Luxemburg város szálláshely és nevezetesség ajánló

Hotel Parc Plaza

A Luxemburgi Nagyhercegség (vagy Luxemburg, Lëtzebuerg) a legnagyobb európai miniállam Északnyugat-Európában. Függetlenségét 1815-ben nyerte el. A város teljes területén, 51.5 km²-e nem borzasztóan nagy, 116323 fős állandó lakosság élt 2018-ban, 1991-ben még csak 75833 fő élt itt, tehát fejlődött, jelentősen növekedett bizonyos értelemben.

Luxemburg városában előkelő 5 csillagos hotelek mellett egy-egy olcsóbb ajánlat feltűnik elő és utószezonban. Díjmentes foglalás, garantáltan jó egyéni ajánlatok online egész évben: Luxemburgi szállás ajánlatok friss véleményekkel ITT. Hotel, aparthotel, mini hotel vagy vendégház, a szállások keresője bármely településre utazáshoz. Fórumon a hotelek értékelése, visszajelzések és képek térképpel egy kattintásra. Drágának drága, olcsónak nem olcsó, ez itt egy „mese” birodalom, panzió, családi vendégház, turistaház, kollégium (Hostel) vagy munkásszállás kategóriában. A szép lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó turista ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel.

A vendég-fórum vélemények alapján népszerű luxemburgi szállások, kiemelten keresett hotelek Luxembourgban:
• Le Place d’Armes ***** (5 csillagos ház, az egyik legnépszerűbb, központi, belvárosi butikhotel, romantikus tetőtéri gerendás szobák modern luxussal)
• Hotel Parc Beaux Arts **** (A luxus lakosztályokat kínáló szálloda, Luxembourg, a Palais Grand-Ducal palota közelében)
• Grand Hotel Cravat  **** ( város központjában klasszikus luxus, 4 csillagos ellátás)
• Domus Hotel (megfizethető hely, mini konyhás studio Wifi-vel)
• Etap Hotel Luxembourg Airport ( az egyik legolcsóbb szállás, szoba 49 euró 2-3 fő részére, közvetlenül a Findel repülőtér és a Grand Ducal Golf Klub mellett)
• IBIS Hotel Luxembourg Aeroport (jó repülőtéri lehetőség, egyszerű, de elegáns a maga módján)
• Sofitel Luxembourg Le Grand Ducal ***** (standard nemzetközi elit, üzleti élet, konferencia és rendezvények)

A következő piros linken keresztül megkapod az online foglalható szálláshelyek listáját magyarul, a korábbi vendégek élménybeszámolói, értékelései sokat segítenek itt: Luxembourg szállások, hotel, apartman árak ITT, minden a környékén leírással, közeli, kertvárosi üdülő kemping-üdülő és apartman (kiadó privát ház, lakás, B&B vagy nyaraló villa) ajánlatok. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban.

Kempingek, üdülő falvak a közelben és apartmanok (kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa) ajánlatok. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat.

Fő települések és városok Luxemburgban: Luxembourg City (a főváros) 60, Vianden 15, Mondorf-les-Bains 8, Echternach 11, Strassen 4, Esch-sur-Alzette 6, Dudelange 2, Remich 4, Livange 2, Clervaux 5, Bascharage 3 és Pommerloch 2. További luxembourgi települések szállás ajánlóval: Mondorf-les-Bains, Clervaux, Berdorf, Remich, Beaufort, Esch-sur-Alzette, Bourscheid, Dudelange, Bascharage, Foetz, Larochette, Diekirch, Livange, Senningerberg, Stadtbredimus, Pommerloch, Troisvierges, Müllerthal, Bettembourg, Pétange, Urspelt, Grevenmacher, Roeser, Canach, Gonderange, Wallendorf pont, Gaichel
Régiók neve: Capellen, Clervaux, Diekirch, Echternach, Esch-sur-Alzette, Grevenmacher, Luxembourg, Mersch, Remich, Saarland, Vianden és Wiltz.

Repülőterek távolsága a főváros, a belváros központjától: Findel (LUX) 6.1 km, Metz-Nancy-Lorraine (ETZ) 70.6 km, Saarbrücken (SCN) 83.1 km és Hahn (HHN) 90.1 km.

Bevezető útikalauz leírás:
Felszínét az Ardennek és az Eifel-hegység uralja, Franciaországgal, Németországgal és Belgiummal határos. Belgium, Hollandia és Luxemburg szoros regionális együttműködését általában Benelux államokként említik. Luxemburg hivatalosan a Római Birodalom utódállama. A Mosel folyó menti lejtőkön borszőlőt termesztenek. Fő ásványkincse a vasérc, melyre kohászat települt. Fővárosa, Luxembourg, Európa egyik pénzügyi központja, korábban az offshore (adóparadicsom) lehetőségek miatt többen felkeresték. A banki és biztosítási tevékenységek nemzetközi szinten meghatározóak, az ország GDP-jének több mint 20%-a ezekből származik. Luxemburg nemzeti valutája az euró, mely a korábbi luxemburgi frankot váltotta fel. Az ország a világ vezető szolgáltatás exportőre. Áruimportjában az ásványi anyagok, nyersanyagok és energiahordozók vezetnek. Külkereskedelmi kapcsolatainak közel 90%-át az Európai Unión belül bonyolítja le. A nemzeti nyelv, a Letzeburgesch, a német nyelv rokona. Ezenkívül csaknem minden luxemburgi beszél németül, a nyelvet a helyi médiában gyakran használják. Az államigazgatásban viszont a francia dívik.

Történelem, a mini állam története:
Területén i.e. 57-50 között, a római hódítás idején a kelta treveri törzs élt. Kr. u. 400 körül germán törzsek özönlötték el a régiót, amely Austrasia frank királyságának, később pedig Nagy Károly birodalmának lett a része. Luxemburg 963-ban vált önállóvá, amikor Ardenek grófja csere útján megszerezte az Alzette folyó mentén álló kis római várat, a Lucilinburhust (germánul „Kis Erődöt”). Ez a vár volt az a mag, mely körül Luxemburg városa kifejlődött s egyben az ország névadója lett. Utódai folyvást gyarapították birtokaikat, a Luxemburg-dinasztia tagjai Csehországban, Magyarországon és a Német-Római Birodalomban uralkodtak. Ebből a házból származott Zsigmond magyar király és német római császár. Luxemburgot 1441-ben engedték át a Burgundiai-háznak, 1477-ben lett Habsburg-birtok. A 16. század közepén Spanyol Németalföldhöz csatolták, majd a 18. században, a spanyol örökösödési háború után ismét osztrák Habsburg fennhatóság alá került. Nagyhercegi rangra a bécsi kongresszus emelte 1815-ben, I. Vilmos orániai-nassaui hercegnek, holland királynak adva Luxemburgot. 1830-ban a belgák példáját követve a luxemburgiak többsége fellázadt I. Vilmos ellen. Az 1831-ben Londonban elfogadott konferencia értelmében a lázadás után nyugati, francia nyelvű része Belgiumhoz került, a nagyhercegség többi részét pedig Perszonálunió keretében Németalföldhöz csatolták, majd az 1867-es londoni egyezségben független, semleges nagyhercegségnek nyilvánították, s uralkodójává a Nassau-házat tették meg. A perszonálunió Hollandiával 1890-ben ért véget, a trón, azóta a nassaui hercegi család első szülöttei között öröklődik, 1907 óta női ágon is. A két világháborúban a semleges Luxemburgot a németek szállták meg, 1944-ben szabadult föl. 1948-ban feladta semlegességét, egy évvel később pedig csatlakozott a NATO-hoz. Luxemburg az Európai Unió alapító tagja, 1960-tól a Benelux országok tagja. Jelenlegi uralkodó, Henrik nagyherceg 2000. októberében lépett trónra. A mindenkori uralkodó hatásköréhez tartozik a miniszterek kinevezése, mely a miniszterelnök javaslatára történik, valamint eljárhat a törvényhozási ügyekben és korlátozott törvényhozói hatalommal rendelkezik. 2007-ben a luxemburgi régióban zajlottak az Európa Kulturális Fővárosa intézményéhez kapcsolódó kulturális programok.

Látnivalói, nevezetességei:
Noha az ország térképe kis túlzással egy bélyegen elfér, bővelkedik a szép látnivalókban. Turisztikai szempontból Luxemburgnak fővárosa az egyik legjelentősebb. 1994 óta a város régi negyedei és erődítményei az UNESCO világörökség listáján szerepelnek. Az óvárost hegytetőre épült várai teszik nevezetessé, többek közt a Beaufort Castle, a Bourscheid Castle és a legnagyobb, a Vianden Castle. A javarészt középkorból származó, olykor romos állapotban fennmaradt várak rendben vannak tartva, némelyik be van rendezve, fel van újítva részben.

Luxembourgban található az Európai Bíróság és az Európai Parlament titkársága, valamint az Európai Befektetési Bank.

A főváros nevezetességei közül említésre méltó még a Nagyhercegi Palota, ahol az őrség tagjai 3 óránként váltják egymást, s bármily meglepőnek tűnik, nők szintén lehetnek tagjai, a Parlament, a Hotel de Bourgogne, melyben a minisztériumok székelnek, a városháza, és a Miasszonyunk templom, mely kriptájában a hercegi család síremlékeit tekinthetjük meg. A városfalról lenézve a Neumünster képe nyílik elénk, a mellette lévő apátsággal. Ugyancsak szép kilátásban lehet részünk, ha letekintünk a város hídjairól.

Az Óváros kontrasztját az EU negyed modern épületei adják. Városnézésre jó módszer a hop on-hop off busz 12 euróért, melyet 24 óráig használhatunk. A belépőkön sokat meg lehet spórolni, ha Luxembourg Card-ot (Luxemburg Kártyát) veszünk, ami szinte mindenüvé ingyenes belépést biztosít. Előnye továbbá, hogy nemcsak egymást követő napokon érvényes.

Luxembourg kis utcáin kellemes sétákat tehetünk, elegáns és drága kirakatok közt bolyongva. Az óceáni éghajlat miatt gyakran elered az eső, így ha gyalogosra vesszük a városnézést, esernyőt nem árt magunkkal vinni.

Ha az ország látnivalóira vagyunk kíváncsiak, Luxembourgon kívül érdemes elautózni még néhány városba, megnézni a Clervaux-i és az Echternach-i apátságokat, Esch-sur-Sur régi posztógyárát, Asselborn vízimalmát és Grevenmacherben a lepkeházat, aminél látványosabbat nehéz elképzelni.

Csodálatos panorámát nyújt az Ardennek hegység első kisebb városa, Diekirch, mely Luxembourg mellett a turizmus központja és egyben a kongresszusok rendezésének kedvelt színhelye. Történelme az ókori római időkig nyúlik vissza. A régi korok emlékét idézi temploma, melynek egyes részei a 7- 9. századból származnak, még régebbi idők emléke, az „Ördög oltára”, egy kelta dolmen (kezdetleges történelem előtti síremlék). A Mária kultusznak itt nagy hagyománya van, pünkösd után az ötödik vasárnap rendezik a látványos körmenetet.

Érdemes felkeresni a Wiltz patak mentén, 500 méter magasan fekvő kereskedővárost, Wiltzet. Mai ismertségét cserkésztalálkozói adják. Júliusban és augusztusban szabadtéri színházi fesztiválok otthona. A turistákat számtalan kemping várja a város körül. Műemlékei közül említésre méltó esperesi temploma, ahol a Wiltz grófi család középkori síremlékei találhatók.

Hosingen a fennsíkon elhelyezkedő kis falu, amelynek büszkesége a 12. századból való apátsági temploma és annak mozaikkálváriája. Víztornyából csodálatos panoráma nyílik az Ardennekre és a nyugat-németországi Eifel-hegyeire.

Clervaux az Ardennek középpontja. Szűk és mély völgyben fekszik a kis lélekszámú település és a Szent Móric-Szent Mór apátság épületei. A bencések a XI. században építették a francia-román stílusú apátságot, amely szinte az egész völgyet betölti. Középkori várkastélya súlyos vereséget szenvedett a II. világháborúban. Nyári estéken különösen festői látványt nyújt, amikor a turisták kedvéért kivilágítják az apátság tornyait, a templomot, és a kis Notre-Dame-de Lorette-kápolnát.

Aki egy kicsit több időt szán az országra és szeret túrázni, az látogasson el a Mullerthalba, amit a helyiek csak kis Svájcnak hívnak. Nagyon szép túraútvonalak vannak itt, kis szurdokokkal, hegyi patakokkal, hidacskákkal.

A luxembourgiak étkezési szokásaikban a német hatás vegyül a francia és belga konyha ízeivel. Igazán nem tapasztalhatunk eltérést, sem speciális különlegességet a másik két Benelux állam, Hollandia és Belgium ételeihez képest. Ha mindenképp helyi specialitást szeretnénk kóstolni, próbáljuk ki a borjúmájból készített gombócot, a nyúlragut vagy az ardenni sonkát. Kedvelt fogásoknak számítanak errefelé a helyi folyók halai, a pisztráng és a csuka.

Ami az italokat illeti, Luxemburg sörfőző múltja a 11. századra nyúlik vissza, a 19. századra 60 sörfőzde üzemelt területén, melyekből ma három nagy működik még, főleg pilseni és export lager sört gyártanak. Igazi különlegesség a Mousel’s Cantine, szűretlen sör, amelyet régimódi korsókban tesznek a vendég asztalára. A luxemburgi likőrök közül, melyek készítéséhez, mézet, bogyókat, diót, szőlőt használnak fel, nem érdemes kihagyni a leghíresebbeket, az Elixir de Mondorfrt, a Quetschrt és a Nössdrëppet sem.

Luxemburg tudományos életéről szintén híres. 1999-ben önálló kutatási minisztériumot hoztak létre az országban. A tudományos kutatás történetét két nagy név fémjelzi. Henri Owen Tudor, az ólomakkumulátort találta fel, Gabriel Lippmann pedig 1908-ban még fizikai Nobel-díjat kapott a színek fényképészeti reprodukálásával foglalkozó elméleti és gyakorlati munkásságáért.

Szálláshely keresés gyorsan online: Luxemburg szállás ajánlatok ITT. Friss értékelések, napi és csomag akciós kedvezmények, minden kisváros, település: Luxembourg város, Kirchberg, Bascharage, Larochette, Berdorf, Echternach, Mondorf-les-Bains, Clervaux, Remich stb. Olcsó és luxus szállások, drága hotelek egyaránt kereshetőek.

szálloda szobahotel lakosztály szállás szállodában

Luxemburg időjárása, aktuális és régi adatok, előrejelzés, hőmérséklet, szép és csapadék: angolul részletesen vagy Webkamera élő képek ITT.

Budapest és Luxemburg Város távolsága kb. 1208 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő kb. 12 óra szerencsével autópályákon haladva. Mellékutakon (jelenleg fizetős autópályán kívül) haladva 15 óra (1207 km).

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek a miniállamról jó minőségben érhetőek el, ami mellett a StreetView fotók sokat segítenek az eligazodásban.

Ez volt a luxemburgi szálláshelyek, miniállam blog bejegyzés. A hotelek foglalása gyors és kényelmes az interneten keresztül. Árban jobban nem járhatunk utazásunk szervezésekor.

Olcsó hotel szállás közvetlen elérhetősége: www.domus.lu. Zuhanyzós szoba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük