Ausztria határmenti, közeli látnivalói

Elsőként a sokszínű Burgenland szövetségi tartomány rengeteg kulturális és természeti látnivalót kínál. Pár napot mindenképp érdemes rászánni a felderítésére! Lelkes utazóknak tippek a fejlett (‘hanyatló’ de jómódú) nyugati szomszédunknál.

A terület, nevéhez híven, gazdag várakban, köztük egyedi színt képvisel a lékai (Lockenhaus). Egykor a sok rejtély övezte templomos lovagoké volt, és legfrissebb lakói igencsak fokozzák a baljós hangulatot. Nyaranta ugyanis itt él Közép-Európa legnagyobb csonkafülű denevérpopulációja, „akiknek” jelenlétét a helyi marketing ügyesen meglovagolja. Még külön kiállítást is kaptak! A fraknói vár a panoptikum, fegyver- és egyéb történelmi kiállításai mellett remek kilátást kínál a magyar határra és a Vulka-völgyre. A bencés kolostorból erőddé alakított Németújvár bemutatótermei az egykori mindennapi életnek állítanak emléket: láthatunk többek közt vasöntő műhelyt és eszközöket és vadásztrófeákat.

A kulturális nevezetességek sorából kihagyhatatlan a kismartoni Esterházy-rezidencia. Az egykori egyszerű vízivár a századok során látványos barokk, illetve neoklasszicista stílusú kastéllyá alakult. A városhoz közel fekvő Hegytemplomból egy mauzóleum nyílik, ahol Joseph Haydn nyugszik. A barokk zseni több mint egy évtizedig élt Kismartonban, egykori otthonában múzeumot rendeztek be. A csaknem kilencszáz esztendős melki bencés apátság a hagyományok őrzése mellett nyitott az újításokra. A történelmi relikviák mellett szépen megférnek a tükörfalú, hullámos padlójú termek vagy épp a neonfénnyel megvilágított feszületek. A kerti pavilon egyedi freskóin szereplő állatok a kertben méretes szobrok formájában köszönnek vissza.

A Fertő-tó a Kárpát-medence egyik legnépszerűbb madármegfigyelő-helye. A szikes tavak (például Lange Lacke vagy Darsho) számos ritka fajnak adnak állandó vagy átmeneti otthont. Ha szereted a madarakat, Ruszt szintén tetszeni fog. A településen ugyanis feltűnően sok gólya fészkel. Hangulatos történelmi óvárosa ideális helyszín romantikus sétákhoz. A környék egyéb népszerű programjai között szerepel a hajókirándulás, a kerékpártúra és a podersdorfi világítótorony. Ha elveszettnek éreznéd magad a változatos lehetőségek közepette, keresd fel az illmitzi látogatóközpontot!

Letűnőben lévő emlékeket őriz a barátudvari skanzen (Mönchof), ahol hagyományos mesterségekkel ismerkedhettek meg. Szemfülesek felfedezhetnek egy határátkelőbódé-rekonstrukciót, amely előtt egy Trabant parkol.

A távolabbi Krems szintén megér egy kirándulást: a barátságos, bár ma már nem túl jelentős város a 11–12. században még Béccsel vetélkedett, Chremis néven. Van azonban, ami szerencsére változatlan: bortermelése a múltban és ma egyaránt kiemelkedő. Érdemes elcsípni egy autentikus szüreti mulatságot vagy a szomszédjában Dürnstein-ben elcsípni egy akciós előszezoni hétvége szállás ajánlatot! Innen hazafelé tekerve a Duna menti kerékpárúton egy nap alatt elérhető Rajka vagy Hegyeshalom, de jobban járunk, ha úgy csináljuk mint mi is, hogy például a Duna egyik partján felfelé megyünk 30-40 km-t, a másikon pedig ugyanennyit visszafelé, és onnan autóval vagy vonattal folytatjuk az utunk tovább, a Bécs és a határvonal közti szakasz ráadásul roppant unalmas is, szinte teljesen lakatlan terület.

Tarcsafürdőt (Bad Tatzmannsdorf) tartják az egész ország legjobb termálfürdőjének (AVITA Therme Burgenland), és kalandvágyók és gyermekkel utazók ne hagyják ki a locsmándi Napfényfürdőt sem. Ausztria leghosszabb vízicsúszdáját elvégre muszáj kipróbálni! A Fertő-tó közelében található St. Margarethen szabadidőpark izgalmas programokat kínál a családoknak: kötélpályán teheted próbára ügyességedet, a kicsik pedig vizes elemekkel felturbózott játszótéren tombolhatnak. Ha kevésbé aktív programra vágytok, nézelődjetek az állatkertben vagy pattanjatok fel a hullámvasútra! A sportos kihívások kedvelői próbálják ki a sopronkeresztúri terepsegway- és hajtánytúrát. Tájkép  - Bad Tatzmannsdorf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük