Skiathos-sziget, hotelek és apartmanok Szkiáthosz

Szkiáthosz – Skiathos

Skiáthosz (Δήμος Σκιάθου, Dímos Skiáthou görögül), joggal a fiatalság és a leg-leg-leg-ek szigetének becézett Égei-tengeri sziget a Sporádok szigetcsoport tagja, melyet Volos – Vóloszból hajóval, illetve szárnyashajóval megközelíthetünk.
Kicsi a sziget és a repülőtere, de ennyire!? Tényleg nagyon közel volt/van a kalandvágyókhoz a repülő a tengerparton, amikor leszáll.

Egy hajókirándulás fakultatív program keretében ismertem meg (nyaralás Paralia). Mamma Mia előtt és után itt keresik a szállás, nyaralás és nászút ajánlatokat sokan! A természet közelsége megkapó, a vendéglátás színvonala magas, a zajos városoktól távol pihenhetünk. Például sose úsztam olyan sokáig és mélyen a kristálytiszta tenger vízben mint ott. Szkópelosz sziget élményeihez hasonlóan töltődhetünk fel itt pozitív energiákkal.

Kattints egy piros linkre, és nézz egy körül egy konkrét dátumra az ajánlatok között Skiathoson!

Több mint háromszáz szálláshely ajánlata versenyez értünk, garantáltan jó árak. Próbáld ki a hotelkeresőt: Skiathos szigete települései szerint hotel és apartman szállások ITT. Egy konkrét dátumot beírva keress a szálláskeresővel díjmentesen! Ma minden kategória szerepel, 1-2-3-4-5 csillagos szállodák és üdülő vendégházak 2017-től. Egy időben a legolcsóbb kiadó szoba például a Anemos Studios ITT volt, főleg fiatal párok szálltak meg itt.

Ez egy igazi turistaparadicsom, ahol a rengeteg privát apartman mellett várhatóan még fognak újabb kis hotelek nyitni. A hely szépsége miatt még a nászutak terén tartogat lehetőségeket a sziget, talán neked. A fenti szállás keresővel angolul még több napi árat, akciót, szállásadót érhetünk el. A vendég fórum, az értékelések sokat segítenek a döntésben az egyénileg, kis csoportban utazóknak.

A piros színű linkeken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját magyarul, illetve korábbi vendégek élménybeszámolóit, értékeléseit itt olvashatjuk: Skiathos város és környéke szállások, hotel és apartman árak leírással ITT – közeli, kertvárosi üdülő kemping és apartmanok (kiadó házak, privát lakás, Airbnb magánszállás egység, vagy nyaraló villa üdülők) ajánlatok. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Jó, 2020 óta foglalható ház (apartman) kedvező áron a Stenaki, hálózoba+nappali a nyüzgő belváros közelében.

2019. óta foglalhatóak a VABEL Local Hospitality ITT, egységei 20-55 m²-es szobák és apartmanok, kiemelkednek a mai kínálatból. A repülőtér talán még túl közel is van, de éjjel nyilván nincsen forgalom. Jól felszerelt és tiszta minden.

Aki a kényelmet és a luxust keresni, megszokta a taxizást vagy a hosszú sétákat, a tágas terekben érzi jól magát, akkor a Four Seasons Villas ITT, az előszezonban, június végéig jellemzően kedvezőek az ajánlatai, a 125 m²-es egységek 4-5-6 főre jók, két hálószoba plusz egy nappaliból állnak, teljesen felszerelt kiadó nyaraló házak.

A repülőtérhez közeli kis városok / vendégül látó lehetősége, online egyéni szállásfoglalás lehetőségek: Skíathos (angolul Skiathos Town) város, ahol szállás online foglalható télen-nyáron, egész évben. Továbbá: Vassilias 6 és Troulos – Trúlosz 11. Konkrét települések szállás ajánlatainak száma: Skiathos 99, Megali Ammos – Megáli Ámosz 20, Koukounaries – Kukunariész 11, Agia Paraskevi – Ajía Paraszkeví 16, Kolios – Koliósz 17, Troulos 17, Vassilias – Vasziliász 6, Achladies – Ahladiész 7, Kanapitsa – Kanapíca 5 és Punta 4. Magyarul, kiegészítve turisztikailag kiemelt településekkel 55 km-es körön belül: Lutrá Edipszú, Patitíri, Portariá, Cangaráda, Ájosz Joánisz Pilíu, Kalá Nerá, Pánormosz Szkopélu, Néo Klíma, Lutráki és Vromólimnosz.

A kikötők és a strandok közelében jó az apartman és a szálloda kínálat, éttermek sora, a városban kis üzletek teszik teljessé az ellátást. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive (teljes ellátásos) utak, üdülések foglalhatóak.

Vendég vélemények minden skiathosi szállás kategóriában segítenek a választásban, a korábbi látogatók értékelései a fenti piros linkre kattintva áttekinthetőek. Jó helyek például az Eye Q Resort, Bourtzi Boutique Hotel, Skiathos Diamond vendégház, Atrium Hotel 4**** – Agia Paraskevi vagy az Ostria.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni azon kívül, hogy a strand tiszta vize mesébe illő?

Látnivalói, nevezetességei és történelme:
A festői környezetben a múlt lehelete csapja arcon az utazót, hála Skiathos mesés kápolnáinak és kolostorainak. Ugyanakkor nyaranta pezsgő életre számíthatunk a szigeten, mely varázsával a világ minden tájáról idevonzza a turistákat. Ez egy mesés hely bódító szerek nélkül.

A sziklára épült főváros, melyet kis öblök határolnak, már önmagában megér egy látogatást, a sziget mégis több mint 60 strandjáról, aranypartjairól híres. A sziget fővárosa Skiathos, itt élnek a helyi lakosok. Voltaképp a főváros az egyetlen lakott terület a szigeten belül. A sziget délkeleti csücskén helyezkedik el egy szélcsendes öbölben, mely Bourtzi szigetét kettéosztja. Viszonylag új településnek számít, hiszen 1829 – 1830 közt épült ki az egykori óváros helyén, a két dombon, mely a tenger szélén található. Az ősi település már Krisztus előtt 800-ban létezett. A modern város kikötője alapvető szerepet játszott és játszik mind a mai napig a sziget életében.  Skiathos modern, kicsi és egyszerű, szorosan egymás mellé épült házakat találunk, melyek többsége kétemeletes. Az utcák szűkek és nem találjuk rajtuk a különösebb tervezés nyomait csak néhány városrészben.

Bourtzi egy kis félsziget, mely Skiathos kikötőjét két részre vágja. A múltban itt egy erőd állt, melyet 1207-ben a Gizi fivérek létesítettek, akik ekkor foglalták el a várost. Fallal övezték, kapuja két oldalán két kerek torony magasodott. A romokból képtelenség arra következtetni, milyen magasak lehettek az egykori falak. Az erőd mellett hajdan egy kis templom állt, az Agios Georgios, melyet a velenceiek védőszentjéről neveztek el, feltehetőleg ezt a Gizi fivérek létesítették. A templom miatt Bourtzit gyakran Szent György Várának nevezték. Az erődöt 1660-ben Fransesco Morozini admirális pusztította el, aki ekkor foglalta el a szigetet. Csak 1823-ben sikerült visszaverni. A felszabadulás után itt működött az első kórház. 1906-ban a félsziget központjában általános iskolát nyitottak. 1925 óta az iskola bejáratánál domborodik a város híres szülöttének, Alexandros Papadiamantis írónak mellszobra. Manapság Bourtzi valóban egyike azon ritka helyeknek, ahol kellemesen tölthetjük szabadidőnket. Megannyi fenyőfája révén itt aztán mindig friss és hűvös a levegő, hogy a parádés látványról ne beszéljünk. A régi erőd romjai mellett, a régi iskola bejáratát és a templom helyszínét érdemes megnézni. Annál inkább, mert a volt iskolát kulturális központtá alakították. Nyaranta sikeres színházi és zenei előadások futnak itt. A település kávézójában különleges esteket tartanak, melyek mind hozzátesznek a zöld félsziget népszerűségéhez.

Ha szívesen megnéznénk a szigeten található egyszerű, puritán házakat belülről, látogassunk el Alexandros Papadiamantis író egykori lakhelyére, mely ma múzeumként üzemel. Az emlékházat a város keleti partjától körülbelül 100 méterre találjuk.

A 14. század közepén a folyamatos kalóztámadásoknak köszönhetően a skiathosiak rá voltak kényszerítve, hogy városukat Kastróba helyezzék, a sziget északi részén található félszigetre, ahol erődöt emeltek, mely védelmet jelentett számukra.  A létesítményt fallal övezték, és védősáncokkal vették körbe, melyek igen erősek és magasak voltak. A 14-19. században a helyiek élete igen nehéz volt, a folyamatos kalóz rajtaütésektől és a törekvő hódítóktól eltekintve az embereknek még a várkastély szűkösségének problémájával szembe kellett néznie. Az ideépült házakat szinte egymásra húzták fel, egészen szorosan egymás mellé. Ennek ellenére Kastro több mint húsz templomnak és egy minaret nélküli mecsetnek adott otthont, utóbbinak a török uralom örökségeként. A temető a városon kívül feküdt. Mióta Kastrót 1830-ban elhagyták folyamatos pusztulásnak volt kitéve. Mára csupán két temploma maradt. Érdemes felkeresni, hisz romos állapotban ugyan, és többek közt a török mecsetet és a várkastély teraszát megcsodálhatjuk itt. Két harckocsit és Anagia ágyúit megőrizték. Kastro kétségkívül Skiathos egyik legfontosabb helye, mely a vad és impozáns természeti szépséget történelmével ötvözi. Romos épületein keresztül a szomorúság hangján emlékezik meg az elmúlt időkről.

Skiathos pazar strandjai közül nagy népszerűségnek örvend a „Megali Ammos”, melyet a várostól kicsit kijjebb, a Koukounaries felé vezető úton találunk. Akár gyalog, akár kocsival vagy busszal megközelíthetjük. A kristálytiszta víz mellett, errefelé gasztronómiai gyönyörökben részünk lehet, kedves kis tavernák és „ouzerik”, kis tavernák várnak bennünket, ahol a helyi italon, az ouzón túl, helyi finomságokat kóstolhatunk.

A Koukounaries öböl szintén a sziget egyik szebb, vonzóbb partszakaszának számít. Közelében a vízi sportok szerelmesei meglelik számításaikat, kenuzni, szörfölni, vízi sízni és jet­skizni, és ejtőernyőzni lehet errefelé.

Természetesen a sziget nyugati részén találunk csábító helyeket. Az Aghia Eleni például kifejezetten nudista strand, ahová gyalogszerrel, autóval vagy a fővárosból naponta induló csónakkal eljuthatunk.

A sziget északkeleti partján fekvő Xanemos három tengerpartja páratlan szépségénél fogva emelkedik ki a többi közül. Ezek nem homokosak, vastag kavicsréteg fedi őket. Vizük tiszta és hűvös. Mivel ezek a strandok épp Skopelossal (Szkópelosz) szemközt helyezkednek el, innét a kilátás fantasztikus. Xanemosban és Kefalában a történelem előtti település romjait felfedezhetjük. Xanemos mindössze két és fél kilométerre fekszik Skiathos városától, melyet a repülőtér felé vezető úton érhetünk el, akár tömegközlekedéssel.

A sziget északi részén található Kechira-öböl és a szomszédos Lygarie-öböl akkor megéri a látogatást, ha menet közben sok piszkos úton kell keresztülvágnunk magunkat. Az öblöket csónakkal szintén megközelíthetjük. Az északi szélnek köszönhetően kristálytiszta vizű, homokos strandokat találunk itt. Kechira ráadásul a régi Panagia Kechrias kolostor mellett található, mely szépségével mindenkit megigéz.

Ha az egyházi épületeknél tartunk, a sziget második plébániatemploma, a Panagia i Limnia templom kedves haranglába a falu fölé emelkedik. Ikonjai mellett a templom arról nevezetes, hogy itt őrzik Papadiamantis fejét. A Panagia Eikonistria a sziget legszentebb helyének számít, mióta 1650-ben megtalálták Szűz Mária csodatévő ikonját. A sziget és a templom egyik fontos szellemi alakja, az idősebb Dionysios volt szerzetes ebben a monostorban. A templom belterét gyönyörű, festett ábrák borítják, melyekben a sok gyertyafüst sajnos jelentős károkat okozott.

Kellemes sétákat tehetünk Skiathos (Skiáthosz) utcáin, ahol a Mamma Mia című filmet forgatták, illetve új és régi kikötőjében, a Bourtzi és a Skiathos Marina környékén úgyszintén.

A helyi kultúrát a skiathosi népdalokon keresztül tehetjük könnyebben magunkévá, melyek többsége elbeszélő jellegű. A dalok eredete egész a középkorig nyúlik vissza. Jellegzetes mind közül a „Kamara”. Ha felhangzik ez a dal, a helyiek egy tipikus skiathosi táncban törnek ki, melyet szintén kamarának neveznek. A múltban ez a tánc volt a legnépszerűbb és legszívesebben táncolt a hölgyek körében, akik népviseletben járták Szent György ünnepén. Mikor még Kastróban laktak az emberek, a táncot az erődítmény teraszán lejtették. Mikor eljöttek onnét és új várost építettek, a kamarát a cséplőmezőkön járták. A dalt a versszakok azonos dallama, az ismétlések, és a refrén teszik jellegzetessé.

Repülőjegyet jó előre érdemes megvenni ide, ill. az egész nyaralást érdemes egy lelkes utazásszervező segítségével foglalni. Ez nem egy olcsó hely, ez egy csodálatos hely, ami elérhető a középréteg számára. Volt olyan, aki három egymást követő évben egyedül megtöltött egy charter járatot, hogy ő maga „ingyen” utazhasson és egy mesés görögországi nyaralásban lehessen része. Ehhez persze meg kell osztani az élményt néhány baráttal, és egy kicsit könnyesre sírhatjuk a párnát, ha visszaemlékszünk egy-egy tökéletesre sikerült napra Skiathoson. A repülőjegy ár kereső (fenti menüsorban) jó kiindulás, de fordulhatunk egyből egy tanácsadóhoz, aki percek alatt az összes többi lehetőségre rávilágít a luxus utaktól a normál járatokig. last minute akciókig. Austrian Airlines járataival 110 ezer Ft-os áron kaphatunk Bécsből oda-vissza jegyet pl. június végére, amikor a szigeteken már kiváló a víz, a tenger hőmérséklete. Az utolsó helyek ára általában nagyon drága, ez egy nagy népszerűségű nyaralóhely olcsót kereső és elit körökben egyaránt (Régen Malév charter-ek, most fapados járatok és Lufthansa, Aegean Air és pl. Olympic Airlines segítségével).

Sok-sok olcsó szálláshelyet ne itt keressünk főszezonban! Szezonon kívül természetesen itt fellelhetőek az olcsó vendégszobák és barátságos vendéglátó családok, a merészebbek akár fél-egy évet eltölthetnek itt, ha a béke egy egészen más módját akarják tanulmányozni.

A dugig telt hajók utasai nem tévedtek, ezt látni kell az errefelé utazóknak.

JSI Airport, a repülőtér, Szkiáthosz város és Kukunariész környéke települései szállás ajánlóval.

Zoomolható Skiathos térkép – jól kivehető a műhold képen a repülőtér (hosszú világos csík), műholdképek és StreetView fotók jó minőségben érhetőek el az interneten.

Hivatalos görög turisztikai weboldal: www.skiathos.gr.

Apartmanok, kiadó komplett konyhás lakások és studiók: www.skiathosapartments.com/.

Élménybeszámoló, strand, hajózás és szállás fotók:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük