Balatonszemes szállás, látnivaló és étterem

Balatonszemes

36,02 km²-es, nagy területű település, önkormányzat. 1800 főt is elérte nemrég a lakossága, most ez alatt tartja magát stabilan. Különleges helyszín ez, amit alul a nevezetességek részben útikalauz szerűen részletesen ismertetünk.

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Balatonszemes szállások, ajánlatok ITT. A város és környéke, hotel, kis szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni.

Városok, települések a közelben, környéke szállás ajánlóval online: Balatonlelle, Balatonboglár, Balatonszárszó, Balatonföldvár, Balatonakali, Balatonőszöd, Szólád, Kőröshegy, Teleki, Látrány, Nagycsepely és Visz. Balatonlellei hotelek, panziók itt.

Utazás élménybeszámoló, hotel, szállás és látnivaló ízelítő képek:

Repülőterek távolsága a központtól nagy: 163 km autóval, egy és háromnegyed óra a Liszt Ferenc International Airport, Ferihegy 2 Repülőtér.

Budapest és Balatonszemes távolsága kb. 137 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő így kb. 1 óra 20 perc autópályán, M7-esen haladva. Mellékutakon (fizetős autópályán kívül) haladva 3 óra alatt elérhető szezonban.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Összes ár, szálláshelyek listájával: Balatonszemes panzió, hotel és egyéb szállások: apartmanok ITT kereshetőek konkrét dátumokra – az internetes egyéni és kis csoportos árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő online rendszerekből, ténylegesen foglalható lista. A Szindbád Wellness Hotel 3*** régóta híres, de sok olcsóbb és jó lehetőség közül tudunk választani, például a Szemesi Villa 2** (kiadó szobák és apartmanok) tízezer forint alatt elérhető 2 fő részére előszezonban.

Az ide készülő turisták sok település közül válogathatnak, egy lehetséges választás lehet a tó déli partján elterülő Balatonszemes. A falu a Külső-Somogyi dombvidék északi, Balatonra néző lejtőire települt, amelyek a község területén majdnem mindenütt meredek töréssel mennek át a part menti fél-egy kilométer széles síkságba.

Balatonszemes már az őskor óta lakott terület volt, az ókorból megmaradt régészeti leletek bizonyítják, hogy éltek itt kelták és rómaiak is.

A faluban járva a szemesi temetőt mindenképpen érdemes útba ejtenünk, ahol hatalmas földhalmot láthatunk, amelyet a néphagyomány szerint a törökök a sapkájukban hordtak össze egy jeles vitéz sírja fölött. Innen eredeztethető a domb elnevezése, a Sapkadomb. Más vélemények szerint ez a földhalom a Bolondvár megfigyelő helye lehetett. A régészeti tudomány álláspontja szerint vaskori sírhalom, amely egy nevezetes személyiség hamvait rejti magában.

A balatonszemesi temetőben nyugszik továbbá Latinovits Zoltán, tragikus sorsú nagy színészünk, akinek komor vaskeresztet és a bazaltból készült síremlékét 1976. június 4-e óta tisztelői, barátai nap mint nap nemzeti színű szalagokkal, virággal díszítik. A tiszteletére létrehozott Latinovits Zoltán Emlékmúzeumot a Polgármesteri Hivatal főúti szárnyában tekinthetjük meg, ahol személyes tárgyai, szemesi emlékei bensőséges hangulatban emlékeztetnek nagy színészünkre. A Rózsakertben, a móló felé haladva, a Melocco Miklós által készített Latinovits szoborhoz helyezhetünk néhány szál virágot.

Szemes egyik legromantikusabb épülete a titokzatos lovagvár kinézetű Bagolyvár, amelyet csak kívülről tekinthetünk meg, jelenleg magántulajdonban van. Az épület 1900 körül épült, helyén eredetileg a török-magyar harcokban sokat szereplő Bolondvár állt. A ma is látható földsáncok, amelyeknek északi részét a Balaton egykor elmosta, őskori földvár sáncai voltak. Az építmény a török korban védelmi célokat szolgált, hol magyar, hol török oldalon. Fekete István: A koppányi aga testámentuma c. könyvében híven megőrzi a Bolondvárban vívott csaták emlékét.

További történelmi jelentőségű látnivaló még a 70-es út mentén a Gárdonyi utca elágazásánál látható volt Hunyady kastély, amelyben jelenleg a Reich Károly Általános és Zeneiskola diákjai folytatják tanulmányaikat. A barokk stílusú épületet az 1733-ban birtokossá vált Hunyady család építette, és használta nyaralókastélyként. A tizenkét köríves, tornácos udvarházat különböző kiszolgáló épületek egészítik ki, mint például a cselédházak, magtár, istálló, amelyek harmonikus egységet alkotnak a fő épülettel.

Egyházi jellegű látványosság a helyi többször átépített Római Katolikus Templom, amelynek eredetije 1100 és 1200 között épült. Az első templom kicsi, kápolnaszerű építmény lehetett, a ma megtalálható szentély külső oldalán látható vakolatlan falrész ennek a XII. századbeli templomnak a fala. Látható egy lőrésszerű kis ablak, amely a román stílus jegyeit viseli, rajta az eredeti vakolattal. Ez a kis templomfal az egész déli Balaton-part legrégibb, még fellelhető építészeti műemléke, amely nem rom, hanem egy újabb épület szerves része. Az eredeti kis kápolnát a tatárjárás után pár évtizeddel megnagyobbították, megtartva a déli falát. Ennek a legértékesebb része, a szentély három remek kőkeretes ablakával, kívülről támpillérekkel övezve. Stílusjegyei arra vallanak, hogy valamikor 1325 körül épült kora gótikus stílusban. A következő átépítés Mátyás király egykori emberének, Gergelylaki Buzlay Mózesnek nevéhez fűződik, aki a XVI. században kibővíttette a templomot, és elhelyeztetett a szentély baloldali belső falán egy reneszánsz jegyeket magán viselő epitáfiumot, amelyhez hasonlót hazánkban körülbelül tíz helyen találhatunk. A török uralom alatt a templom használhatatlanná vált, felújítása 1743-ban kezdődött, ekkor egy harangtoronnyal látták el.

A Hunyadi család birtokán egykor postaló-váltó állomás működött, erre hívja fel a figyelmet a falu főterének közelében kiemelt helyen álló postakocsi. Az egykori állomás épületében 1962 óta postamúzeum működik, amely a 2004-es felújításkor egy kocsiszínnel bővült ki, ahol elhelyeztek egy vasúti postakocsit, egy targoncát, Ifa, Robur, Izs, Barkas szállítóautókat, valamint néhány lovaskocsit. Az egykori istálló előtt a szolgálatteljesítés közben meghalt postások emlékművét tekinthetjük meg. A múzeum tárlata a XV. századtól mutatja be a postai szállítás történetét, a gyűjteményben a Mátyás szekértől a százéves postaautóig szinte minden megtalálható. A jelenkort a középen elhelyezkedő számítógépes pult mutatja be. Kint és bent eredeti állapotukra restaurált járművek foglalnak helyet, amelyeket más múzeumoktól illetve magángyűjteményből szerezett be a Hírközlési Múzeum Alapítványa.

Balaton és környéke, a helyi borvidékekről sem feledkezhetünk meg. Érdemes végigsétálni a környéken található szőlőhegyen, ahol zamatos borok, nádfedeles pincék várnak ránk balatoni panorámával. Hazánk egyik legnépszerűbb nyaralóhelye a Magyar Tenger, a Balaton.

A Kistücsök étterem nagyon híres, jó a reklámja, marketingje. Sokak szerint, aki nagyevők, a kis adagok és a magas árak együtt sznob érzést adnak. Borpince, ami vinotéka, ételek mint magas szintű gasztronómia.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük