Montenegró, Crna Gora utazás és szállás tervek fórum

Montenegró

Képek, fotó galéria gyorsan az elejére, utána egy útikalauz leírás és élménybeszámoló részlet:

Ahogy az ország lakosai nevezik „Crna Gora” egy viszonylag picinyke terület, több sportban, labdajátékban mégis európai nagyhatalom. A táj nagyon változatos, a rengeteg hegy és erdő önmagában is szép. A természet szépségének számos fajtája megfigyelhető itt a roppant különböző klímák miatt (100 km-en belül látványosan eltérő hangulat). Sziklás és homokos tengerpart, mocsárvidék, hegyvidék, szinte mindennapos eső, máshol tavak pl. a határon átnyúló Shkodrai-tó (391 km2) és környéke. Máshol száraz, megművelhetetlennek tűnő kopár és köves területek. Magyarország területének kb. egy hatoda, élővilága mégis roppant változatos. Kikötőiben az egész világból érkezett luxus jachtok sora hamar meggyőz, hogy itt van valami érezni és látni való.

Szállások keresése: a fenti jobb oldalsó kereső jó segítséget nyújt a szállás foglalásban, előfoglalási és last minute (akciós) árak egész évben értünk versenyeznek. Hotelek, kiadó apartmanok (privát lakás, ház és nyaraló villa, szoba és konyha) és minden szálloda kategória elérhető rövid és hosszabb távra egyaránt.

Díjmentes szállásfoglalás lehetőség rengeteg akciós ajánlattal. Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Montenegró szállások, ajánlatok/kedvezmények áttekintése ITT. Minden település, városok és falvak, látnivalók környéke, hotel, kis szállodák, olcsó magánszállás (Airbnb) kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás nagy és mini apartman, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás (hostel, kollégium, ifjúsági szállás) interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni.

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Montenegró szállások, ajánlatok ITT. A város és környéke, hotel, kis szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni.

Turisztikailag kiemelt települések Montenegróban: Budva, Kotor, Ulcinj, Herceg Novi, Tivat, Bar, Petrovac na Moru, Sveti Stefan, Žabljak, Sutomore, Utjeha, Podgorica, Kolašin, Dobra Voda, Perast, Risan, Cetinje, Bigovo, Ljuta, Nikšić, Igalo, Ðenovići, Baošići, Kamenari, Bijela, Virpazar, Donji Morinj és Rijeka Crnojevića.

Parlamenti, törvényhozási szinten tisztelik a természeti értékeiket, ökológiai országgá nevezték ki magukat. Ez egy célként lebeghet a szemük előtt, amin sokat kell még dolgozni.

Montenegró jelentése fekete hegy, a 11. századból származó név később a 13. században jelent meg először írásban. A fekete színűnek tűnő erdők jelentik ennek az eredetét feltehetőleg.

A helyi mentalitás nagyon változatos, ellentmondásos. A sokszor makacs, harcias és merev emberek mellett vendégszerető és közvetlen emberek tűnnek fel. A déli vér egy büszkébb, hevesebb vérmérsékletű embert jelent errefelé.

A további írásainkban kiemelt helyen szerepelnek a tengerpartok, a tengerparti települések (Pl. Tivat). Ezeken túl szinte minden jelentős látnivaló, tudnivaló összegyűjtésére törekedtünk. Fontos épületek.

Az Adriai-tenger környéki településekre, üdülőhelyekre utaznak a magyar turisták legszívesebben, a turisztikai, idegenforgalmi irodák nagy része csak oda (vagy Észak-Olaszországba) szervez utakat nyáron. Jól ismert a Kotori-öböl, Budva és az elit körökben ismert Sveti Stefan, a nyaralósziget.

Montenegró területe 13812 km2, lakossága kb. 662 ezer fő, fővárosa Podgorica, nagyobb városok még Niksic (75 ezer), Bijelo Polje (55ezer), Berane (39 ezer), Bar (37 ezer), Herceg Novi (27 ezer), Ulcinj (24 ezer), Kotor (22 ezer), Plav (19 ezer). A hivatalos nyelv itt a szerb, dialektus a jekavski (a szerb ekavskival ellentétben).

Tengerpartja hossza 283 km, a strandok hossza majdnem 73 km, amiből közel 33 km homokos. Legmagasabb hegycsúcsa a 2522 méterig emelkedő Bobotov Kuk (Durmitor hegység). A Durmitor Nemzeti Park 39 ezer hektáros, híres még a Biogradi hegység (Biogradska Gora), Skadarsko jezero és Lovcen területe. Durmitor és Kotor óvárosa a világörökség része lett.

Biogradska Gora Nemzeti Park és Montenegro több vidéke sokakat vonz magához. Kalandos utazás közel Magyarországhoz mediterránabb és közben vadabb tájakon.

Stari Bar, vagyis Bar középkori óvárosa a modern iparvárostól néhány kilométerre található. A romok között sétálva gyönyörű látvány tárul elénk: a Montenegróra jellemző magas hegyek mellett kilátás nyílik a tengerre. A felújított mecset és minaret a török uralom időszakára emlékeztet. A figyelmes turista hatalmas freskókat felfedezhet a szabadtéri „múzeumban” sétálva.

Zoomolható térképe vagy műholdkép GoogleMaps:

Hotel Lipka****-t egy szép környéken, ismert településen találjuk. A hotel cíne Mojkovacka 20, 81210 Kolasin (Kolašin). „Csak egy rövid utazásra a gyönyörű Biogradska Gora Nemzeti Parktól” – ezzel az egyszerű jelmondattal hirdetik magukat. Panzió-vendégház, olcsó üdülők és szép tengerparti szállodák felé utazva.

Montenegró bővebben: hu.wikipedia.org/wiki/Montenegr%C3%B3.

Hőmérséklet, csapadék (eső) és szél, aktuális időjárás és előrejelzés: www.foreca.com/Montenegro/Crna_Gora.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük