Leverkusen látnivalói, utazás Németországban

Leverkusen

A Németország nyugati részén nyaralni vágyók útitervében minden bizonnyal szerepel olyan városok meglátogatása, mint Düsseldorf, Köln, Bonn, amelyek között a hegyvidéki táj nyúlványainál, a Rajna mentén megbújik egy kevésbé híres, ám annál értékesebb város, Leverkusen. A 162000 lakost számláló település 1930 körül kapta meg a városi rangot, de már az 1800-as években több gyár is létesült itt. Az ipari város jelzőt mégis sikerült elkerülnie a helységnek; bár az ipari tevékenység napjainkban is jelentős. A hely egyedi hangulatát a falvak nyugalmának és a városok mozgalmas életének keveréke adja.

A város neve sokaknak ismerősen csenghet focicsapata, a Bayer Leverkusen révén, melynek támogatása a helyi élet szerves részét képezi. A csapatot 1904-ben alapították a Bayer gyógyszertár dolgozói, innen ered a válogatott „Gyógyszertáriak” beceneve is. A ma másodosztályban játszó csapat szép sikereket ért el a múltban, a Német Kupát és az UEFA-kupát is elhozhatták egy-egy alkalommal. A város egyik fő nevezetessége a 30210 néző befogadására alkalmas BayArena, amely a központtól mindössze 15 percnyire található. Az épületet 2009-ben újították fel, s különleges tetőszerkezetével igazán modern hatást kelt. Az igazi sportrajongók körbenézhetnek az épületben, ráadásul megszállhatnak a város egyik legjobb szállodájában, amely az arénához kapcsolódik, s néhány szobája – illetve egy étterem – a pályára néz!

Aki nem csak nézni szeretné a sportot, hanem ő maga sportolna, mindenképp látogasson el a Neuland szabadidőparkba, amely 25 hektáron nyújt aktív kikapcsolódást a látogatóknak. A Rajna mentén lehetőség van hajókázásra és egyéb vízi sportok kipróbálására, a park zöldterületén pedig minigolf, illetve kiépített futóút várja a vendégeket, pihenésképp pedig meglátogathatjuk a park egy bisztróját vagy kávézóját. A szabadidőpark igen sikeres, a 2005 óta itt megrendezésre kerülő Nemzeti Kert Fesztivál során pedig több mint félmillió látogatót fogadnak.

A kulturális kikapcsolódás fő pontja a városban a Morsbroich vadászkastély, mely a barokk korban épült, s nevét egy Mohr nevű 13. századi lovagról kapta. Felújítását követően itt működik a Kortárs Művészetek Városi Múzeuma, s a modern művészetek terén ez a múzeum az ország egyik legjobbja. Körülbelül 400 festményt és szobrot, valamint 2300 grafikus munkát őriznek itt, s az időszakos kiállítások során olyan kortárs művészek munkáit tekinthetjük meg mint Andy Warhol, vagy Yves Klein. A kastély a város centrumától mindössze 1 kilométerre található, s a hétfők kivételével bármely nap látogatható.

A kulturális programok közül a legkiemelkedőbb a kastély-parkban rendezett Morsbroich Summer, melynek során színházi előadások és egyéb programok várják a nézőket, illetve a Leverkusen-i Nemzetközi Jazznapok fesztiválja, ahol a zenekedvelők gazdagíthatják élményeik listáját.

A kastélynál található Leverkusen egyik leggyönyörűbb látnivalója a Japán kert. Az 1920-as években hozták létre a másfél hektáros kertet, amelynek területén rengeteg szökőkútban, Toriiban (japán híd) és egzotikus növények sokaságában gyönyörködhetünk. A nyugalmas oázis egész évben, teljesen ingyenesen látogatható.

Ha erre járunk, érdemes ellátogatni a Víztoronyhoz is, amely 1978 óta meghatározó objektuma a városnak. A torony 72 méter magas, s a tetejében kilátót alakítottak ki, ahonnan nemcsak Leverkusen tárul a szemünk elé, tiszta időben akár egész Bonnig is ellátni.

Az Ophoven Természeti Rezervátum a környezetbarát gazdálkodás, illetve nevelés céljából jött létre a városban. A 6 hektáros rezervátum országosan elismert példa a fenntarthatóság megőrzésére, bemutatására.

A főbb nevezetességeken kívül is számos élményt nyújthat nekünk a város: ellátogathatunk a Wildpark Reuschenberg állatkertbe, a CaLevornia családi szabadidőközpontba, vagy megtekinthetjük az Ipari Múzeumot. Vásárlásra is bőven adódik lehetőség, kiemelendő azonban az építészetileg is figyelemre méltó Rathaus Galerie bevásárlóközpont. Különösen nyáron pezsgő éjszakai élet folyik az utcákon, főként a népszerű Opladen városrészben, ahol rengeteg bolt, kávézó és étterem található. A jó hangulatról pedig az olyan hívogató bárok gondoskodnak, mint a Coconut Jungle, vagy a Rajna-parti Sun Island Strandbar.

Szállodakereső tipp:
Amennyiben megtetszett a hely, az ittartózkodás idejére szállások akadnak bőven, melyek közül válogatni lehet. A város legelegánsabb szállodái a Best Western Leoso Hotel, a CityClass Hotel Atrium, illetve a Lindner BayArena Hotel, de kisebb apartmanokból is igen széles a kínálat. A leverkuseni szálláshelyeket legegyszerűbben ezen az oldalon kereshetsz: Leverkusen szállások, hotel ls apartman árak leírással ITT – kemping és apartman, kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa ajánlatok egyaránt. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag árak.

A látnivalók (Sehenswürdigkeiten németül) szépen összeszedve: Sehenswurdigkeiten, kultúra, múzeumok, parkok és épületek leírással, pár fotó és adat kíséretében.

Leverkusen Budapesttől 1150 km-re fekszik, ez az út autópályán megtéve körülbelül 10 óra. Az utazás bármely közlekedési eszközzel megvalósítható: autóval, busszal, vonattal, illetve repülővel, bár ez utóbbi esetében átszállás is szükséges.

Szólj hozzá!

Legyél te az első hozzászóló!

Visszajelzés
avatar
wpDiscuz