Oberweng és környéke túrázás, szállások

Oberweng és környéke túraútvonal tippek, hegycsúcsok

A korábban (~2000) is alig háromszáz állandó lakosú Oberweng Felső-Ausztriában, a Pyhrn-Priel üdülőrégióban található, az állandó lakossága 2023-ra már 245 főre csökkent. Patakok, legelők, erdők találkozása. Termékeny föld a hegyek ölelésében, nem feltétlen a közvetlen árnyékában.
Last minute és előfoglalás, utazás, szállás ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt: Oberweng térsége szállások minden ajánlata ITT. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba, belvárosi lakások, konyhás apartman, kis szállodák, vendégház és diákszállás (hostel, turista üdülő) kereshetően. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok.

‘Ferienhäuser & Ferienwohnungen’, még így németül rákeresve és bajban lehetünk, mert vagy már teltház fogad, vagy nem találunk élő-, közvetlen kapcsolattartási elérhetőséget.

Amit nagyjából egész évre nézhetünk, és néha jó áron el is érhető, az a Familienbauernhof Imitz, Ferienwohnung ITT. Ez egy családbarát gazdálkodó család gyermekeket is szívesen fogadó üdülő vendégháza. Nyáron csodás zöld legelők, télen hófehér, sípályák és hegyoldalak. Ez a nagyon jól felszerelt vendégház szinte tökéletes, egyedül az ágyak és bútorok kényelme lehetne még inkább jó. Talán majd haladnak a korral, és lépést tartanak a fogyasztói igényekkel.

A Hotz-Oberweng síterep 839 és 898 méteres magasságban terül el, a vendégek szállításáról két felvonó gondoskodik. A snowboardozásra és síelésre egyaránt alkalmas pálya és a faluközpont távolsága mindössze 1,1 kilométer.

A több települést érintő Oberweng kerékpártúra (R306) a Garstner-völgyön halad keresztül. Komoly edzettséget igényel, a fantasztikus panoráma azonban bőven kárpótol a fáradságért. A legnagyobb kihívást a Rosenautól Zottensberg felé vezető meredek szakasz jelenti. Mintegy 9 kilométerrel rövidebb változata a Mitterwengerrunde. Szintén sokan választják az ellenkező irányban futó R304-es jelzésű útvonalat.

Az Oberweng panorámatúrát (MTB2) hegyikerékpárosoknak javasoljuk. Spital am Pyhrn uszodájától indul, és olyan látványos helyszíneken vezet át, mint a Sonnleitner kavicsbánya vagy az erdei szakaszok. A részben kavicsos, részben aszfaltozott úton csak 3,7 kilométeren kell meredek emelkedőre számítani. A Gowilalm megér egy kitérőt: ideérve zárd le a kerékpárodat és a 616-oson sétálj fel a hüttéig. A 45 perces utat csak gyalogosan lehet bejárni. Az árnyas ösvényen a nyári hónapokban is kellemes kirándulni. A hütte a nyugalmat keresőknek ideális helyszín: a hangos zenét és a bulikat nem látják szívesen. Specialitásuk a bükkfán füstölt marhahús és a házias szalonna. Az 1375 méteres Gowilalmról a 617-es útvonalon juthatsz el a Kleiner Pyhrgasra: ez már nehezebb, sziklákkal tarkított fenyves terep.

Oberwengtől a Gowilalmon át festői túra vezet a Kleiner Pyhrgas csúcsra. A teljes táv 5 kilométeres, több mint 1000 méteres szintemelkedéssel, ezért a 2023 méteres hegy meghódításába csak jó állóképességgel és némi mászási gyakorlattal ajánlott belevágni. Cserébe a hegytetőről szinte egész Stájerország belátható, és az északnyugati lejtőn fekszik az ország legszebb alpesi rétje. Visszafelé haladva leereszkedhetünk a Goslitzbach-patak völgyébe. Pihenő gyanánt érdemes betérni az egyik hüttébe vagy a Singerskogel vendéglőbe.

Egyre népszerűbbek a mezítlábas kirándulások: az egyenetlen talaj átmasszírozza a talpat, ami jót tesz az ízületeknek és (egyes vélemények szerint) a megfelelő pontok ingerlése révén a belső szerveknek. Az 1,2 kilométeres oberwengi ösvényen kavicson, homokon, rizsszemeken, faforgácson, macskaköveken és tőzegen lehet gyalogolni. Az élményt kilátó, grillezési lehetőség és kézművesstandok teszik teljessé. A park elején játszótér és gokart található.

Egyedi tapasztalatot kínál az Oberwenger-Winklertal völgy (S3): ez egy festői sífutópálya a Phyrgas lábánál. Magas fekvésének köszönhetően csaknem egész évben hó borítja. Napijeggyel látogatható és közepes nehézségűnek számít. Ha felüdülésre vágysz, kóstold meg a hangulatos Jausen Stub’n forralt borát és tradicionális csemegéit.

Források, kapcsolódó linkek további részletekért:
– Panorámaút túrákhoz, üdüléshez: www.urlaubsregion-pyhrn-priel.at/oesterreich-tour/detail/430000878/oberwenger-panoramaroute-mtb2.html.
– Kerékpáros útvonal: www.urlaubsregion-pyhrn-priel.at/en/oesterreich-tour/detail/430002183/oberweng-tour-r306.html
– Sí-, sípálya információk: www.skiresort.info/ski-resort/hotz-oberweng-spital-am-pyhrn/, picike, limitált, csak két lift, de legalább elég olcsó.
– Rövid gyalogos túra tipp nagy szintemelkedéssel: www.bergwelten.com/t/w/16752.
– A völgyben, mégis fent: www.urlaubsregion-pyhrn-priel.at/en/oesterreich-poi/detail/430009639/oberwenger-winklertal-langlaufloipe-s3.html.
Liezen 21 km távolságra autóval.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük