Határmenti látnivalók Horvátország, kirándulások

Határmenti és közeli látnivalók Horvátországban

Ha Horvátország, akkor tengerpart – gondolják sokan. Az Adria méltán népszerű, csodás, de itt közel, a határ közelében is számos figyelemreméltó látnivaló/program akad kerékpártúrára vagy egy napos autós kirándulásra egyaránt.

Egyik legközelebbi ilyen hely a Terme Sveti Martin fürdőhely/üdülőhely, Muraszentmárton (Sveti Martin na Muri). Horvátország legészakibb települése, és egyúttal határetkelő Szlovénia felé, a Muravidék-ről e kapcsán írtunk korábban ITT. Rédics Határátkelőtől 21,4 km, ami a fizetős utakat elkerülve kb. 29 perc két határt átszelve. 2023-tól itt is euróval fizethetünk, és a fantasztikus ételek, a wellness fürdő és a szálloda a német, osztrák, szlovén és cseh vendégeket is visszajáró vendéggé tette itt. Egészen hasonló, mégis más mint Hévíz, és talán ez is a vonzerejének egy titka. A tájképi környezet engem is lenyűgözött. Az egyik legjobb publikus 4k videó 2020-ból az alábbi:

A letenyei határátkelőtől mindössze 80 kilométerre magasodik a trakostyáni vár, amelyet a 12. században építettek. Egy 19. századi renoválás során neogótikus stílusban született újjá, ma ebben a formájában láthatjuk. Az egykori erődítménynek otthont adó domb természetvédelmi terület, felfelé haladva a tölgyes-gesztenyéstől a bükkerdőn át egészen a fenyvesekig jutunk. A közelben gazdag élővilágú tó terül el, amelyben többek közt vízitök és sárga tavirózsa él. A gyermekek örömére tündéres meseösvényt alakítottak ki körben a parton, családdal kirándulóknak érdemes végigsétálni rajta. A csáktornyai várban történelmi és vadászkiállítás látható, valamint a szigetvári hős Zrínyi Miklós töredékes sírlapja. A város másik nevezetessége a ferencesek temploma és kolostora.

Közkedvelt fürdőhely a Soderica-bányató, amelynek mélyebb területeit csak gyakorlott úszóknak ajánljuk. Ha természetközeli és nyugodt helyet keresel, a Čingi-Lingi tó kiváló választás. A Dráván rendszeresen szerveznek vízitúrákat, a partvidék természeti környezete lenyűgöző. A horvát ételkülönlegességek közül kóstold meg a malacpecsenyét vagy tintahalat kukoricakenyérrel. Kísérőnek a helyi pálinkát, azaz a rakiját ajánljuk vagy az aranyló Zlahtina bort, amelyet Krk szigetén készítenek. Édességkedvelők térjenek be a dörnyei makedón fagylaltozóba.

Ha szereted a városnéző túrákat, Eszék (Osijek) tetszeni fog. A történelmi épületek palettája meglehetősen széles: középkori vár, 13. századi plébániatemplom és szecessziós épületek egyaránt megtalálhatók itt. Utóbbiak közül a leghíreseb a Postapalota. Kapronca inkább reneszánsz és barokk épületekben bővelkedik, a kirándulás közben elfáradt turisták az árnyas városi parkban üdülhetnek fel. Prodavízen gazdag néprajzi és helytörténeti kiállítás tekinthető meg.

Észak-Horvátország egyik legszebb látványossága a Plitvicei Tavak Nemzeti Park. A híres vízesések főleg az alsó tavak területén találhatóak, míg a felsők vadregényesebbek. A park növény- és állatvilága rendkívül gazdag: olyan nagyvadak élnek itt, mint a barnamedve, farkas és hiúz. A mélyben kiterjedt karsztbarlangok húzódnak. A közelben fekszik a történelmi jelentőségű malmairól híres Rastoke, a Barceve Spilje cseppkőbarlang és az elárvult medvebocsoknak menedéket nyújtó Kuterevó. Az izgalmas grabováci zipline-pályán (Adrenalin Park Plitvice) akár 60 km/h órával hasíthatsz végig!

Például Krk, a Magyarországhoz legközelebb eső sziget, amelyet kellemes időjárásának köszönhetően a „napfény szigetének” neveznek. A hatalmas híd, a települések óvárosi, a glavotoki kolostor, a jelenleg apartmanként működő vošćicai világítótorony és a strandok több napra elegendő programot kínálnak. A biserujkai cseppkőbarlang természeti kincsei mellett érdekes múlttal rendelkezik: egykor kalózok búvóhelye volt. A glagolita utat a legrégebbi horvát nyelvemlék ihlette: a glagolita ábécé 35 betűjéből kialakított zarándokút a tengerpartról indult és végigvezet a dombvidéken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük