Róma és környéke múzeumok, látnivalók

Járják be az ősi városokat, a szépséges kertek között megbúvó villákat, helyreállított kolostorokat, majd látogassanak el az etruszk nekropoliszokba, hogy képet alkothassanak maguknak egy letűnt világról.

A fasiszták azzal dicsekedtek, hogy ők ápolják leghívebben az ókori Róma emlékét. Hivatalos művészetük a római nagyság másolására törekedett. A Foro Italico kövezetét és falait római stílusú mozaikok borítják. A nagyra törő sportközpont 1931-ben épült meg Rómától északnyugatra. Az EUR – Esposizione Universale di Roma – a várostól nyugatra terül el. Mussolini ezt szánta a fasiszták kirakatának. Zömök, négyszögletes oszlopok sorakoznak itt a Palazzo della Civiltá del Lavorón (Róma népe csak „négyszögletes Colosseum” gyanánt emlegeti). A Foro Italico Stadio Olimpicóját 60 óriási atlétaszobor díszíti. Merev vonalak és látványos tömeg jellemzik az EUR St. Pietro e St. Paolo templomát. A fasizmus esztétikája valóban alkalmas volt hatáskeltésre, jobbára azonban csak a hamis nagyság pózaiig jutott el. A városrendezők bent a városban könyörtelenül lebontottak műemléknegyedeket, mivel megvetették a „sötét” középkort, és a Róma szívében futó diadalúttal dicsőítették a rendszer új sasait.

Ebből a szempontból még az EUR okozta a legkevesebb kárt, mivel a fasiszta éra előtt a terület lakatlan volt. A városon belül sokkal több minden esett áldozatul a Duce erőszakos városrendezésének. 1938-ban Mussolini hozzáfogott, hogy Marcello Piacentini tervei alapján nagyszerű harmadik Rómát alkosson a császárváros és a reneszánsz település nyomdokain. 1942-ben szándékoztak megünnepelni a fasizmus 20 éves évfordulóját, az ünnepséget azonban meghiúsította a második világháború, és a terveknek csak egy része valósult meg. Az 1950-es években újabb épületekkel egészült ki a negyed, kormányhivatalok és múzeumok költöztek ide, és az EUR lassan kertvárossá fejlődött.

Visszás építészeti érdekessége mellett az EUR több érdekes múzeumnak ad otthont. Itt találják többek között az újjáépített Museo Preistorico Etnograficót (őskori és néprajzi múzeum). A Museo della Civiltá Romana. Róma várostörténetét mutatja be. Itt állították ki a híres plastico di Romát, a Constantinus kori Róma makettjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük