Leverkusen látnivalói, utazás tipp Németországban

Leverkusen

A Németország nyugati részén nyaralni vágyók útitervében minden bizonnyal szerepel olyan városok meglátogatása, mint Düsseldorf, Köln, Bonn, amelyek között a hegyvidéki táj nyúlványainál, a Rajna mentén megbújik egy kevésbé híres, ám annál értékesebb város, Leverkusen.

Szállodakereső tippek:
Amennyiben megtetszett a hely, az ittartózkodás idejére szállások akadnak bőven, melyek közül válogatni lehet. A város elegánsabb szállodái a Best Western Leoso Hotel, a CityClass Hotel Atrium, illetve a Lindner BayArena Hotel, de kisebb apartmanokból igen széles a kínálat. A leverkuseni szálláshelyeket legegyszerűbben ezen az oldalon kereshetsz: Leverkusen szállások, hotel és apartman árak leírással ITT. B&B panzió, vendégház, privát kiadó szoba, üdülő-kemping egységek és apartman, kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa ajánlatok egyaránt. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag árak.

Leverkusan Rajna folyó

A 162000 lakost számláló település 1930 körül kapta meg a városi rangot, de már az 1800-as években több gyár létesült itt. Az ipari város jelzőt mégis sikerült elkerülnie a helységnek, bár az ipari tevékenység napjainkban jelentős. A hely egyedi hangulatát a falvak nyugalmának és a városok mozgalmas életének keveréke adja, hiába az iparváros ‘alaphangulat’.

A város neve sokaknak ismerősen csenghet focicsapata, a Bayer Leverkusen révén, melynek támogatása a helyi élet szerves részét képezi. A csapatot 1904-ben alapították a Bayer gyógyszertár dolgozói, innen ered a válogatott „Gyógyszertáriak” beceneve. A ma másodosztályban játszó csapat szép sikereket ért el a múltban, a Német Kupát és az UEFA-kupát elhozhatták egy-egy alkalommal. A város egyik fő nevezetessége a 30210 néző befogadására alkalmas BayArena, amely a központtól mindössze 15 percnyire található. Az épületet 2009-ben újították fel, s különleges tetőszerkezetével igazán modern hatást kelt. Az igazi sportrajongók körbenézhetnek az épületben, ráadásul megszállhatnak a város egyik legjobb szállodájában, amely az arénához kapcsolódik, s néhány szobája – illetve egy étterem – a pályára néz!

Aki nem csak nézni szeretné a sportot, hanem ő maga sportolna, mindenképp látogasson el a Neuland szabadidőparkba, amely 25 hektáron nyújt aktív kikapcsolódást a látogatóknak. A Rajna mentén lehetőség van hajókázásra és egyéb vízi sportok kipróbálására, a park zöldterületén pedig minigolf, illetve kiépített futóút várja a vendégeket, pihenésképp pedig meglátogathatjuk a park egy bisztróját vagy kávézóját. A szabadidőpark igen sikeres, a 2005 óta itt megrendezésre kerülő Nemzeti Kert Fesztivál során pedig több mint félmillió látogatót fogadnak.

A kulturális kikapcsolódás fő pontja a városban a Morsbroich vadászkastély, mely a barokk korban épült, s nevét egy Mohr nevű 13. századi lovagról kapta. Felújítását követően itt működik a Kortárs Művészetek Városi Múzeuma, s a modern művészetek terén ez a múzeum az ország egyik legjobbja. Körülbelül 400 festményt és szobrot, valamint 2300 grafikus munkát őriznek itt, s az időszakos kiállítások során olyan kortárs művészek munkáit tekinthetjük meg mint Andy Warhol, vagy Yves Klein. A kastély a város centrumától mindössze 1 kilométerre található, s a hétfők kivételével bármely nap látogatható.

A kulturális programok közül a legkiemelkedőbb a kastély-parkban rendezett Morsbroich Summer, melynek során színházi előadások és egyéb programok várják a nézőket, illetve a Leverkusen-i Nemzetközi Jazznapok fesztiválja, ahol a zenekedvelők gazdagíthatják élményeik listáját.

A kastélynál található Leverkusen egyik leggyönyörűbb látnivalója a Japán kert. Az 1920-as években hozták létre a másfél hektáros kertet, amelynek területén rengeteg szökőkútban, Toriiban (japán híd) és egzotikus növények sokaságában gyönyörködhetünk. A nyugalmas oázis egész évben, teljesen ingyenesen látogatható.

Ha erre járunk, érdemes ellátogatni a Víztoronyhoz, amely 1978 óta meghatározó objektuma a városnak. A torony 72 méter magas, s a tetejében kilátót alakítottak ki, ahonnan nemcsak Leverkusen tárul a szemünk elé, tiszta időben akár egész Bonnig ellátni.

Az Ophoven Természeti Rezervátum a környezetbarát gazdálkodás, illetve nevelés céljából jött létre a városban. A 6 hektáros rezervátum országosan elismert példa a fenntarthatóság megőrzésére, bemutatására.

A főbb nevezetességeken kívül számos élményt nyújthat nekünk a város: ellátogathatunk a Wildpark Reuschenberg állatkertbe, a CaLevornia családi szabadidőközpontba, vagy megtekinthetjük az Ipari Múzeumot. Vásárlásra bőven adódik lehetőség, kiemelendő azonban az építészetileg figyelemre méltó Rathaus Galerie bevásárlóközpont. Különösen nyáron pezsgő éjszakai élet folyik az utcákon, főként a népszerű Opladen városrészben, ahol rengeteg bolt, kávézó és étterem található. A jó hangulatról pedig az olyan hívogató bárok gondoskodnak, mint a Coconut Jungle, vagy a Rajna-parti Sun Island Strandbar.

A látnivalók (Sehenswürdigkeiten németül) szépen összeszedve: Sehenswurdigkeiten, kultúra, múzeumok, parkok és épületek leírással, pár fotó és adat kíséretében.

Leverkusen Budapesttől 1150 km-re fekszik, ez az út autópályán megtéve körülbelül 10 óra. Az utazás bármely közlekedési eszközzel megvalósítható: autóval, busszal, vonattal, illetve repülővel, bár ez utóbbi esetében átszállás szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük