Biosphärenpark Nockberge rezervátum/nemzeti park

Alpesi panoráma túra útvonalak – környező fő települések nevei/látnivalói

A Biosphärenpark Nockberge Ausztria legnagyobb bioszféra-rezervátuma, amelynek legfőbb célja ember és természet harmonikus együttélése, valamint a biológiai sokféleség megőrzése. A helyiek életében fontos szerepet kap az alpesi háziállatok tenyésztése: nagy számban tartanak szarvasmarhát, kecskét, juhot és lovat. Ezt a park éppúgy támogatja, mint a vadgazdálkodást. Számos különleges növény- és állat él itt, köztük 13 olyan madárfaj, amely szerepel a „vörös könyvben”, tehát kihalás fenyegeti őket. Az élővilág többi területe szintén rendkívül gazdag: gombafajokból például több mint ezret tartanak nyilván.

Szálláshelyek listája, online-internetes kereső, díjmentes foglalás magyarul: Biosphärenpark Nockberge minden foglalható szálláshelye ITT. Olcsóbb turistaszálló házaktól az igényes és hotel luxus lakosztály színvonalig minden, kedvezményes napi és több éjszakás/hetes csomag árak, minden lehetőség egész évben. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis szálloda, vendégház, Airbnb és diákszállás (hostel, turistaszálló stílus) kereshetően.

– Extrán olcsó studio apartman a szezonon kívüli időkre: Haus Sigrid ITT (21 m²-es, 2 főre kiváló, kényelmes, a szép környezet miatt nincs is több kérdés, mini konyha, gyógyító szépségű tájkép, rengeteg kirándulóhely és túra útvonal a közelben).
ROSIE design Apt ITT – 50 m²-es kiemelkedően jó apartman 2-3-4 főre elérhető árakon. Pályaszállás, ami egész évben elérhető, az őszi túrákhoz is kiváló lehetőség (‘charming apartment near ski slopes’) Bad Kleinkirchheim-ban.
Ferienwohnungen Rabensteiner ITT – 2-3-4-5 főre berendezett két hálószobás 70 m²-es üdülő egység, nagyobb autós túrákhoz és a környék körbesétálásához is jó bázis 2-10 éjszakára megfizethető árakon.

Továbbiak Kaning-ban, Brandstätter-ben, Patergassen-ben, Ebene Reichenau-ban, Obertschern-ben, Döbriach-ban, Sirnitz-ben, Innerkrems-ben,

A központban többféle kiállítás tekinthető meg. A „Megkövesedett világok” az ország legszebb fosszíliagyűjteménye. A gyerekek körében mindig nagy sikert arat a denevérekről szóló interaktív bemutató és játszótér. A „Zöld szigetek az idő folyamában” című 3D-s film látványosan jeleníti meg ezt az egyedülálló alpesi élőhelyet. A hegycsúcsok menedékházaiban további múzeumokra bukkanhatunk: a Zecheralmon az alpesi gazdasági tevékenységről tudhatunk meg érdekességeket (Almwirtschaftsmuseum), a Pfandhütte pedig a mormoták birodalmába kalauzol.

A hetvenes években hatalmas síközpontot terveztek a területre, de a helyiek féltették a természeti értékeket és a hagyományos gazdálkodást, így ezt a beruházást népszavazás hiúsította meg. Létrejött azonban a Nockalm alpesi panorámaút, amely a fenntartható fejlődés szép példája. A 2000 méteres magasságban kígyózó aszfaltút gyalog, motoron és autóval egyaránt bejárható. A hozzá kapcsolódó tanösvények színvonalas élményt nyújtanak az egész családnak. A nyolcas alakú Elemek útján a keleti és nyugati filozófiát ötvöző spirituális gyakorlatokat próbálhattok ki. A Windebensee tanösvény körbeöleli a kis tavat és az alpesi életközösségeket állítja középpontba. A Schiestelscharte csúcsot a panoráma mellett a kívánságharang megkongatásáért (Wunschglocke) érdemes megmászni. A Mágikus erdő (Silva Magica) művészeti alkotásokkal tarkítja a helyi fafajtákat és az erdei életközösséget ismertető kiállítást. A legkönnyebb útvonal az Eisentalhöhe-hágótól indul a Königstuhl csúcsára. Közkedvelt a Großglockner, a Villacher, a Gerlos és a Krimml (vízivilágot bemutató) kirándulás. A Nockberge Biosphärenpark-Runde a kiskabinos felvonó felső állomásától indul és a rezervátum legszebb részein vezet keresztül. Edzett turisták egyetlen körtúrával hódíthatják meg a csúcsokat (Pfannock, Mallnock, Klomnock, Rosennock).

A vendégházakban a tradicionális helyi fogások mellett egy kis szerencsével extra élményekben lehet részünk: a Karlbadban például hatalmas vörösfenyő fürdőteknő található, amelyet már száz éve használnak. Áram ma sincs, a friss alpesi vizet felizzított kövek melegítik fel.

A tematikus túrákon a résztvevők megismerkedhetnek a helyi gyógynövényekkel, a bányászat történetével vagy a hegyi patakok élővilágával. A természet jeleiből olvasva könnyen megjósolható az időjárás és felismerhetővé válnak az ehető növények. A kalandvágyók túlélési tippeket sajátíthatnak el arra az esetre, ha egyszer magukra maradnának a vadonban.

A közelben fekvő Bad Kleinkirchheim Ausztria egyik legjelentősebb sportközpontja. A legtöbb látogatót vonzó sípályák mellett lovaglásra, golfra, teniszezésre és úszásra van lehetőség. A termálfürdők és Karintia legmodernebb bobpályája (Kaiserburgbahn) egész évben fogadják a vendégeket. A településtől induló túraösvények több pontján függőágyakban megpihenve élvezhető a kilátás. A kerékpárosok 43 útvonalból választhatnak, a legkitartóbbak 1000 kilométeres szintkülönbséget tudnak teljesíteni. A gyermekek kedvence a brunnachi kalandjátszótér és tanösvény, amelynek kabalafigurája Nocki, a mormota. Ebene Reichenau történelmi templomairól és a Hochsinnerről híres, amely Karintia legmagasabban fekvő (1616 méter) farmja. Patergassenben lenyűgöző hüllőállatkert tekinthető meg. Az őshonos kígyók és gyíkok mellett közelről szemlélheted meg a krokodilokat, kobrákat, csörgőkígyókat, mambákat és számos egyéb egzotikus fajt. A falkerti Heidi Alm nyáron mesterien idézi meg a nagysikerű ifjúsági regény hangulatát, télen pedig síközpontként üzemel. A Millstatt-tó ideális kirándulóhely, a közelben található egykori apátság előbb a bencések, majd a jezsuiták tulajdona volt. Seebachban a népviseleti és a helytörténeti (Vollmers Mühle) múzeumot, valamint a régi ezüstbányát (Silbergründle) érdemes megnézni. A Vollmers Mühle a Fekete-erdő egyik legszebb, 250 éves malma. A Ruhstein Természetvédelmi Központ a Fekete-erdő legszebb arcát mutatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük