Szicília, a nagy sziget, útikalauz ajánló

A Földközi-tenger közepén ülő sziget valaha az ismert világ központjának számított. Itt sorakoznak legszebb olasz antik és mór műemlékei, amit az útikalauz könyvek részletesen bemutatnak. Olcsó, fapados járatokkal jól elérhető, Wizzair, Ryanair, Alitalia stb. járatokkal egész évben várnak ránk a kedvező ajánlatok, ez igazán dél, nem Olaszország, ez Szicília.

A jobb oldalsó szálláskereső, sok élménybeszámoló és látnivaló leírás cikk, fotó segít ezen a blog-fórumon az eligazodásban.

A természet és a történelem a szembeszökő ellentétek földjévé formálta Szicíliát. Ez a Földközi-tenger legnagyobb szigete, és évszázadokon keresztül az ismert világ középpontjának számított. Különleges földrajzi helyzete kiszolgáltatottá tette a szigetet a külső támadásokkal szemben, egyszersmind oda hatott, hogy a mediterrán civilizációk találkozóhelyévé, Kelet és Nyugat hídjává is lett. Szicília tanúja volt a görög gyarmatvárosok alapításának (i. e. 8-3. század), a mór inváziónak (9-10. század), valamint a normann uralomnak (11-12. század). Ezek voltak legnagyszerűbb korszakai, amikor a part mentén kereskedővárosok létesültek és indultak virágzásnak.

A hódítók rendszerint megmaradtak a partvidéken, mivel a sziget belsejének hegy-völgyes, nehéz terepe elriasztotta őket a további terjeszkedéstől. Szicília vulkanikus sajátságait és földtörténetileg viszonylag fiatal korát máig aktív tűzhányók (vulkán) – az Etna és a Lipari-szigetek vulkánjai – példázzák. A szigeten a mai napig félelmetes földrengések pusztítanak, és az időszakos lávaömlések termékennyé tették a vulkánok alatt elterülő síkságokat.

Szicília sziget térképe

A részleges gazdasági elmaradottság gyökerei a feudális múltba nyúlnak vissza. A sziget belsejének földművelése félfeudális alapokon nyugszik, miközben az ipari termelést visszaveti a hozzá nem értő irányítás.

További szicíliai cikkek, utazás ajánló és élménybeszámolók:
Apartmanok Szicília: kiadó lakások, villák és házak.
Catania: városi szállások és látnivalók
Siracusa: Szirakúza nevezetes helyek és hotelek
Furnari
Avola
Trapani, régi kikötőváros, nagyvárosi szegénységgel
Erice, csodálatos kis történelmi város a hegytetőn.
Marsala, nem a Marson, egy kimondottan kellemes helyen elő vagy utószezonban, amikor jó az időjárás, családosoknak is jó túra és városnézés időtöltés stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük