Köln hotel szállás, utazás szervezés egyénileg fórum

Köln ma egy szupermodern nagyváross, a római császárnőről, Agrippáról elkeresztelt német helység, nemcsak az ország egyik legrégebbi, Berlin, München és Hamburg után negyedik legnagyobb városa is. A Rajna két partján fekszik, Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartományban Bonntól 30, Düsseldorftól pedig 40 kilométer távolságra.

Szállások, árak összehasonlíthatóak gyorsan: Köln (Cologne) szálláshelyek ITT. A képek és a térkép mellett leírás, vendég vélemények és értékelések együtt. Olcsó diák szállás (kollégium és hostel), luxus hotel és apartman drága világáig. – Foglaljon itt a linken keresztül magyarul a kiváló szállodák közül! A piros linken elérhetőek a korábbi vendégek kölni szállás élménybeszámolói is.

Szállás keresés vendég véleményekkel, garantáltan a legjobb online árakon. Nézzen körül mindössze néhány perc alatt! Köln szállás ajánlatok, teljes lista kereshetően ITT. A legjobb árak összegyűjtve, jellemzően jóval a portai (lista), közvetlen árak alatt. Kutakodjon néhány dátumra az ajánlatok között! Diákszállás vagy munkásszálló (olcsó hostel 1*), apartman és 2-3-4-5 csillagos szálloda kategória, “Cologne hotels” teljes lista.

Kedvelt kölni hotelek, a utazók körében csillagok szerint a szállások:
– 5*****: Excelsior Hotel Ernst am Dom (az óvárosban a kölni dómmal szemben, kényelmes, tiszta ház profi személyzettel)
– 4****: Günnewig Hotel Stadtpalais (tiszta ház, wifi internet, jó személyzet)
– 3***: First Domizil vagy Stern am Rathaus (kiváló helyen, jó áron szobák reggelivel)
– 1-2 *-**: Hotel Merlin Garni (Köln Messe/Deutz vasútállomás, kiállítási központ közelében)
– Egyéb vendégház: Hotel Brandenburger Hof (30 szobás, jó helyen, elfogadható áron, kényelemben közepes)
– City Appartement am Volksgarten (nagyon jól felszerelt kiadó privát lakás, 2-3-4 főre minden szempontból megfelelő)

Kiválóak még: Hilton, Hyatt Regency, Marriott és Le Meridien (Dom) öt csillagja mellett elismert négy és három csillagos hoteleket is jó áron érhetünk el. Santo, Euro Garden Mark, Appartem am Dom és Lyskirchen mindegyike sokszor tele van még télen is.

Közeli városok, telelpülések távolsága / szállás ajánlóval: Brück 8.8 km 1, Frechen 10.2 km 5, Hürth 10.4 km 4, Leverkusen 10.7 km 10, Wesseling 12.1 km 2, Brühl 12.6 km 6, Brauweiler 12.6 km 1, Pulheim 12.9 km 4, Bergisch Gladbach 13.2 km 14, Hitdorf 14.1 km 1, Niederkassel 14.8 km 1 és Odenthal 15.2 km 1.

Városrészek/online ajánlatok: Altstadt (óváros, belváros központ) 106, Brück 2, Buchforst 1, Dellbrück 4, Deutz 14, Ehrenfeld 2, Eil 2, Flittard 1, Gremberghoven 1, Grengel 5, Höhenberg 4, Junkersdorf 3, Kalk 3, Lindenthal 2, Marienburg 1, Marsdorf 1, Mediapark 2, Mülheim 10, Neustadt Nord 4, Neustadt Süd 8, Porz-Wahn 1, Porz-Zentrum 1, Rodenkirchen 4, Sülz 2, Wahnheide 2, Weiden 5, Weidenpesch 1, Zentrum 151 és Zollstock 1.

Kb. 228 szállás ajánlat online, akciók, kedvezmények, rövid és hosszútávra télen-nyáron, foglalás díjmentesen magyarul azonnali visszaigazolással: Köln (Cologne) – fotók, leírások és elhelyezkedés térkép.

Leírás, történelme és látnivalók:

Míg egyesek a kölnivíz hazájaként tartják számon, mások Észak-Európa legnagyobb gótikus templomával, az 1996. óta az UNESCO világörökség listáján is szereplő kölni dómmal azonosítják. A városnak sajátos magyar vonatkozása is van, 1926-ban ugyanis itt mutatták be Bartók A csodálatos mandarin című balettjét.

A germánok alapította település már 50-ben római városnak számított. Köln a kora középkorban is megőrizte jelentőségét, a frankok megszállása után hamar püspöki, majd érseki székhely lett. A 12. században Köln már egyértelműen a Német-római Birodalom legnagyobb városának számított, ekkor épült 12 kapus városfala is. A Kölni dóm terve még 100 évet váratott magára. A kölni érseket mindig a hét választófejedelem közül választották. Az érsek és az arisztokrácia között sosem volt túl rózsás a viszony, a 13. században viszont a két tábor hadserege meg is küzdött egymással. Az érsek vesztett, így Bonnba tette székhelyét.

A hanza város egyetemét a 14. században alapították, a rá következőben Köln szabad császári városnak számított. A 18. században előbb a franciák foglalták el a várost, majd a 19. században a bécsi kongresszus döntésének értelmében a poroszok. Az akkori belügyminiszter rendeletileg szabályozta, hogy a város nevét C-vel kell írni. A K betűs írásmód tilalmát csak az első világháború után oldották fel, amikor is Köln brit megszállás alatt állt. A második világháború légitámadásai, a zsidó lakosság nagy részének deportálása a kölnieket is megviselték. A lakosság csupán 1959-re érte el azt a lélekszámot, ami a háborúk előtt jellemezte. Hogy a 86 városrészre osztott Köln ma Németország negyedik legnagyobb városának számít, egy 1975-ös közigazgatási reformnak köszönheti.

Köln nevezetességeinek sorából toronymagasan emelkedik ki a város és a német nemzeti egység szimbólumának tartott, 13. században épült, gótikus stílusú Kölni dóm, hivatalos nevén a Szent Péter és Mária Dóm. A Rajna partján magasodó, évi több mint 6 millió látogatóval büszkélkedő székesegyház, nemcsak Közép-Európa legnagyobb temploma, 157 méteres magasságával a világ harmadik legmagasabb egyházi épülete is. A templom 150 esztendős üvegablakai mellett, melyeket csak bajor ablakokként emlegetnek, az adományozó, I. Lajos bajor király után, szintén a beltér jelentős kincsei közé tartozik az az ereklyetartó is, melyben a legenda szerint a három napkeleti bölcs csontjait őrzik. Ez sajnos igen ritkán tekinthető meg, a gyakori istentiszteletek alatt ugyanis zárva tartják. A 13. századból származó, fából készült Milánói Madonna szobor mellett a 970-re datálható Gero-kereszt is egyike a dóm felbecsülhetetlen értékeinek. A dóm különlegessége továbbá, hogy két orgonája is van. Érdemes felkapaszkodni a katedrális felhőket súrló tornyába is, hisz odafentről parádés látvány tárul a Rajnára.

Stuttgarthoz hasonlóan Köln is számos felfedezésre váró múzeummal rendelkezik, legyen az akár hagyományos intézmény, akár csoki vagy kölni múzeum. Míg a Römisch-Germanisches Múzeumban az ókori Colonia, vagyis Köln hétköznapjaiba nyerhetünk betekintést, a Wallraf – Richartz és a Ludwig Múzeum a képzőművészetek szerelmeseit várja. Míg előbbiben 13-19. századi festők remekeit őrzik, utóbbiban olyan kortárs művészek alkotásait tekinthetjük meg, mint Andy Warhol, vagy Picasso.

A hajdanán Stollwercknek, ma Lindtnek hívott csokoládémúzeumban nemcsak kedvenc édességünk történelmét, vagy a csoki öntés csínját-bínját ismerhetjük meg, szó szerint nyakig merülhetünk az élvezetekbe. A Dolce vitáról a csoki szökőkút gondoskodik, melybe nyugodt szívvel mártogathatjuk a karcsú nápolyi szeletkéket. A Glockengasse 4711-es számú házban, mely a francia megszállás idején került a többi házhoz hasonlóan sorszámozásra, a kölnivíz történetében merülhetünk el.

Ha a bódító illatoktól, vagy a tömény csokoládétól a szomjúság kapargatná torkunkat, kóstoljuk meg a Kölschöt, a helyiek világos sörét, melyet ugyancsak 100 éve gyártanak, magának a sörfőzésnek a technikája egészen a 873-as esztendőig nyúlik vissza.

Infók: Utazás busszal Budapestről.

Zoomolható térkép:
[geo_mashup_map]

Linkek: Lap.hu.

A város hivatalos oldala (Tourismus): Ugrás az oldalra.

Képek, fotók:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük