Essen szállás és látnivalók, Zollverein stb. programok

Essen

Igazi nagyváros, a Ruhr-vidék fontos központja, hetedik-nyolcadik legnagyobb német város, Észak-Rajna- Vesztfália tartományban találjuk.

Magyarul kereshető szinte minden nagy és kis szálloda, hotelek / és kiadó konyhás apartman (lakás) és minden egyéb szállás (hostel, kollégiumi vagy munkásszálló ágyak), online kedvezményes árakon azonnali visszaigazolással (díjmentes): Essen szálláshelyek ITT, ajánlatok minden napra – A jó árakért nézz itt körül! Térképek, képek és vendég vélemény fórum segítenek a döntésben télen-nyáron. Kérjük Önt, hogy a foglalását itt egy piros linkről kezdve indítsa el!. Panzió, kiadó lakás, hostel diákszálló kategória egész évben kedvező árakon.

– Hol vannak jó esseni szállás ajánlatok? Nézz körül mindössze néhány perc alatt! Essen szállás ajánlatok hotelek, turista és apartman (lakás konyhával) kategória, teljes lista kereshetően ITT. Garantáltan kedvező egyéni internetes árak, jellemzően jóval a portai (lista) árak alatt, nincs trükközés, kedvezmények vannak itt Németországban az összevont szálláskeresőben. Kutakodjon néhány dátumra az ajánlatok között bátran!

Népszerű szálláshelyek: Holiday Inn City Centre (a belvárosban) ****, Movenpick Hotel vagy a Top City & Country Line Hotel Essener ****, szép 4 csillagos szállodák ezek. Olcsóbb a Welcome Hotel Essen, Hotel Petul *** és például a Hotel Jung.
Olcsóbb például az Ecotels Hotel Essen *** vagy a Hotel Böll Essen ***. Fényűzés, luxus, drága kastély és palota 5 csillagos szálloda kivitelben:

Szállodák közül egy kiemelt: Schlosshotel Hugenpoet Essen ITT – egy álom valósággá vált.

Városok, környéke települései szállás ajánlóval: Gelsenkirchen 7.3 km 11, Mülheim an der Ruhr 9.5 km 20, Bottrop 9.8 km 5, Oberhausen 11.6 km 13, Hattingen 12.0 km 3, Gladbeck 12.7 km 5, Velbert 13.7 km 6, Bochum 14.2 km 21, Heiligenhaus 15.7 km 3, Schmachtendorf 16.8 km 1, Kirchhellen 17.2 km 1 és Herne 17.5 km 2.

Repülőterek távolsága: Essen-Mülheim (ESS) 7.5 km a saját repülőtér, közeliek: Düsseldorf (DUS) 26.2 km, Dortmund (DTM) 41.8 km, Weeze (NRN) 62.1 km, Köln/Bonn (CGN) 65.5 km és Münster-Osnabrück (FMO) 88.7 km.

Képek, leírások, vélemények és térkép segít a döntésünkben, az árak garantáltan jók.

Essen

a modern német város

A városról útikalauz részlet magyarul:
Egyike a Rhur-vidék számottevő ipari városainak, acélipara mellett, melyre hosszú időn át támaszkodott a város fegyvergyártása, jelentős még autóipara és vegyipara is. Az Opelt és a Seatot szintén itt gyártják. A település északi részén található, 1986-ban bezárt szénbányát az UNESCO is világörökség listáján jegyzi. A bánya jelenleg múzeumként funkcionál. 2006-ban Essen adott otthont az elektronikus zene megszállottjait lebilincselő Loveparadenek, 2010-ben pedig Európa kulturális centrumaként fogja képviselni a Ruhr-vidéket.

A város története 852-re nyúlik vissza, amikor is megalapították kolostorát. Essen a 13. század közepén emelkedett városi rangra, a következő században már fallal övezték. Az iparosodás időszaka Essen életében a 17. századra tehető, lassan magába gyűrve a szomszédos településeket mára a Rhur-vidék legnagyobb városává nőtte ki magát. A második világháború pusztításai itt sem kímélték a belvárost, szinte teljesen megsemmisült. A rekonstrukciós munkálatokra nem kellett sokáig várni, a pályaudvartól délre a semmiből nőtték ki magukat az égbeszökő felhőkarcolók Essen modern városközpontját megalkotva. Essen jelenleg 9 városi kerületből áll, mely 50 városrészre oszlik.

Essen látnivalói, nevezetességei ma:
Essen püspöki székhely, így máig több kiemelkedő templomot találunk területén, melyeket feltétlen érdemes megtekinteni. Ott van mindjárt Németország egyik legősibb egyházi építménye, a 852-ben alapított Münster, melynek kriptája a 10. századra datálható. Nevezetes a Münster ezer esztendős menora, a héttagú gyertyatartó és a 980-ból származó Arany Madonna szobra is, mely a kutatók feltételezései szerint a legrégebbi nyugati Mária-ábrázolás lehet. A Székesegyház kincstár múzeumát a templom jobb oldalában találjuk, ildomos felkeresni. Közvetlen a Münster szomszédságában magasodik a 15. században emelt, gótikus stílusú Szent János templom. Az ugyancsak szépséges, 11. századi Marktkirchét viszont már a piactéren kell keresnünk.

Ha Essenbe visz utunk érdemes felkeresni Németország legmagasabb városházáját is. Az épület 106 méter magas, modern tornya a 20. század remeke. A Városháza 22. emeletéről ráadásul páratlan panoráma nyílik a városra, még az RWE Tornyot, Észak-Rajna- Vesztfália tartomány második legmagasabb felhőkarcolóját is látni lehet innen. A torony érdekessége, hogy irodájában székel Németország második legnagyobb energiaszolgáltatója. A vásárlás szerelmeseinek legyen mondva, a Városháza mellett hatalmas bevásárló központ húzódik, ahol minden megkapható, amire csak egy megszállott divatőrült vágyhat. Ezenkívül több bevásárlóközpontot is találunk Essenben, ahol több mint 700 üzlet és butik várja, hogy alaposan szemügyre vegyük kínálatát.

A város északnyugati részén magasodó Schloss Borbeck hosszú időn át vízvárként funkcionált s csak a késő barokkban avanzsált kastéllyá. Hasonlóképp a fegyvergyártásról híres Krupp család hajdani nyári rezidenciája a 19. században emelt Villa Hügel is a kiemelkedő épületek sorát gazdagítja. A látogatók a villa 269 szobájának egyikében, vagy az épülethez tartozó 28 hektáros virágos, pázsitos kertben gyönyörködhetnek.

Az Alpoktól északra eső területek legnagyobb zsinagógáját is érdemes szemügyre venni. Igaz ugyan, hogy az egykori öreg zsinagógában ma az iparművészeti gyűjtemény tárlatát csodálhatjuk meg, az 1913-ban épült imahely kívülről is lenyűgöző hatást gyakorol a turistákra.

A kultúra barátai ezenkívül hét múzeum közül válogathatnak. Míg a plakátmúzeumban közel 120 ezer plakát és poszter várja, hogy felfedezzük, a Rhurlandmuseumban a Rhur- vidék fejlődését ismerhetjük meg. A Museum Folkwang a 19- 20. századi festészetet hivatott bemutatni, mely mellett néhány francia impresszionista alkotásának is otthont ad. A Zollverein igazi különlegesség.  A város északi részén fekvő, 1986-ban bezárt szénbányát, mely ma szintén múzeumként üzemel, még az UNESCO is jegyzi világörökség listáján. A Zollverein körül hangulatos éttermeket és kocsmákat találunk, ahol jól eshet egy kicsit megpihenni.

Ami az esseni rendezvényeket illeti, azok sorából elsősorban az évente megrendezésre kerülő, világhírű Motor Show emelkedik ki, de népszerűek a város játék és energia-, víz-, tűz- és katasztrófavédelmi vásárai is. Essenben a fény- és lézershowknak is hagyománya alakult ki, így ne csodálkozzunk, ha városelfedező sétánk közben épp egy „utcai moziba” botlunk. Persze a karácsonyi vásár is nagyon közkedvelt errefelé, ahol közel 250 árus kínálja portékáit.

A sport és a túrázás megszállottjai sem fognak unatkozni Essenben. Míg előbbieket több mint 100 kilométer hosszú kiépített bicikliút és bowling centerek várják, utóbbiak elkirándulhatnak a közeli Schellenbergi vagy a Heissi erdőbe is. Érdemes ellátogatni Essen déli városrészébe, Werdenbe is, melynek nemcsak kolostora és temploma nevezetes, de barokk stílusú palotája, az Abteiliche Residenz palota is.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók:

Vásárolni jó, a városi dőzsölés, a nyugati jólét itt is alig ismer határokat:

Essen

a nevéhez méltóan nagyon

Diákszállások (hostels, Jugendherberge németül): www.jugendherberge.de/jh/rheinland/essen. A fiatalok imádni fogják a környezetet, külön tagsági kártyával működik általában a kedvezményes csoport ár.

Linkek: Essen Wiki.

Számokban: www.essen.hu/index.php?menu=3&lang=1.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.