Poreč nyaralás élmény: üdülés online foglalás és tudnivalók

Egy hely, amiről mindig, mindenki jókat mesélt, akár gyerekként, felnőttként vagy idősként érkezett ide. A mai napig igaz, hogy nagyon széles körben népszerű. Tetszik, ahogy Porei Riviéra néven emlegetik, rászolgált a névre, ami földrajzilag tágabb részen értelmezi, és főszezonban ez lehetővé teszi, hogy kapjuk szálláshelyet online nem sokkal az indulás előtt keresve. Száraz vidék nyáron, de a cudar talajviszonyok ellenére mesés szőlőket, gyümölcsös birtokokat alakítanak ki öntözőrendszerekkel/locsolással, esővíz tározókkal/talajtakarással, kisebb és nagyobb erdőkkel.

Pozitívumok és Negatívumok, Tetszett / Nem tetszett, várjuk a ti véleményeteket, kérdéseiteket itt az blog-fórum hozzászólásokban alul.

Aki nem bír magával, az foglaljon gyorsan, minden hely betelik előre, ahol elfogadható az ár/szolgáltatás érték. Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Poreč és szomszédai, szállás ajánlatok itt – árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek, napi, 4 napos és heti-turnus árak jellemzően.

Éveken át azt vettem észre, amikor egy menő helyről akartam írni, akkor akadályokba ütköztem. Ezek többnyire belső harcok, lelki kínlódások voltak. Megérdemlem-e, megérdemeljük-e ezt, morfondíroztam, néha joggal, máskor minden különösebb ok nélkül.

Az friss 2017-es élménybeszámoló képeket alulra tettem, és még lesz sok, ha sikerül kiválogatni.

2006-ban jártam először Isztrián, magát az utazási blogot 2009 júniusa óta írom, és eljutottam oda, ahová egyből leköltözhettem volna, ha gyorsan jót akarok magamnak. Olyan nyugat-európai szintű életszínvonalat, gazdagságot értek el itt Poreč-ben, ami előtt meg kell hajolni, ahogy 2004-ben a balatonfüredi Tagore sétány környékén érezhettük magunk, úgy lehetünk most itt, hogy örülünk, hogy megtehetjük, hogy ilyen szép helyen nyaralunk, a ‘mi országunkban’.

Kezdem pár kellemetlenséggel:
– itt bizony drága a fagylalt, 8 kuna egy gombóc (na ja 12 gombócnál elég drága… 🙂 )
– csupa német TV adó volt, katasztrófa, hogy hová süllyedt a tévézés minősége: politika, hírek és show-k
– nem árt a nyelvtudás, hiába beszél valaki 5 nyelven (horvát, szlovén, angol, német, olasz), ha nem értünk vele szót
– drága a csábító souvenir, kézműves helyi termék
– egy luxus vacsora éppúgy drága, ahogy egy budapesti 5. kerületi ismert étteremben
– drága a kemping, és így is megtelik minden kellemetlensége ellenére, olykor egy felszerelt és kényelmes apartman akciós árának a duplája
– túl sok a finomság bármerre jársz, és néha a kísértés győz, gyűlnek a kilók
– el kell viselned, hogy itt óriási tömeg van július-augusztusban, mindenféle országból és társadalmi osztályból
– a parkolási időkre és zónára figyelni kell, este az óvárosban találtam helyet, este 22 órától ingyenes reggel 7-ig
– Balesetveszély, kerékpárosok, gyalogosok és motorosok tömege, néhány külső részen rossz minőségű útszakaszok, sokféle vezetési stílus keveredik
– Nem láttam rendőröket, egyedül a városok kívül két motorosrendőrt.
– A kagylókkal és a kövekkel, a rohangálással, az ugrándozással vigyázzunk, érdemes a strand-baleseteket megelőzni.

Kellemes részekből néhány:
– piszok olcsó a bolti dobozos fagylalt, (~ 9 féle íz a Kaufland-ban, 950 g-os=20 gombóc, finom habos, akciósan ~12 kuna, amúgy kb. 17 kuna, nekem a dió-pisztáció-sztracsi hármas volt a befutó)
– Férfi szemmel nézve minden korosztálynak érdemes nyitva tartania a szemét, Európa legszebb lányai, asszonyai és hölgyei itt pihennek, és nyári lenge öltözetükben jobb leülve csodálni őket lélegzet-visszafojtva. Női szemmel nem szoktam nézni. Sok a magányos, egyedülálló nő, ha ez valakinek plusz öröm :), és forró a nyár teljesen józanul is. A horvát férfiak szeretnek sportolni, az eredményeik is mutatják ezt minden szinten, az amatőrtől a VB döntőkig, arany, ezüst és bronzérmeikre méltán büszkék.
– Sokféle nemzet ételeit és italait kóstolhatjuk meg, és könnyen szóba elegyedhetünk másokkal
– Rendezett, tiszta környezet mindenfelé, tartsuk mi is tisztán!
– Sokféle strand és partszakasz: gyorsan mélyülő, köves, kavicsos vagy nudista (illetve parti édesvizes medence hotel illetve kemping része)
– Hajókirándulás és hajóbérlés lehetőség
– Ha itt nem érzed jól magad, akkor benned van a hiba. Elképesztő sokféle lehetőség az elhagyatott sziklás parttól, a szőlő birtokokon át a luxus jachtokig/kaszinókig.
– A bevásárlóközpontokban olykor olcsóbban vásárolhatunk mint otthon, ez a bőség része, pl. finom csevapcsicsa volt 40% kedvezménnyel, grillcsirke ~900 Ft/kg áron, sokféle pékáru. Lásd pl. Kaufland, Plodine, Lidl, Spar, Metro vagy Konzum, és még többen mások. Sokat lehet spórolni, ha két egymás melletti üzletet megnézünk, egy család esetében egy alkalommal 5-10 ezer forintot. Csak arra figyeljünk, hogy ne vásároljuk túl magunk, egy apartman hűtője pillanatok alatt megtelik.
– A csapvíz finom és iható (ez a térség vonzerejét külön növeli)
– Bekapcsolva a TV-t olyan jó vígjáték ment (német, németül), hogy fiatalodtam 4-5 évet egy óra alatt
– Kiismerve a jó minőségű utakat, körforgalmakat, a parttól 7-10 km-re eljuthatunk 15 perc alatt, ahol az apartmanok ára jelentősen alacsonyabb lehet
– Kedvesek a helyi emberek (nem volt ez mindig így), belátták, hogy a nyár bizony gazdaggá teszi őket nem csak anyagi értelemben
– Közbiztonság, ahol ennyi ember van, és se egy biztonsági őr, se egy rendőr, ott valami nagyon rendben van, szinte veszélytelen.

Egy unalmas spanyolországi félpanziós vagy all-inclusive nyaralás után, itt az aktív, programokkal teli üdülést választják sokan. Lovaglás, cseppkőbarlang látogatás (Nova Vas), múzeumok (pl. a Traktor Story), hegymászás, hajókirándulás, sportok hada csábít. Én két napon (egyik egy esős/viharos volt) a helyiekkel ping-pongoztam a tornateremben júniusban, élvezetes volt, itt és Spanyolországban is elkalapáltak a helyiek, pedig küzdöttem a magam módján. Egyszer fizettem Máltán műfüves focipálya bérleti díjat (5 euró), megérte, mert hivatásos spanyol, ravasz olasz, és nagy küzdő lengyel srácokkal játszhattam egy pályán. Amúgy ingyen szokott lenni, és érdemes előre leegyeztetni, mert a szezon után a legtöbb sportoló a strandon lazul, nem a labdákon jár az esze. Ingyenes strandröplabda pálya szintén akad. Két helyen találtam felnőtt tornaparkot, konditermi edző gépeket, húzódzkodó állványt.

Magam fővárosi cégvezetőből lettem munkanélküli 2008-ban, később kényszervállalkozó, aztán külföldre szorult hazánk fia (vendégmunkás). Gyötörtem magam azzal, hogy micsoda ellentmondások vannak itt Európában, egyesek tele eszik magukat, mások éheznek vagy fáznak, káosz határon innen és túl. A lényeg, nem kell afrikai misszió, hogy meglássuk, valami csodálatos helyen élünk ebben a térségben.

Folyamatos fejlesztések vannak Porečben és környékén, amit az Európai Unió támogat. Horvátország csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz 2003-ban adta be. 2013. július 1., a második félév első napján Horvátország az Európai Unió 28. tagállama lett, a központi ünnepséget Európa vezető személyiségeinek részvételével Zágrábban tartották és az eseményen felhangzott az uniós himnusz, az Örömóda. Ezt miért pont ide írom? Nekem le se esett, egy balkán körút során, örül az ember, ha tudja egyáltalán mi a helyi nyelv/pénznem. Horvátország és Szlovénia politikája figyelemre méltóan színes, a dialektusokat és nyelvjárásokat, szokásokat nézve hihetetlen.

Öröm, hogy itt lehetek, és csak int a határőr, látva a kilométeres sorokat főszezonban és turnus váltáskor szombat-vasárnap a teljesen nyitott határra kell törekedni, itt most lehetne a migránsokkal, a válsággal jönni. De kérem! Ne itt állítsuk meg őket, ahogy az albán drogkereskedőket se az osztrák-német határon kell lefülelni. Ha nincs igény drogra, nem hoznak, lehúzhatják a wc-n, ahogy az ukrán cigit se venné senki, ha nem lenne a sok felesleges leküzdendő stressz, pénztelenség / szegénység.

Megvolt a szokásos okoskodás. Jöhet a nyaralás, annak minden kellemes velejárójával.

Szálloda és magánszállás, privát apartman ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyéni utazás: Poreč szállások ITT – árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírások mellett fórum szerűen segítenek a döntésben. Fő, kiemelt települések: Poreč, Vrsar, Funtana, Tar, Vabriga, Kukci, Mugeba, Kadumi, Veleniki, Mušalež, Valkarin és Kolombera.

Utazás élménybeszámoló, apartman, hotel, szálloda, egyéb szállás és látnivaló ízelítő képek:

Kiemelt, gyakran hivatkozott nevezetességek:
– 1. Óváros (mint komplett egész)
– 2. Euphrasius Basilica (bazilika templom)
– 3. Decumanus Street (az óváros mesés főutcája)
– 4. Round Tower (kerek torony)
– 5. Venezia Lines (olasz hajók, villámgyors kompok)
– 6. A kikötő(k)

Korábbi útikalauz cikk: Utazás tippek 1. rész ITT, régi útikönyv stílus.
Illetve első szállás keresés cikk ITT, szálláshelyek és élmények keresése másképpen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.