Valle d’Aosta völgyek, és környéke

Aki kirándulásra vagy igazi pihenésre vágyik, annak eszményi környezetet jelentenek Piemonte csodaszép alpesi völgyei. Itt rendezték meg 1997-ben a sívilágbajnokságot. Júliusban és augusztusban a téli sportok izgalmai a túrázás csendesebb örömeinek adnak helyet ezen a szépséges vidéken, ahol gleccserek, tiszta tengerszemek és hegyi csermelyek, fenyőerdők meg zöldellő mezők követik egymást. A vidék legszebb helye a Valle d’Aosta. Itt törnek az ég felé Európa leg magasabb csúcsai: a Mont Blanc, Monté Rosa és a Cervino (Matterhorn). A tájegység székvárosa, Aosta már a római időkben fontos szerepet játszott. A várost római falak övezik, és északnyugati sarkában, a római színházban még a díszletek is ránk maradtak. Augustus császár az „Alpok Rómájának” nevezte Aostát, s az ő diadalíve őrzi a város főbejáratát.

A középkorra a székesegyház és a kisebb templomok emlékeztetnek. A Sant’Orso (a városfalakon kívül, a Via Sant’Orsón) a legérdekesebb, amely építészetileg a gótika és a román különös keveréke. Szent Orsó – ő térítette meg a völgy első keresztényeit – az oltár alatt van eltemetve. Ne hagyják ki a 12. századi kerengő szokatlan formájú faragott oszlopait.

Aostától délkeletre sok szép kastélyt találnak a völgyben, közülük is kiemelkedik Fénis és Issogne várkastélya. Verres ura, Giorgio de Challant adott megbízást az utóbbi felépítésére 1497-ben. Az uraság lakosztályában szép falikárpitok, ékszerek és bútorok csodálhatók meg.

Torinótól délkeletre hullámzó dombok és hosszú völgyek formálják a táj képét. Piemontének ez a része valamelyest Toscanára emlékeztet. Torinóból induljanak el Alba felé az autósztrádán. Ha van rá idejük, álljanak meg Brában s tekintsék meg a település szép barokk templomát, a Sant’Andreát, valamint a Casa Traversának nevezett gótikus épületet. A La Mórra kisvárost övező dombokon, Brától 10 km-re terem Olaszhon egyik legjobb bora, a Barolo. Grinzane Cavourban La Mórra és Alba között találják a Castello Cavourt. A lenyűgöző 13. századi építmény várura Cavour grófja volt, jelenleg bormúzeum.

Alba régóta az ínyencek Mekkája, mivel errefelé nő a híres fehér szarvasgomba. A ritka finomsággal elkészített étkek a város októberi vásárának egyik fő attrakcióját képezik. Alba szép 15. század végi gótikus katedrálisában a 16. századi kórus faberakásai érdemelnek külön említést.

Ínyük további kényeztetésére menjenek el Astiba. A város annak a völgynek a közepén fekszik, ahol más híres borokkal együtt az Asti Spumante terem. Szépek a nagyszerű gótikus székesegyház faragott kapubélletei és rózsaablakai. A város középkori műemlékei közül legérdekesebb a közeli San Pietro-keresztelőkápolna.

Valle d'Aosta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük