Ókori kikötő, házak / üdülés Róma

Ostia Antica városát az i. e. 4. század körül alapították, hogy megerősített falaival védjék a Tiberis torkolatát. Később ez lett Róma kereskedelmi és hadikikötője. Constantinus idejére a római középosztály és az alsóbb néprétegek laktak itt. Ostia romjai Pompejivel versengve rendkívül érzékletesen szemléltetik egy ókori itáliai város elrendezését. Az itt feltárt lakóházak bepillantást engednek a római szegények életébe. Mindegyik téglából épült háztömb négyemeletes volt számtalan apró helyiséggel, s némelyik a 15 m magasságot is elérte. A helyiségek ablakait inkább csillámkő fedte üveg helyett. A domus, a Pompejiben megszokott, egyszintes, tehetősek számára emelt épülettípus nagyon ritka Ostiában. A római színház, melyet Septimius Severus bővíttetett ki 2700 férőhelyesre a 2. században, jelenleg a Teatro di Roma nyári rendezvényeinek ad otthont.

A Lido di Ostia közkedvelt és ezért zsúfolt tengerparti üdülőhely. A naturistáknak kb. 8 km-t kell délnek hajtaniuk, hogy a Tor Vaianica kellemes strandján kilubickolhassák magukat.

Egy konkrét utazási ajánlat, ami a fentieket szépen átjárja. Róma és környéke nagyon érdekes célpont télen és nyáron egyaránt.

Elképesztően fejlett és bölcs megoldások voltak többezer évvel ezelőtt, amit talán a huszonegyedik században sikerül újra meghaladnunk, amihez a klímaváltozás (katasztrófa) és gazdasági válságok sora kell, mert annyira elkényelmesedtünk, hogy alapvető fogalmaknak sem járunk utána. Példul Domus: en.wikipedia.org/wiki/Domus. A különböző típusú vidéki és városi házak fejlődését az általános iskolás kortól folyamatosan oktatni kellene. A zseniális régi, természetközeli megoldásokat gyakran érdemes a mai csúcstechnológiával kiegészíteni, és akkor a jövő, a fenntartható fejlődés megérkezik.Ostia Antica

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.