Fertő tó és környéke szálláshely: hotel és panzió foglalás

Fertő-tó

Ahogy a helyeik nevezik, Fertő (németül: Neusiedler See) Közép-Európa harmadik legnagyobb, a Balaton után a második legkönnyebben felmelegedő tava. Méltán választják sokan hosszú évtizedek óta nyaralóhelynek vagy hosszú hétvégi wellness kikapcsolódás célpontul ezt a környéket.

A St. Martins Therme & Lodge 4**** ITT – a Fertő tó mellett: egy kiváló 4 csillagos luxus szálloda. A magas árakért cserében igazán magas szintű wellness szolgáltatást kapunk.

Fontos, turisztikailag kiemelhető települések a térségben szállás ajánlóval Magyarországon és Ausztriában: Sopron, Fertőmeggyes, Pátfalu, Hegykő, Ruszt, Illmic, Fertőd, Feketeváros, Boldogasszony – Frauenkirchen, Fertőrákos, Fertőszéplak és Hidegség.

Szálláshely foglalás olcsótól a luxusig (árak keresése és összehasonlítása): Ausztria (Mörbisch am See): Szállás Ausztria ITT, a térség. – Keresse ki a leginkább megfelelő ajánlatot, és utána innen a piros linkről kezdve kezdje el a foglalást! Fertő-Hanság Nemzeti Park hotelek, turista vendégházak.

Kiemelten kedvelt, jó szállások: Sopron szállás, a Fertő tó mellett ITT. Még több vendég élménybeszámoló a szálloda és kiadó apartman lehetőségekről. Szálláskereső, szoba választó akciós ajánlatokkal azonnali visszaigazolással. Sopronbánfalvi Kolostor Meditációs és Elvonulási Központ 4 ****, és még több luxus vagy különleges ház ajánlatai. Az Erhardt Panzió **** (4+ vendégház) kiváló.

Kisebb kedves panziók és komoly wellness hotelek vannak a körzetben. Hotel Drescher, Das Mittelpunkt, Das Schmidt Privathotel, Landhaus Pannonia, az am Greiner kevéssé kedvelt, a Polus panzió és a Seehotel Rust sokak kedvencei. Sopron 8-10 km-es távolsága tényleg egy kellemes kerékpáros út. Apartman (kiadós lakás és szoba), kis vendégházak,kellemes wellness felüdülés, kerékpártúrák szép környezetben. Nyaralás helyszínnek ideális pároknak és családoknak egyaránt.

A tó só koncentrációja 33-szorosa a Balatonénak, igazi alföldi, síkvidéki sóstó. Hosszúsága 35, szélessége 7-15 kilométer, tengerszint feletti magassága 114 méter. Magyarország északnyugati határa mentén, Sopron közelében található.

Területén Ausztria és Magyarország osztozik, nagyobbik része osztrák terület. A tó partvidéke a magyarországi Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz és az osztrák Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Parkhoz tartozik. A tó nevét adó „fertő” szó jelentése mocsaras, agyagos, sáros hely, a 337 négyzetkilométeres tó magyar részen elnyúló vízfelületének 4/5-ét, az osztrákénak felét ma nád fedi. 2001. decembere óta a Fertő-táj, és ennek részeként a Fertő tó az UNESCO világörökség részét képezi.

Fertő-tóA tó környékét már az újkőkorban lakták. A rómaiak Pelso név alatt ismerték, melyet a Balatonra alkalmaztak. A rómaiak idejében virágzó élet folyt itt, amit számos építménymaradvány és temető bizonyít. A római határőr katonák a Fertőrákos és Fertőmeggyes között épített Mithras-barlangban a perzsa Napisten számára emeltek oltárt. A tó német Neusiedl elnevezése a tatárjárás után betelepített német telepesekre utal. A legenda szerint Galerius császár a 4. században kiszáríttatta a tavat, ám az csakhamar újra megtelt vízzel. A tó gyakori áradása és apadása több oklevélben nyomon követhető. A 14. században még vámot szedtek rajta. A 19. században a nagy szárazság miatt kiszáradt, a fennmaradt iszap pedig annyira telítődött vízzel, hogy veszélyes volt járni benne. A tómeder 1869-ig teljesen száraz volt, minek következtében felszántották és gazdasági épületeket emeltek benne. A kiszáradás után a tó belsejében sók keletkeztek, a keleti parton virágzó szikport a lakók összesöpörték és szappant készítettek belőle. A kiszáradás idején nem volt ritka a délibáb jelensége sem. Határ menti tóvá a trianoni békeszerződés értelmében vált.

A tó földtanilag a Kisalföldhöz tartozik, míg a tótól keletre húzódó táj kisebb szikes és sós tavaival, homokos síkságaival inkább az Alföldre hasonlít. A nyugati partot szegélyező dombsor a Soproni-hegység nyúlványa. A dombvonulatot követő szikes rétek a Hanság égerlápjaiba vezetnek át. A tavat egyetlen igazi folyó táplálja, a Vulka.

A Fertő-tó lefolyástalan vizében és iszapjában magas a nátrium koncentrációja, emiatt vize erősen lúgos és sós, iszapja gyógyhatású, keleti partja viszont szikesedik. Így kiterjedése folyton változik. A történelem során többször kiszáradt, 100-120 évenként a vize olykor teljesen eltűnik, és arra szintén volt már példa, hogy Balaton méretűre duzzadva öt falut nyelt el. Viharos szél idején nem ritkán ferde a vízállása.

A Fertő-tói nádrengeteg európai jelentőségű madárparadicsom, vonulási időszakban szinte minden európai vízimadár fajt megtalálunk itt. Mind a fészkelő, mind az átvonuló madárfajok számát és mennyiségét tekintve a Kárpát-medence egyik legjelentősebb madár élőhelye tehát. A nádasban költ a nagy kócsag, de itt fészkel a vörös gém és a kanalasgém, ahogy a nyári lúdat és az üstökösrécét megtaláljuk. A ragadozó madarak közül a barna rétihéja és a rétisas jellemző a tájra. A nádi énekesmadarak közül legjellegzetesebb a sitke, melynek legnagyobb állománya költ itt.

A Fertő tónak nemcsak madárvilága jelentős, növényvilága egyedülálló az egész Földön. A tó partját nagy kiterjedésű nádasok szegélyezik, olyan, főként sókedvelő növények települtek ide, melynek tagjai között számos faj egyedül itt fordul elő. Ezek általában tengerparti növények, sásfélék, nád, káka és a boszorkánygyűrűket építő fésűshínár.

A tóban harmincféle hal él. A ponty, a csuka mellett nagyszámú kárász, compó, dévérkeszeg, sügér, réti csík, süllő és garda.

A tó közvetlen környéke kedves, változatos táj. Északon a Lajta-hegység nyúlványai, kelet felé síkság övezi, a Fertő-menti lankás lejtőket pedig szőlők borítják, hisz a környék szőlőtermelésére a tó igen kedvező hatással van. Vize és nagy mennyiségű laza iszapja jelentős hőmennyiséget képes felhalmozni, ami mérsékli a környék levegőjének hőmérséklet ingadozásait.

A természeti értékek megismerésére több bemutatóhelyen lehetőséget nyújtanak. Ilyenek a sarródi Kócsagvár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park (természetvédelmi terület) igazgatóságának központja, az Osli melletti Eszterházy-madárvárta, az öntésmajori és a fertőújlaki bemutatóhely. A területet ezenfelül tanösvényeken szintén bejárhatjuk. A tó sajátos szépségét sétahajókkal, kenutúrákkal felfedezhetjük.

Ásványmúzeum van Fertőrákoson, illetve Vasfüggöny Múzeum.

A tó egyetlen magyarországi üdülőtelepét Fertőrákosról közelíthetjük meg. A sekély víz a fürdőzőknek csaknem meleg, kellemes strandlehetőséget kínál. A Fertő-medencében gyakoriak az erős szelek, így a vitorlások és szörfösök felkereshetik a helyet. A Fertő és a Rákos patak csatornája pedig a horgászokat várja.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek az útvonal tervezéshez, kirándulás ötletekhez:
[geo_mashup_map]

Extrém sportok (veszélyes!) videó:

Hotel és olcsó szállás keresés a Fertő tó mellett, az EU-ban mégis szinte belföldön. Szállodák és panziók a térségben, képek és árak Ausztria határvidékén.

2 hozzászólás a(z) “Fertő tó és környéke szálláshely: hotel és panzió foglalás” bejegyzéshez

  1. Krisztina Szerző

    Hegykőn van olcsóbb szállás is, ~ 3500 Ft kőházban kiadó szoba és apartman ill. például panzió szoba reggelivel is, illetve kemping (sátorhely és lakókocsi) lehetőség: http://hegyko.hu/szallas

    Ausztriában 26-30 euró/fő egy olcsó szállás a tónál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.