Dortmund szálláshelyek és látnivalók

Az Észak-Rajna- Vesztfália tartományban található német város az Emschertől 2 kilométerre fekszik, az A1-es autópálya közvetlen közelében. Az ország hatodik legnagyobb városa, mely az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen esett keresztül. A Ruhr vidék oktatási és kulturális centruma, nem hiába helyezte ide székhelyét számtalan kutató és biztosítási cég.

Szálláskereső magyarul: Dortmund hotel szállás ajánlatai képekkel ITT – magyarul, biztonságos milliók által tesztelt több mint 10 éves rendszeren foglalható mindenki. Szállás fotók, értékelések és térkép segít a döntésben a leírások és az árak mellett. Panzió, olcsó diák és turista szállás keresésben segítünk.

A kedvező napi szobaárakat megtaláljuk a gyors online keresőben: Hotelek Dortmundban, mindenki árai ITT, ajánló. Garantáltan jó árak, tesztelve. Válasszon egyet jó lemondási és fizetési feltételekkel! Garantáltan jó internetes árak egyéni és kis csoportos utazók részére. Reggelis és félpanziós árak. Önellátó apartmanok és luxus szállodák a kínálatban.

Városok távolsága Dortmundtól: Castrop-Rauxel 11.2 km 4, Holzwickede 11.5 km 1, Lünen 11.8 km 3, Witten 13.1 km 3, Herdecke 13.1 km 1, Unna 15.0 km 4, Kamen 16.0 km 2, Bochum 17.8 km 20, Herne 17.8 km 2, Datteln 17.9 km 1, Hagen 18.4 km 7 és Werne an der Lippe 20.4 km 3. Szálloda 1-2-3-4-5 csillagos kategóriában, kiadó lakások, rövid és hosszútávú bérlési lehetőségek. apartman árak gyors lekérése.

Olcsó diákszállás, munkásszálló kategória külön oldalakon kereshető, kis német tudással közvetlenül foglalhatóak (télen és nyáron).

Repülőterek távolsága a belvárostól: Dortmund (DTM) 10.0 km, Essen-Mühlheim (ESS) 38.5 km, Düsseldorf (DUS) 55.3 km, Münster-Osnabrück (FMO) 70.3 km, Köln/Bonn (CGN) 75.5 km, Paderborn-Lippstadt (PAD) 80.3 km.

A repülőjegy árakat gyorsan összehasonlíthatjuk online. Olcsóbb a buszos utazás 80-100 euró/út, 160-200 euró oda-vissza jellemzően.

Magyar útikalauz:
Dortmundban harmincnál is több kutatólaboratórium található, ezzel, már ami a kutatásfejlesztést illeti, Németország legfontosabb városa. Ráadásul Frankfurt, Hamburg és természetesen a főváros mellett Dortmundot a németek harmadik legnagyobb bevásárló paradicsomaként tartják számon. A dortmundi sör története egész a 19. századig nyúlik vissza, 30 sörgyárával a városban mai napig virágzó iparág a sörgyártás. Mellette Dortmund vasiparának különböző ágai, gyertya- és szterin, drótkötél-, szerszám-, valamint varrógépgyártása, malomipara, fa- és gabonakereskedése is igen kiemelkedő. Fekvése miatt Dortmund Nyugat-Németország egyik legiparosodottabb városa.

Történelme:
A város első írásos említése 899-ből származik. A német birodalom területén már igen hamar, a 11. században megillette a vámmentesség, így kereskedelme gyorsan fejlődhetett. Dortmund hamarosan a Hanza-szövetségbe is belépett, a 13-18. századra pedig már nemcsak a hanza városok között számított az egyik legbefolyásosabbnak, de mint szabad császári város is a leggazdagabbak között volt. A hanyatlás a harmincéves háború idején érte utol a várost, ekkor lakossága is jelentősen megcsappant. A napóleoni háborúk idején francia megszállás alá került, majd 1815-ben Poroszországhoz csatolták. A 19. század az iparosodás korszaka volt, a sörgyártás mellett a város területén ekkor három szénbányát is nyitottak. A második világháború jelentős pusztítást végzett Dortmundban is, csak a belvárosnak majd 95%-a odaveszett. A rekonstrukciós munkálatok az 1960-as években kezdődtek, mely eredményeként a 20. századra Dortmund a Ruhr-vidék legnagyobb városává fejlődött.

Programok, nevezetességei és látnivalók:
Történelmi emlékein túl, Dortmundnak elsősorban kulturális élete, múzeumai, színházai jelentősek, és a sport és szórakozás barátait is lenyűgöző ajánlatokkal várja. Míg a városnéző túrát érdemes az előbbiekkel kezdeni, a dortmundi tradíciók megismerése után, utóbbiakat sem érdemes kihagynia senkinek.

Dortmund legkiemelkedőbb építészeti nevezetességeit a városközpontban találjuk. A 13-14. század fordulóján emelt híres Reinoldi templom üvegablakainak és kiváló orgonájának köszönheti hírnevét, a Péter-templom és a Mária-templom pedig gót emlékeinek, előbbi kórusával, utóbbi késői gót oltárával tűnik ki a város templomai közül. A belvárosban járva szintén érdemes megtekinteni a régi városháza épületét, de akár vásárolhatunk is errefelé, hisz túlnyomórészt a nagy üzletek is ebben a városrészben koncentrálódnak, ahogy ugyancsak itt található Németország legnagyobb csatornakikötője.

A város színházainak sorából az opera, balett és gyerekelőadásokra specializálódott, 1904-ben emelt Dortmundi Színház tűnik ki, de a helyiek körében igen nagy népszerűségnek örvend a Naturbühne Hohensyburg szabadtéri színpad is, mely festői környezetben helyezkedik el, a syburgi erdő egyik folyójára épült. Közel 50 éve futnak itt nagy sikerrel a népi játékok. A zenei élet fellegvára a 2002-ben megnyílt Dortmundi Koncertház, mely 1500 vájt fülű hallgatót képes befogadni a Dortmundi Filharmónikusok egy-egy koncertjére.

Dortmund múzeumai közül a modern művészet remekeit bemutató, 1947-ben alapított Museum am Ostwall és középkori várostörténeti kiállításával az Adlerturm Múzeum tűnik ki. Persze az is talál magának fogára való intézményt, aki kicsit kevésbé hagyományosat szeretne. Ilyen mindjárt a Német Szakácskönyvmúzeum, de említhetnénk akár a voltaképp technikai múzeumként működő Német Munkavédelmi Kiállítást is.

Jó hír a filmrajongóknak, hogy bár a hangulatos belvárosi mozik már réges-rég lehúzták a rolót Dortmundban, a CineStar multiplex mozikból valósággal Dunát lehetne rekeszteni.

Rendezvények nélkül persze Dortmund se lenne Dortmund. Míg a nyári programot a júliusban megrendezésre kerülő meghívásos Sparkassen Sakk Bajnokság színesíti, télen a karácsonyi vásár nyűgözi le az idelátogató turistákat, ahol a világ egyik leghatalmasabb karácsonyfáját állítják fel minden évben.

Ez egy 45 méteres, piramisszerű építmény voltaképp, egymás tetejére halmozott fenyőkből épül fel, érdemes legalább egyszer látni életünkben.

A sportrajongók sem maradhatnak élmények nélkül. Látogassanak el a Westfalenhallenba, mely nem csupán szórakoztató és kiállító centrum, hanem Európa egyik legnagyobb sportközpontja is. A nyolc csarnokból álló komplexum ez ideig mintegy 30 világbajnokságnak adott otthont. A Wambel városrészben található ügető a lóversenyek szerelmeseinek nyújt élmény dús szórakozást. Dortmund amellett, hogy uszodákban is bővelkedik, találunk hegymászófalat, extrém, BMX és gördeszka parkot is területén, ahogy golf és a strandröplabda pályákban sem szenved hiányt.

Dortmund néha méltatlan módon kiesik az érdeklődés köréből. Kevéssé kap nemzetközi marketinget mint sok más kisebb európai város. Egy ilyen nagyvárosban biztosan találunk számunkra érdekes embereket, programokat vagy látnivalókat. A régi földrajzórák térképnézegetései után sok-sok más európai város is a feledés homályába merülhet. Olvassunk és tanuljunk Európáról ill. tanuljunk nyelveket!

Budapest és Dortmund távolsága kb. 1176 km az online útvonaltervező ajánlásával autóval.

Hasznos is informatív oldal sok-sok oldallal: city.dortmund.de/project/assets/template1.jsp?smi=20.0&tid=52506.

Zoomolható térkép a GoogleMaps-on, itt letöröltük, ami elavult.

Szálláshelyek, hotelek bő listája az itteni segítségekkel gyorsan áttekinthető. Dortmundban harmincnál is több kutatólaboratórium található, ezzel, ami a kutatásfejlesztésben Németország lege.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb kategória

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük