Liezen város környéke látnivalói és szálláshelyei

Liezen városának a megismerését elkezdtem közelről, dicsérik a helyi idősek is a kisváros élhetőségét. Az elhelyezkedése jó, szép a természeti környezet, azt látni érdemes, sokat nem kell ecsetelni. Az Enns folyó bal partján egy szép völgyben termékeny legelőkkel övezve. Régóta lakott, és a neve is a vizes rétekből jön, és nem tudni pontosan, hogy mennyi ezer éve lakott a területe. Teljes, 91,72 km²-es területén évtizedek óta stabil az állandó lakosság száma, 2023-ra lassú növekedés után elérte a 8251 főt. Az óriási bevásárlóközpont és a rengeteg más üzlet hosszú sora a város szélén igazából elképesztő, nyugodtan mondhatjuk, hogy tízszer ekkora várost is kiszolgálna. Kulturális és oktatási központ egyaránt a maga szerény vidéki módján, ezen a téren kell még sokat fejlődnie, hogy vonzó és fejlődőképes lehessen mint letelepedési célpont. Aki ausztriai letelepedést fontolgat, de a bűzölgő nagyvárosoktól felfordul a gyomra, annak javaslom, hogy túrázzon ebben a térségben egy nagyot, beszélgessen a helyi gazdákkal/emberekkel, és remélhetőleg talál egy következő stabil lépcsőfokot az életében.

Hotelek, szállás kereső és foglalás ajánlóval: Liezen minden foglalható szálláshelye ITT. Olcsó turistaszállótól az igényes és 3-4 csillagos hotelig minden, szálláshelyek, kedvezményes napi árak, olcsó megfizethető kategóriától a luxusig több lehetőség. Inkább üzleti szálloda lakosztály, de a tágabb térségben családi, túra vagy wellness csomag is megtalálható. Meglephet, hogy milyen pici a kínálat, egy Zalakaros kínálatának közelébe se ér, nem véletlenül járt át hozzánk egy úr anyukája, akivel beszélgettem, Karosra 30 éven pihenni és fürdőzni főképpen a kempingbe.

Liezen (Ausztria) nevezetességei / története, múltja és jelene

Eltekintve a régi útszéli vendégház szobáktól, a néha feltűnő Airbnb egyeségekről alapvetően egy hotel van itt a központban. Modern, kényelmes és szuper tiszta: eee Hotel Liezen 3*** ITT. egyszemélyes – egyágyas, kétágyas és családi szoba kategória foglalható reggelivel vagy reggeli nélkül. Itt az az igazság, hogy a külső nem fog meg, de a belső és a szolgáltatás megtart/felemel.

Liezen Ausztria középső részén, Stájerországban található. Szláv eredetű neve lápot jelent. Ha már lápot nem is sokat találunk, de rendezett/gondozott birtokokat, kiforrott tájépítészeti/gazdálkodási megoldásokat annál inkább.

Elődje egy római kori lóváltóállomás, Stiriate volt. Liezen első említése a 12. századból származik, akkoriban az admonti apátság birtokai közé tartozott. Középkori gazdaságát a hágók kereskedelmi forgalma, valamint a közeli Salberg vasércbányája határozta meg, ami ‘szerencsére’ a mai napig komolyan kihat, olyan sokféle üzlet van itt koncentráltan mint egy tízszer nagyobb másik gazdag városban, főútvonal és autópályák, mosolygó arcok minden korosztályból például az ELI-ben (ELI Shopping – Einkaufszentrum). A kora újkorban fejlettebb mezővárosnak számított, a komolyabb iparosodás útján csak a 19. században indult meg. Ekkoriban, 1873-ban épült a helységet érintő első vasútvonal, amely az ipart és a turizmust egyaránt ösztönözte. A második világháborút követően, 1947-ben városi rangot kapott. Ezután ismét fellendülés következett, amelynek „mellékhatásaként” sajnos számos történelmi épületet leromboltak.

A néprajz iránt érdeklődők ne hagyják ki a Gassner-malmot és a régi erdészházat, mindkettő műemléki védettséget élvez. A malom 1847-ben épült és 1974-ig üzemelt. Két évtizedes elhanyagoltság után szerencsére a helyi önkormányzat felkarolta, és 1993-as felújítása óta ismét működőképes. Népszerű látványosság az egykori kaszakovácsműhely 18. századi, zsindelytetős házikápolnája. Közelében az egykori tulajdonos, Franz Moser családi síremléke áll.

A vallásos látnivalók közül kiemelkedik a katolikus Szent Vitus-plébániatemplom, amelynek múltja a 12. századra nyúlik vissza. Az évszázadok során barokk, majd a 20. század elején neogótikus stílusban építették újjá. A kálváriadombra katolikus kápolnát építettek és egy evangélikus templom szintén helyet kapott a faluban. A régióban több remetelak látható: Liezen környékén a Felső-Reithtaler Klause torony romjai. Egykor az admonti kolostor vámszedőhelyeként működtek.

A „három császár mérföldköve” Ausztria francia csapatoktól való megmenekülésének állít emléket. A nevezetes esemény 1809-ben, a napóleoni háborúk idején történt, a névadó uralkodók (I. Ferenc, II. Ferenc, III. Leopold) mellett Názáreti Szent József alakja díszíti az emlékművet.

Családos vagy kevésbé gyakorlott kirándulók kedvelt célpontja a Wörschachklamm-szurdok. A látványos útvonalat könnyű teljesíteni, egy órába bőven belefér. A liezeni autópálya-lehajtótól mindössze 13 kilométerre fekszik a település, onnan rövid séta visz a szurdokhoz. Egykor lovaskocsival szállítottak különféle termékeket a meredek sziklák közötti gerendaúton. A mai turisták már szerencsére biztonságos fahídon közlekedhetnek, de az egykori tartóelemek mélyedései máig láthatók a sziklákban. Extra előny, hogy a szurdokokban általában ajánlott réteges öltözékre itt nincs szükség – a patak ugyanis nem hűti le eléggé a levegőt. A kanyonon túl kénes forrás ömlik a vizébe, amelyet a vadregényes látvány miatt érdemes felkeresni. Belenyúlni nem ajánlott, mert a kénszag meglepően sokáig érezhető a bőrön. Innen már nincsenek messze a 11. században épült Wolkenstein vár romjai. Ingyenesen látogatható és csodálatos kilátást nyújt az Enns völgyére és a hegyekre. Ha további alpesi túrák iránt érdeklődsz, innen válogathatsz.

Liezentől mintegy egyórás autóútra található Gröbming, amely 1993 óta az Ennstal-Classic verseny központja. Ez Európa legismertebb old-timer rallyja (rali vagy ralli magyarul). Ha az 1972 előtt gyártott kocsik rajongója vagy, ott a helyed!

Ausztria és hegyvidékek túra egyesületi, vagy a rendszeresen megtartott hegyi futóversenyek formában tartanak sokakat, hiszen többnyire nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel és a felkészülés maga. A vidéki friss levegő az egyik legvonzóbb dolog, nagyságrenddel többen sportolnak és túráznak itt mint nálunk télen-nyáron. Gyalogosan, síléccel vagy kerékpárral, az egyre megy, de sokan nyáron csak autóval, hiszen a kisgyermekek miatt korlátozva vannak, és csak rövid sétákat tesznek az erdő széli utakon a kempingek/üdülők/hotelek körül.

Linz távolsága 112 km, Wels 84 km és Schladming mindössze 50 km.

Kapcsolódó linkek, források:
– Térképen az erdei ház (Forsthaus Hassegg): mapcarta.com/17554654.
– Egy igazi régi templom és története (Pfarrkirche): www.liezen.at/de/stadtarchiv/gebaeude/pfarrkirche.html.
– Történelmi romok, maradványok: www.burgenseite.com/unknown/reitthal_txt.htm.
– Szurdokvölgy elhelyezkedése, nyitvatartási idők, belépő árak és forók együtt: www.steiermark-card.net/ausflugsziele/wildromantische-woerschachklamm-steiermark-card/#/article/, felnőtt 6 euró, gyermek 3,50, de ennél többröl is szó van az alapvetően 8-18 h-ig terjedő belépési lehetőség mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük