Trieszt környékének látnivalói, kirándulóhelyei

Trieszt környékének látnivalói, érdekes települései

Nem titok, hogy én ebben a térségben szeretek nyaralni. Vonz a történelmi múlt, a mediterrán táj, a több nyelvű határvidék egyaránt. Közelsége és olcsósága is kiemeli, de a szép kirándulóhelyek magas száma miatt is érdemes több éven keresztül ezt a térséget választani családdal, kettesben vagy egyéni utazóként.

Amit rengetegszer hallottam, és autóval is ott hajtottam el mellettün sokszor, az a híres Lipicai-ménes, Kobilarna Lipica – Lipica Stud Farm, nyugodtan kimondható, hogy híresebb és idősebb mint sok autó-márka. Akit érdekelnek a lovak, az itt megtalálja a számítását Szlovániában: www.lipica.org. A szállás (Hotel Maestoso Lipica) és élmény ajánlat is csábító. Ebben a térségben nem véletlenül nem ez az egyetlen csodás szállás és lovaglás lehetőség egyben. A tájkép csodálatos, legelők, erdők, gyümölcsösök váltják egymást, és még sok a szinte érintetlen táj. Lipicai ménes

Trieszt egy kikötőváros Észak-Olaszországban, a Friuli-Venezia-Giulia régió központja. A térségnek egyedi színt ad a szláv, germán és latin kultúrák keveredése. Fedezzük fel a környék legfőbb nevezetességeit!

A hófehér falaival és díszes parkjával meseszerűnek tűnő Miamare-kastély (Castello di Miramare) 8 km-re található a várostól. Az isztriai márványból épült falak között múzeum működik. Érdekesek az egykori házigazda, Miksa herceg (Ferenc József testvére) szobái, ugyanis – katonai rangját idézve – hajókabinra emlékeztetnek. Megtekinthető többek között az épület történetét mutató kiállítás, egy 20. századi szoba, a trónterem és Sarolta, a feleség zeneszobája. A 22 hektáros kertet Miksa tervezte, és mindmáig igazi ritkaságok láthatók benne, például egy lótuszvirágos tó. Szintén figyelemre méltó a bronzszobor-gyűjtemény. A hercegi házaspár boldogan élt itt, azonban nem sokkal később elfoglalták a mexikói trónt – és három esztendőnyi uralkodás után hadbíróság végezte ki őket.

A Grotte Giante valóban hatalmas méretekkel rendelkezik: 167 méter hosszú, 76 méter széles és főterme 98 éter magas. A tízmillió éves barlang bekerült a Guiness-rekordok könyvébe! A legmagasabb cseppkő 150 ezer év alatt érte el mai, 12 méteres magasságát – és még tovább növekedhet. A túrához meleg öltözék és stabil cipő ajánlott, mivel a legmélyebb ponthoz meglehetősen meredek 500 lépcsőfok vezet. Mindössze 14 kilométerre fekszik Trieszttől.

Lélegzetelállító kilátást kínálnak a hajókirándulások: Trieszt és Grado között rendszeresen indulnak járatok a Linea Marittima hajóin. Az út része a gradói strand meglátogatása: az aranyló homokkal borított, hosszan elnyúló part egyszerűen kihagyhatatlan. Vitorlázók önállóan is útra kelhetnek, a Trieszttől mindössze 3 kilométerre fekvő Muggia ideális kikötő/pihenőhely. Ősszel a környéken rendezik meg a Barcolanát, a világ legnagyobb regattáját – egy ilyen rangos eseményen egyszerű nézőnek lenni sem éppen utolsó élmény!

Félóra alatt elérhető Duino. A meredek szirtfokon álló vár az egykor postaszolgálatot üzemeltető Thurn und Taxis hercegi családé, a 2000-es évek elején nyitották meg a turisták előtt. A látogatható rész 18 teremből és a kápolnából áll. A berendezés egyik különlegessége a hangszergyűjtemény, köztük egy zongora, amelyen Liszt Ferenc játszott. Érdemes időt szánni a kertekre és az 1,7 kilométeres Rilke-sétányra (Sentiero Rilke), amely a sziklákon keresztülhaladva köti össze Sistianát és a várat. A névadó szimbolista költő itt alkotta meg „Duinói elégiák” versciklusát. A hagyomány szerint – követi minőségben – Dante egykor szintén a város vendége volt. Ha érdekelnek a katedrálisok és a szakrális kincsek, utazz el Goriziába! (Körülbelül egy-másfél órás vezetés.) A jezsuita templom a 17. században, a székesegyház a 14. században épült, de 1927-ben felújították. Legnagyobb értékei a kora újkori angyalfreskók, valamint a középkori liturgikus arany- és ezüstkincsek.

A várostól picit messzebb (nagyjából 50 km-re) terül el a colliói dombvidék, amelyet a borkedvelők mindenképpen keressenek fel. Az itt termesztett fehérborok az ország legjobbjainak számítanak, és DOC, valamint DOCG minősítéssel rendelkeznek. A környék bejárása nagyszerű program, ha azonban energiatakarékosabb megoldást keresel, a központban (Enoteca di Cormòns-ban) megkóstolhatod a kínálatot. Szeptember 8. és 11. között rendezik Udinében „a Friuli DOC” fesztivált a bor és egyéb helyi specialitások tiszteletére.

Amiket még kiemelnék, hiszen fontos útvonalon vannak, és 2-4 éjre egy olcsó kempingjük mindenkinek elérhető áron van (10-12 euró/fő/éj) a szlovén határmenti városka Nova Gorica, vele szemben található az Isonzó-folyó (Soča) másik partján az olasz Gorizia, akik a csodás folyó mentén tovább haladnak fölfelé, azok meg is mártózhatnak a kristálytiszta vízben, és néhány szikláró csobbanásra is beállhatnak a helyi fiatalok közé a szlovén Kanal-ban, ahol szintén találunk olcsó kempinget. Monfalcone a főszezonban már drága lehet, de érdemes egyszer ott is körbenézni. A szlovén tengerparti Ankaran 22 km távolságra van. Kozina kevesebb mint 17 km, ahol már három alkalommal is megpihentünk, illetve egyszer az volt a bázisunk egy 4 napos villám nyaraláson.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük