Bari környéke látnivalói, útikalauz

Útikalauz Bari környékén

Ha egynapos kirándulás keretében meg kívánják ismerni Apulia izgalmas építészeti emlékeit, kezdjék 18 kilométerrel Baritól nyugatra, Bitontóban, az olívaolaj-termelés központjában. A híres székesegyház 1175 és 1200 között épült, s az apuliai román stílus szinte legtökéletesebb példája. A gyönyörű homlokzat rózsaablaka elegánsan faragott kapu fölött díszlik, amelyet az elmaradhatatlan oroszlánok fognak közre. A kapu fölötti pelikán Jézus jelképe, mivel a középkorban úgy hitték, hogy a pelikán önvérével táplálja fiókáit. Bitonto szép óvárosa is megérdemli, hogy ellátogassanak ide Bariból. Ruvo di Puglia városa 18 kilométerrel van még nyugatabbra; a római korban, amikor híres volt fazekasáruiról, Rubinak nevezték. A 13. századi Duomót a 17. században megnagyobbították, hogy elférjenek a barokk oldalkápolnák, s noha a restauráció eredeti román kori arányaira zsugorította össze a belső teret, megmaradt a széles barokk homlokzat, ami meglehetősen zömök külsőt kölcsönöz a templomnak. Szerencsére a homlokzat középkori faragványai jobbára megmaradtak teljes szépségükben, s ügy vélik, hogy a legfelül trónoló figura a mindenütt jelen lévő II. Frigyest ábrázolja. A közeli Chiesa dél Purgatorióban római kövek találhatók. Ruvo kitűnő Museo Archeologico Jaltája a rubi fazekasságnak állít emléket; az i.e. 5—3. századból származó leleteket a közeli nekropoliszból ásták ki Ruvótól 30 kilométerre nyugatra, egy dombtetőn magasodik a Castel dél Monté. A kastélyt a római Colosseumhoz hasonlóan kora építészeti törekvéseinek foglalataként szokás emlegetni. A nyolcszögletű, kétemeletes épület nyolc gótikus toronnyal rendelkezik, s érdekes módon a főbejáratot egy római diadalív ékesíti. A történészek véleménye eltér, vadászkastélynak vagy előretolt állásnak szánta-e II. Frigyes a kis erődítményt, abban azonban valamennyien egyetértenek, hogy a király 1249-ben itt adta nőül lányát, Violantát Riccardóhoz, Caserta grófjához. 1266-ban aztán a kérlelhetetlen I. Anjou Károly ide záratta be Manfréd védtelen fiait atyjuk tragikus beneventói csatavesztése és önkéntes halála után. A kastély menedékül szolgált Adria közeli kisvárosa nemesi családjainak az 1665-ös dögvész idején, később azonban elnéptelenedett. A lakatlan épületbe útonállók és politikai menekültek költöztek. Újjáépítése 1876-ban vette kezdetét. Az építmény baljós titokzatosságát tovább növeli, hogy magá¬nyosan áll egy dombtetőn, ahonnan messzire ellátszik.

Fotó élménybeszámoló ízelítő:
Bari

Bari utca

Barlang, cseppkövek

Egészen másfajta épületek a trullik, ezek a fura, kúp alakú, fehérre meszelt falú paraszti lakok Alberobello faluban, 50 kilométerre Baritól délkeletre. Senki sem tudja, pontosan hogyan alakultak ki (a legrégibbek a 12. századból valók), annyi azonban bizonyos, hogy így nem okozott gondot az otthon bővítése, mindössze újabb trullit kellett felhúzni. Érdekes, hogy a környék modem épületei gyakran a trullik formáit idézik meg. Mostanára sokban ajándékboltot rendeztek be, vagy kiadják őket külföldieknek. Alberobellótól délre Locorotondo hegyi falucskájában szintén elő-fordulnak trullik. Ezenkívül a finom helyi borok központja.

A vidék nevezetességei közé tartozik a Grotte di Castellana. Itt is megtalálják a szokásos ajándékboltokat, maguk a barlangok (20 kilométerrel vissza Alberobellótól Bari felé) azonban valóban fölöttébb érdekesek tavaikkal, üregeikkel és cseppkövekkel sűrűn teletűzdelt mennyezetükkel. A barlang hőmérséklete állandóan ~16°C. A csoportos látogatásokból egy- és három órás barlangtúra között választhatnak az előbbinél egy, az utóbbinál három kilométert kell talpalniuk, s ez esetben a szép Cavema Biancát (Fehér barlang) is láthatják.

Barlang: www.grottedicastellana.it, kiállítás, nyitvatartás és tudnivalók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.