis egyébként, az Asinarai-öböl mellett fekszik, egyben Sassari kikötővárosa. A Livorno, Genova és Bastia közt közlekedő olasz hajókat fogadja.

Budapest és Sassari távolsága autóval kb. 1450 km, amit 20 óra alatt tehetünk meg autópályákon és komppal, ez egy két napos út, érdemes félúton pihenni egy jót Olaszországban.

Sassari egyetem weboldala (olasz): www.uniss.it/php/home.php.

Zoomolható térképek, GoogleMaps műholdképek, StreeView fotók egyre jobb minőségben az interneten elérhetőek.

Szardínia strand

Szardínia strand

Egyetem

Egyetem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük