Róma és környéke múzeumok, látnivalók

Járják be az ősi városokat, a szépséges kertek között megbúvó villákat, helyreállított kolostorokat, majd látogassanak el az etruszk nekropoliszokba, hogy képet alkothassanak maguknak egy letűnt világról.

A fasiszták azzal dicsekedtek, hogy ők ápolják leghívebben az ókori Róma emlékét. Hivatalos művészetük a római nagyság másolására törekedett. A Foro Italico kövezetét és falait római stílusú mozaikok borítják. A nagyra törő sportközpont 1931-ben épült meg Rómától északnyugatra. Az EUR – Esposizione Universale di Roma – a várostól nyugatra terül el. Mussolini ezt szánta a fasiszták kirakatának. Zömök, négyszögletes oszlopok sorakoznak itt a Palazzo della Civiltá del Lavorón (Róma népe csak „négyszögletes Colosseum” gyanánt emlegeti). A Foro Italico Stadio Olimpicóját 60 óriási atlétaszobor díszíti. Merev vonalak és látványos tömeg jellemzik az EUR St. Pietro e St. Paolo templomát. A fasizmus esztétikája valóban alkalmas volt hatáskeltésre, jobbára azonban csak a hamis nagyság pózaiig jutott el. A városrendezők bent a városban könyörtelenül lebontottak műemléknegyedeket, mivel megvetették a „sötét” középkort, s a Róma szívében futó diadalúttal dicsőítették a rendszer új sasait.

Ebből a szempontból még az EUR okozta a legkevesebb kárt, mivel a fasiszta éra előtt a terület lakatlan volt. A városon belül sokkal több minden esett áldozatul a Duce erőszakos városrendezésének. 1938-ban Mussolini hozzáfogott, hogy Marcello Piacentini tervei alapján nagyszerű harmadik Rómát alkosson a császárváros és a reneszánsz település nyomdokain. 1942-ben szándékoztak megünnepelni a fasizmus 20 éves évfordulóját, az ünnepséget azonban meghiúsította a második világháború, s a terveknek csak egy része valósult meg. Az 1950-es években újabb épületekkel egészült ki a negyed, kormányhivatalok és múzeumok költöztek ide, s az EUR lassan kertvárossá fejlődött.

Visszás építészeti érdekessége mellett az EUR több érdekes múzeumnak ad otthont. Itt találják többek között az újjáépített Museo Preistorico Etnograficót (őskori és néprajzi múzeum). A Museo della Civiltá Romana. Róma várostörténetét mutatja be. Itt állították ki a híres plastico di Romát, a Constantinus kori Róma makettjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük