Fertő tó és környéke szálláshely: hotel és panzió foglalás

Fertő-tó

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók | Környéke

Ahogy a helyeik nevezik, Fertő (németül: Neusiedler See) Közép-Európa harmadik legnagyobb, a Balaton után a második legkönnyebben felmelegedő tava. Az osztrák vendégek körében egy felkapott és elit üdülőhely. Méltán választják sokan hosszú évtizedek óta nyaralóhelynek vagy hosszú hétvégi wellness kikapcsolódás célpontul ezt a kistérséget.

A St. Martins Therme & Lodge 4**** – a Fertő tó mellett ITT: egy kiváló 4 csillagos luxus szálloda. A magas árakért cserében igazán magas szintű wellness szolgáltatást kapunk.

Szálláshely foglalás olcsótól a luxusig (árak keresése és összehasonlítása): Ausztria (Mörbisch am See): Szállás Ausztria ITT, a térség. – Keresse ki a leginkább megfelelő ajánlatot, és utána innen a piros linkről kezdve kezdje el a foglalást! Fertő-Hanság Nemzeti Park hotelek, turista vendégházak.

Kiemelten kedvelt, jó szállások: Sopron szállás, a Fertő tó mellett itt. Még több vendég élménybeszámoló a szálloda és kiadó apartman lehetőségekről. Szálláskereső, szoba választó akciós ajánlatokkal azonnali visszaigazolással. Sopronbánfalvi Kolostor Meditációs és Elvonulási Központ 4 ****, és még több luxus vagy különleges ház ajánlatai. Az Erhardt Panzió **** (4+ vendégház) kiváló. A szép luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel az egész világból, nem kizárólag Európából.

Fontos, turisztikailag kiemelhető települések a térségben szállás ajánlóval Magyarországon és Ausztriában: Sopron, Fertőmeggyes, Pátfalu, Hegykő, Ruszt, Illmic, Fertőd, Feketeváros, Boldogasszony – Frauenkirchen, Fertőrákos, Fertőszéplak és Hidegség.

Kisebb kedves panziók és komoly wellness hotelek vannak a körzetben. Hotel Drescher, Das Mittelpunkt, Das Schmidt Privathotel, Landhaus Pannonia, az am Greiner kevéssé kedvelt, a Polus panzió és a Seehotel Rust sokak kedvencei. Sopron 8-10 km-es távolsága tényleg egy kellemes kerékpáros út. Apartman (kiadós lakás és szoba), kis vendégházak,kellemes wellness felüdülés, kerékpártúrák szép környezetben. Nyaralás helyszínnek ideális pároknak és családoknak egyaránt.

Útleírás, útikalauz, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

A tó só koncentrációja 33-szorosa a Balatonénak, igazi alföldi, síkvidéki sóstó. Hosszúsága 35, szélessége 7-15 kilométer, tengerszint feletti magassága 114 méter. Magyarország északnyugati határa mentén, Sopron közelében található.

Területén Ausztria és Magyarország osztozik, nagyobbik része osztrák terület. A tó partvidéke a magyarországi Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz és az osztrák Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Parkhoz tartozik. A tó nevét adó „fertő” szó jelentése mocsaras, agyagos, sáros hely, a 337 négyzetkilométeres tó magyar részen elnyúló vízfelületének 4/5-ét, az osztrákénak felét ma nád fedi. 2001. decembere óta a Fertő-táj, és ennek részeként a Fertő tó az UNESCO világörökség részét képezi.

Fertő-tóA tó környékét már az újkőkorban lakták. A rómaiak Pelso név alatt ismerték, melyet a Balatonra alkalmaztak. A rómaiak idejében virágzó élet folyt itt, amit számos építménymaradvány és temető bizonyít. A római határőr katonák a Fertőrákos és Fertőmeggyes között épített Mithras-barlangban a perzsa Napisten számára emeltek oltárt. A tó német Neusiedl elnevezése a tatárjárás után betelepített német telepesekre utal. A legenda szerint Galerius császár a 4. században kiszáríttatta a tavat, ám az csakhamar újra megtelt vízzel. A tó gyakori áradása és apadása több oklevélben nyomon követhető. A 14. században még vámot szedtek rajta. A 19. században a nagy szárazság miatt kiszáradt, a fennmaradt iszap pedig annyira telítődött vízzel, hogy veszélyes volt járni benne. A tómeder 1869-ig teljesen száraz volt, minek következtében felszántották és gazdasági épületeket emeltek benne. A kiszáradás után a tó belsejében sók keletkeztek, a keleti parton virágzó szikport a lakók összesöpörték és szappant készítettek belőle. A kiszáradás idején nem volt ritka a délibáb jelensége sem. Határ menti tóvá a trianoni békeszerződés értelmében vált.

A tó földtanilag a Kisalföldhöz tartozik, míg a tótól keletre húzódó táj kisebb szikes és sós tavaival, homokos síkságaival inkább az Alföldre hasonlít. A nyugati partot szegélyező dombsor a Soproni-hegység nyúlványa. A dombvonulatot követő szikes rétek a Hanság égerlápjaiba vezetnek át. A tavat egyetlen igazi folyó táplálja, a Vulka.

A Fertő-tó lefolyástalan vizében és iszapjában magas a nátrium koncentrációja, emiatt vize erősen lúgos és sós, iszapja gyógyhatású, keleti partja viszont szikesedik. Így kiterjedése folyton változik. A történelem során többször kiszáradt, 100-120 évenként a vize olykor teljesen eltűnik, és arra szintén volt már példa, hogy Balaton méretűre duzzadva öt falut nyelt el. Viharos szél idején nem ritkán ferde a vízállása.

A Fertő-tói nádrengeteg európai jelentőségű madárparadicsom, vonulási időszakban szinte minden európai vízimadár fajt megtalálunk itt. Mind a fészkelő, mind az átvonuló madárfajok számát és mennyiségét tekintve a Kárpát-medence egyik legjelentősebb madár élőhelye tehát. A nádasban költ a nagy kócsag, de itt fészkel a vörös gém és a kanalasgém, ahogy a nyári lúdat és az üstökösrécét megtaláljuk. A ragadozó madarak közül a barna rétihéja és a rétisas jellemző a tájra. A nádi énekesmadarak közül legjellegzetesebb a sitke, melynek legnagyobb állománya költ itt.

A Fertő tónak nemcsak madárvilága jelentős, növényvilága egyedülálló az egész Földön. A tó partját nagy kiterjedésű nádasok szegélyezik, olyan, főként sókedvelő növények települtek ide, melynek tagjai között számos faj egyedül itt fordul elő. Ezek általában tengerparti növények, sásfélék, nád, káka és a boszorkánygyűrűket építő fésűshínár.

A tóban harmincféle hal él. A ponty, a csuka mellett nagyszámú kárász, compó, dévérkeszeg, sügér, réti csík, süllő és garda.

A tó közvetlen környéke kedves, változatos táj. Északon a Lajta-hegység nyúlványai, kelet felé síkság övezi, a Fertő-menti lankás lejtőket pedig szőlők borítják, hisz a környék szőlőtermelésére a tó igen kedvező hatással van. Vize és nagy mennyiségű laza iszapja jelentős hőmennyiséget képes felhalmozni, ami mérsékli a környék levegőjének hőmérséklet ingadozásait.

A természeti értékek megismerésére több bemutatóhelyen lehetőséget nyújtanak. Ilyenek a sarródi Kócsagvár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park (természetvédelmi terület) igazgatóságának központja, az Osli melletti Eszterházy-madárvárta, az öntésmajori és a fertőújlaki bemutatóhely. A területet ezenfelül tanösvényeken szintén bejárhatjuk. A tó sajátos szépségét sétahajókkal, kenutúrákkal felfedezhetjük.

Ásványmúzeum van Fertőrákoson, illetve Vasfüggöny Múzeum.

A tó egyetlen magyarországi üdülőtelepét Fertőrákosról közelíthetjük meg. A sekély víz a fürdőzőknek csaknem meleg, kellemes strandlehetőséget kínál. A Fertő-medencében gyakoriak az erős szelek, így a vitorlások és szörfösök felkereshetik a helyet. A Fertő és a Rákos patak csatornája pedig a horgászokat várja.

Budapest és Fertőrákos távolsága kb. 215 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő így kb. 2 óra 25 perc autópályákon haladva. Mellékutakon (jelenleg fizetős autópályán kívül) haladva 3 óra 25 perc (220 km).

A környék zoomolható térképe, útvonalak keresése, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

A korcsojázás nem extrém sport, nem is mindig veszélyes:

A jégvitorlázás szépsége is kétségtelen. Legyünk mindig felkészültek, és túl sok kockázatot ne vállaljunk feleslegesen. Vigyázat! Csúszik.

Időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom: www.wetter.at/wetter/oesterreich/burgenland/moerbisch-am-see.

Hotel és olcsó szállás keresés a Fertő tó mellett, az EU-ban mégis szinte belföldön. Szállodák és panziók a térségben, képek és árak Ausztria határvidékén.

2 thoughts on “Fertő tó és környéke szálláshely: hotel és panzió foglalás

  1. Krisztina Szerző

    Hegykőn van olcsóbb szállás is, ~ 3500 Ft kőházban kiadó szoba és apartman ill. például panzió szoba reggelivel is, illetve kemping (sátorhely és lakókocsi) lehetőség: http://hegyko.hu/szallas

    Ausztriában 26-30 euró/fő egy olcsó szállás a tónál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.