Bari környéke látnivalói, útikalauz tippek

Útikalauz Bari környékén

Bari Dél-Olaszország második legnagyobb városa. Pezsgő élet jellemzi és érdemes rászánni 1-2 teljes napot. A környék felderítésére pedig még többet, Puglia ugyanis bővelkedik a látnivalókban. Az alábbiak áltagosan egyórás autóvezetéssel elérhetők.

A régió több UNESCO Világörökség-helyszínnel büszkélkedhet. Alberobello jellegzetességei a trulló-házak, a trullik, ezek a fura, kúp alakú, fehérre meszelt falú paraszti lakok, amelyek sehol másutt nem fordulnak elő a világon. Kőből, kötőanyag nélkül épültek, állítólag azért, mert egykor az adószedő közeledtével egyszerűen elbontották őket (így ház hiányában nem kellett fizetniük), az építmények kúpos tetejére szerencsét és bőséget hozó szimbólumokat rajzoltak. Alberobello faluban, 50 kilométerre Baritól délkeletre. Senki sem tudja, pontosan hogyan alakultak ki a házak, a legrégibbek kb. a 12. századból való, annyi azonban bizonyos, hogy így nem okozott gondot az otthon bővítése, mindössze újabb trullit kellett felhúzni. Érdekes, hogy a környék modem épületei gyakran a trullik formáit idézik meg. Mostanára sokban ajándékboltot rendeztek be, vagy kiadják őket külföldieknek. Alberobellótól délre Locorotondo hegyi falucskájában szintén elő-fordulnak trullik. Ezenkívül a finom helyi borok központja.

A rendhagyó lakhelyek egyéb példája Matera barlanglakásai, amelyekben már Kr.e. 7000 óta élnek. A 20. század végén nyomortanya volt, az UNESCO-nak köszönhetően azonban gyors fejlődésen ment át, és ma a luxusturizmus egyik kedvelt célpontja. A település mindmáig lakott, mintegy 60 ezer fő él itt. Matera csaknem kétórás utazást igényel, de a néhány eredeti formájukban meghagyott barlang miatt megéri felkeresni a települést: különleges, szinte misztikus hangulat uralja őket.

Az 1240-ben épült Castel del Montét a mértani szabályosság teszi egyedivé: a vár és a sarkaira állított tornyok nyolcszögletűek, a belső udvara szintén, és mindegyik emeleten nyolc helyiséget alakítottak ki. További érdekesség, hogy nem ismerjük rendeltetését: védelmi-katonai célokat nem szolgálhatott, a közelben nincs kereskedelmi útvonal, sőt még konyha, kápolna és istálló sincs benne.

Ha egynapos kirándulás keretében meg kívánják ismerni Apulia izgalmas építészeti emlékeit, kezdjék 18 kilométerrel Baritól nyugatra, Bitontóban, az olívaolaj-termelés központjában. A híres székesegyház 1175 és 1200 között épült, és az apuliai román stílus szinte legtökéletesebb példája. A gyönyörű homlokzat rózsaablaka elegánsan faragott kapu fölött díszlik, amelyet az elmaradhatatlan oroszlánok fognak közre. A kapu fölötti pelikán Jézus jelképe, mivel a középkorban úgy hitték, hogy a pelikán önvérével táplálja fiókáit. Bitonto szép óvárosa is megérdemli, hogy ellátogassanak ide Bariból. Ruvo di Puglia városa 18 kilométerrel van még nyugatabbra; a római korban, amikor híres volt fazekasáruiról, Rubinak nevezték. A 13. századi Duomót a 17. században megnagyobbították, hogy elférjenek a barokk oldalkápolnák, és noha a restauráció eredeti román kori arányaira zsugorította össze a belső teret, megmaradt a széles barokk homlokzat, ami meglehetősen zömök külsőt kölcsönöz a templomnak. Szerencsére a homlokzat középkori faragványai jobbára megmaradtak teljes szépségükben, és ügy vélik, hogy a legfelül trónoló figura a mindenütt jelen lévő II. Frigyest ábrázolja. A közeli Chiesa dél Purgatorióban római kövek találhatók. Ruvo kitűnő Museo Archeologico Jaltája a rubi fazekasságnak állít emléket; az i.e. 5—3. századból származó leleteket a közeli nekropoliszból ásták ki Ruvótól 30 kilométerre nyugatra, egy dombtetőn magasodik a Castel dél Monté. A kastélyt a római Colosseumhoz hasonlóan kora építészeti törekvéseinek foglalataként szokás emlegetni. A nyolcszögletű, kétemeletes épület nyolc gótikus toronnyal rendelkezik, és érdekes módon a főbejáratot egy római diadalív ékesíti. A történészek véleménye eltér, vadászkastélynak vagy előretolt állásnak szánta-e II. Frigyes a kis erődítményt, abban azonban valamennyien egyetértenek, hogy a király 1249-ben itt adta nőül lányát, Violantát Riccardóhoz, Caserta grófjához. 1266-ban aztán a kérlelhetetlen I. Anjou Károly ide záratta be Manfréd védtelen fiait atyjuk tragikus beneventói csatavesztése és önkéntes halála után. A kastély menedékül szolgált Adria közeli kisvárosa nemesi családjainak az 1665-ös dögvész idején, később azonban elnéptelenedett. A lakatlan épületbe útonállók és politikai menekültek költöztek. Újjáépítése 1876-ban vette kezdetét. Az építmény baljós titokzatosságát tovább növeli, hogy magá¬nyosan áll egy dombtetőn, ahonnan messzire ellátszik.

Fotó élménybeszámoló, utazás ízelítő képek:
Bari
Bari utca
Barlang, cseppkövek

A vidék nevezetességei közé tartozik a Grotte di Castellana. Itt is megtalálják a szokásos ajándékboltokat, maguk a barlangok (20 kilométerrel vissza Alberobellótól Bari felé) azonban valóban fölöttébb érdekesek tavaikkal, üregeikkel és cseppkövekkel sűrűn teletűzdelt mennyezetükkel. A barlang hőmérséklete állandóan ~16°C. A csoportos látogatásokból egy- és három órás barlangtúra között választhatnak az előbbinél egy, az utóbbinál három kilométert kell talpalniuk, és ez esetben a szép Cavema Biancát (Fehér barlang) is láthatják.

Barlang: www.grottedicastellana.it, kiállítás, nyitvatartás és tudnivalók.

A következő települések szintén egyórás utazással elérhetőek. Ostunit a régió legfestőibb városának tartják. A fallal körbevett óvárost a házak színéről „fehér városnak” nevezik, és szinte teljesen kör alakú. A szűk utcák legtöbbjéről remek kilátás nyílik a tengerre. Érdemes időt szakítani a település legmagasabb pontjára épült, 15. századi katedrálisra. Monopoli fő nevezetessége a 18. századi székesegyház és a kikötő. Egy kis szerencsével láthatod, ahogy a halászok visszatérnek az aznapi fogással. Nagyjából húszperces sétára terül el a környék legjobb strandja, a Lido Cala Paradiso. A környéken mindhárom parttípusra (homokos, kavicsos és sziklás) akad példa. Monopolihoz hasonló élményt nyújt egy másik autentikus kikötőváros, Trani. Séta közben keressétek meg a várat és a székesegyházat! Strandja, a Lido Colonna homokos típusú. A kavicsos Toretta szebb és a kikötőtől egyórás sétára fekszik. Bisceglie változatos partszakaszán mindenki talál kedvére való fürdőhelyet. A Salsello beach nagyon tiszta vizű, köves strand, a sajátos Spiaggia del Macellón pedig lapos sziklákon lehet napfürdőzni. Érdemes figyelni a természetet, ugyanis esténként nagy számban bukkannak fel tarisznyarákok. A kikötő hamisítatlanul hozza az olasz halásztelepülések hangulatát. A helyiek rajonganak a lovakért, így ne lepődj meg, ha pár fogat bukkan fel az utcákon. Kedvelt látnivaló román stílusú székesegyháza: a Santa Margherita és a város egykori erődje, a Castello normanno.

Baritól mintegy 37 kilométerre található a Grotte di Castellana. Ez a cseppkőbarlang különösen szép képződményekkel rendelkezik. Többféle túrából választhatunk, érdemes a hosszabb mellett dönteni, ugyanis csak ez járja be a Grotta Biancát (fehér barlangot), amelyet az együttes leginkább lenyűgöző részének tartanak.

Puglia egyik leghíresebb gasztronómiai kincse a tészta, amelyet hagyományosan az utcán készítettek és szárítottak az asszonyok. Erre mindmáig lehet példát látni. Híresek a tejtermékek, különösen a burrata, vagyis egy tejszínnel töltött sajt. A tenger közelsége miatt a kagylók, sőt a tengeri sünök népszerűségén sem kell meglepődni. És a helyi pizzaspecialitáson sem: az extrém feltét sültkrumplis-virslis.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük